Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

O χρονοταξιδιώτης

 Photo: Dimitris Kapantais / SOOC

Ας φανταστούμε ότι μπαίνουμε σε μια χρονομηχανή. Γυρίζουμε πίσω, στις 5 Ιουλίου του 2015 και ενημερώνουμε τον κόσμο που πανηγύριζε για το μεγαλειώδες «Όχι» πως ερχόμαστε από το 2023 και μόλις επανεξελέγη Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 40% και 23 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε στα νησιά, στους ανθρώπους που εξέφρασαν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους λέμε για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων. Μετά ταξιδεύουμε στο 2019 και ενημερώνουμε πως ο θρίαμβος τότε της ΝΔ θα είναι μια πρωτοφανής ιστορικά κυριαρχία τέσσερα χρόνια μετά. Περνάμε κι από το Εφετείο το 2020 και μας μιλάμε για τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες». Τι θέλω να πώ; Ότι η Ιστορία δεν εξελίσσεται απαραίτητα γραμμικά, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επομένως, αν ερχόταν ένας χρονοταξιδιώτης από το 2030, τι θα μας έλεγε; Μπορεί κανείς να στοιχηματίσει;

Του Θάνου Καμήλαλη

Υπάρχει κόσμος που απο χθες δεν μπορεί να αναπνεύσει, πάλι. Που νιώθει να πνίγεται. Που νιώθει ανήμπορος, οργισμένος ίσως, σαστισμένος και πάρα μα πάρα πολύ κουρασμένος. Που νιώθει έτοιμος για πολιτική παραίτηση, βγάζοντας νοητικά διαβατήρια για κάπου αλλού. Νιώθει ηττημένος για άλλη μία φορά. Μετράει ξανά και ξανά τα ακροδεξιά κόμματα της νέας Βουλής, καταγράφει τη νέα ήττα των ιδεών του. Νιώθει τόσο μα τόσο μόνη και μόνος.

Αυτό το κομμάτι της κοινωνίας με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες από όλες τις υπόλοιπες συνέπειες του μαύρου, με λίγο μπλε, εκλογικού αποτελέσματος. Η απογοήτευση και η πρόθεση για παραίτηση είναι πολύ λογικές. Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο σοβαρά με το τι συνέβη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι πολύ λογικό να φαντάζεσαι τι έρχεται. Μία NΔ on steroids, μια ακόμα πιο αυταρχική και αλαζονική διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, με το αίσθημα της νομιμοποίησης των πολιτικών της από το 40% όσων εμφανίστηκαν να ψηφίσουν σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δίπλα της, ένα 10% ακροδεξιάς και νεοφασιστικής αντιπολίτευσης που θα κάνει τον Άδωνι Γεωργιάδη να μοιάζει κεντρώος, καθώς θα ζητάει ακόμα περισσότερη βία κατά των αδύναμων, περισσότερη περιστολή δικαιωμάτων. Μια πρωτοφανής κατάσταση όπου το κυβερνών κόμμα θα έχει 110 περισσότερους βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση (δηλαδή μια Ζωή Κωνσταντοπούλου και μισό βουλευτή της, κατά την ίδια).

Σκέψεις της ΚΟΕ για το νέο πολιτικό σκηνικό


Μετά και τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είχαν προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. [Η ΚΟΕ είχε περιγράψει ορισμένα από αυτά, με την ανακοίνωσή της με τίτλο «Αυτό που συνέβη κι αυτό που λείπει», αλλά και με ομιλία στην εκδήλωση της εφημερίδας Δρόμος με θέμα «Εκλογές 2023: Νέο πολιτικό τοπίο και βαθύτερες ανάγκες»]

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιβεβαιώθηκαν ακόμα περισσότερο οι τάσεις και τα στοιχεία που συνθέτουν το νέο πολιτικό τοπίο με τρεις διαφορές που πρέπει να τονίσουμε: Πρώτο, το εύρος της αποχής (ψήφισαν περίπου 700.000 λιγότεροι από ότι πριν 1 μήνα). Δεύτερο, την ακόμα μεγαλύτερη πτώση της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, Μερα25 και μικρότερα κόμματα). Τρίτο, την είσοδο στη Βουλή του κόμματος Σπαρτιάτες, το οποίο δεν είχε εμφανιστεί στις πρώτες εκλογές. Ακόμα, καταγράφηκε το «παράδοξο» να προκύπτει με απλή αναλογική 5κομματική Βουλή και με ενισχυμένη αναλογική 8κομματική, αφού κατόρθωσαν να εισέλθουν και άλλα δύο κόμματα (Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας) που είχαν ήδη από τις προηγούμενες εκλογές πλησιάσει το 3%.

Η ανισορροπία που προέκυψε στο πολιτικό σύστημα με τον συσχετισμό που ανέδειξαν οι πρώτες κάλπες ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα (40%-20%), αλλά και η δυσαρμονία ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, οδήγησαν σε μια τάση-προσπάθεια να μην αποκτήσει η Ν.Δ. ακόμα μεγαλύτερη ισχύ εντός του πολιτικού συστήματος και γίνει ανεξέλεγκτη και την προτίμηση μεγάλου μέρους των εκλογέων προς τα μικρότερα κόμματα και την αποχή.

Αλλά ας στρέψουμε την προσοχή μας σε ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που σχετίζονται με το νέο πολιτικό σκηνικό. Όσα ακολουθούν δεν έχουν τόσο τη δομή μιας κλασικής ανακοίνωσης, αλλά περισσότερο αποτελούν σημεία «ζύμωσης» και μιας προσπάθειας γενικότερου προσανατολισμού.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας – Ανοίγει η διαδοχή στον ΣΥΡΙΖA


Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την διαδικασία της εκλογής αρχηγού στην οποία δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραμένει ούτε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (θα συγκληθεί εντός των ημερών για να εκλέξουν πρόεδρο). Ανοίγει έτσι η διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού αλλά και για την συνολική αναδιάρθρωση του κόμματος. Φυσικά το καίριο είναι πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ποιοι θα είναι πλέον υποψήφιοι για την ηγεσία -εφόσον δεν θα έχουν αντιμέτωπο τον Αλέξη Τσίπρα-, σε συνδυασμό με το ερώτημα της φυσιογνωμίας του κόμματος σε μία δύσκολη εποχή μετά από μία συντριπτική και στρατηγική ήττα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε τις δηλώσεις του από το Ζάππειο έκανε έναν απολογισμό της διαδρομής του και παράλληλα του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που ανέλαβε σε ηλικία 34 ετών την ηγεσία. Ακολούθως είπε: Κι εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές.

Κυβέρνηση ΝΔ: Πώς μοιράστηκαν οι ρόλοι και οι «ειδικές αποστολές»

Τι δείχνουν οι επιλογές των προσώπων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανά υπουργείο

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, θέλησε να δώσει το «στίγμα» μια κυβέρνησης – εταιρείας, επιλέγοντας πρόσωπα από την αγορά πλάι στα πολιτικά στελέχη. Αυτή τη φορά – κι ενώ πλησιάζει ο Ιούλιος του 2023- δεν επιλέγει αυτή τη «συνταγή».

Το βασικό χαρακτηριστικό της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης είναι τα πολιτικά στελέχη να κυριαρχούν με σαφέστατο όμως μοίρασμα των ρόλων: Η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα θα αναλάβει την περαιτέρω προσαρμογή της οικονομίας και του κράτους στις ανάγκες των συμφερόντων του κεφαλαίου και η δεξιά-ακροδεξιά πτέρυγα το χτύπημα του εργατικού κινήματος. Δείχνει, έτσι, με σαφήνεια ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφέστατους στόχους για την επόμενη τετραετία.

Φυσικά, από μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσαν να λείπει και η διευθέτηση ισορροπιών με έμφαση στα πρόσωπα με ισχυρό εσωκομματικό στίγμα ή ξεκάθαρες σχέσεις με συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:

Η αιχμή

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιχειρήσει νέα επέλαση στα εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα δείχνει η τοποθέτηση στο υπουργείο Εργασίας του Άδ. Γεωργιάδη. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, με το γνωστό του ύφος και την συνήθη λαϊκίστικη επικοινωνιακή τακτική του, θα αναλάβει να διεκπεραιώσει μια σημαντική αποστολή, όπως είναι για κάθε δεξιά κυβέρνηση οι «προσαρμογές» της «αγοράς εργασίας» στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας. Συνεπώς, τα δόγματα του «έχουμε καπιταλισμό και δουλεύει» ή «εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε εύκολη των ζωή των επενδυτών», θα μεταφερθούν αυτούσια στο υπουργείο Εργασίας.΅Εκεί ως υφυπουργός και ο Πάνος Τσακλόγλου που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στην προηγούμενη θητεία του.

Σε εκλεκτό της “Μπίλντερμπεργκ” και πάλι το Υπουργείο Παιδείας

 Νέος υπουργός Παιδείας ορίσθηκε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, με αναπληρωτή Υπουργό με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό τον κ. Γιάννη Οικονόμου και τις υφυπουργούς τις κυρίες Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου.

 Όπως και η προκάτοχός του στην προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη κα Νίκη Κεραμέως, ο κ. Πιερρακάκης ήταν καλεσμένος στην ετήσια σύναξη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. 

Την πρώτη μετά την πανδημία, που έγινε στην Ουάσινγκτον στις 2-5 Ιουνίου 2022. Στον κατάλογο αυτών που συμμετείχαν περιλαμβάνεται με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κομισιόν και ο αντιπρόεδρός της κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. 

 Ο κ. Πιερρακάκης θα αναλάβει το βάρος της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση αποκαλούμενων “μη κρατικών” εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα οποία έχουν έτοιμη πελατεία από τους υποψήφιους φοιτητές που μένουν απέξω από τα ΑΕΙ λόγω της βάσης του 10, ενώ ταυτόχρονα ερημώνουν περιφερειακά ΑΕΙ.

Ακρίβεια διαρκείας


Του Τζώρτζη Ρούσσου

Το ερώτημα αν θα αντέξει το ελληνικό νοικοκυριό την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και είδη ευρείας κατανάλωσης μαζί με την αύξηση των ενοικίων, την πιθανή αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων λόγω περιορισμού της άντλησης πετρελαίου αλλά και την κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος εντός του 2023 βρίσκει δυσοίωνη απάντηση. Ας μην ξεχνάμε ότι το εισόδημα του 52% των ελληνικών νοικοκυριών με βάση την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αντέχει για μόλις δεκαοκτώ ημέρες τον μήνα…

Η πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι, όπως ανέφερε στο επίσημο δείπνο του «Economist» στην Αθήνα, ότι ο πληθωρισμός θα έρθει στα επίπεδα του 2% μετά το 2025! Αρα έχουμε δυόμισι χρόνια που πρέπει να ζήσουμε σε καθεστώς ακραίας ακρίβειας. Το δυστοπικό αυτό περιβάλλον για τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να γίνει περισσότερο ασφυκτικό τον επερχόμενο χειμώνα λόγω της κατάργησης της ρήτρας διαφυγής. Είναι ο τρόπος που η Κομισιόν «απελευθέρωσε» τα ευρωπαϊκά κράτη ώστε να δανειστούν για να αντεπεξέλθουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες στην πανδημία.

Με δάνεια τα pass

Αυτή την ατραπό χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να δανειστεί αφειδώς και να προσφέρει pass προς άγραν ψήφων. Με αυτό τον τρόπο βέβαια έχει υπονομεύσει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όπως ακριβώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπονόμευσαν το μέλλον τους λαμβάνοντας αφειδώς δάνεια με εγγύηση τον αέρα από τις ελληνικές τράπεζες. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε τον τρόπο να απεκδυθεί των οφειλών του αλλάζοντας ΑΦΜ, ενώ η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη απλώς δεν πληρώνει, με τις τράπεζες σκανδαλωδώς να μη διεκδικούν. Αυτά τα σκιώδη μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα αλλά δεν λειτουργούν σε διεθνές περιβάλλον. Τουτέστιν, όσοι δάνεισαν την Ελλάδα αυτή την τετραετία θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Στην πράξη δηλαδή ο Κυρ. Μητσοτάκης υπονόμευσε το μέλλον, καθότι οι μελλοντικές γενεές θα κληθούν να πληρώσουν αυτό τον υπέρογκο δανεισμό ύστερα από πέντε, δέκα και δεκαπέντε έτη.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Για τις μετατοπίσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα

Του Κώστα Κουτσουρέλη 


Μια από τις αυταπάτες του Διαφωτισμού ήταν πάντα ότι διαχωρίζοντας την Εκκλησία από το Κράτος, μπορεί να κρατήσει κανείς τη θρησκεία μακριά από την πολιτική. Μια ματιά σε κράτη από την απαρχή τους αμιγώς κοσμικά, τις ΗΠΑ ή την Τουρκία  λ.χ., δείχνει το μέγεθος της πλάνης. 

Ο προτεσταντικός ριζοσπαστισμός στις ΗΠΑ, η εθνική ορθοδοξία του Πούτιν, ο πολιτικός ισλαμισμός σε όλες του τις εκδοχές, ο ινδουϊσμός του Μόντι, ο ζηλωτικός ιουδαϊσμός του Νετανιάχου είναι οι αποδείξεις. 

Μια δεύτερη αυταπάτη του Διαφωτισμού είναι ότι η θρησκεία έχει να κάνει με την πίστη, ότι μπορεί κανείς να αρκείται στα του οίκου του στο μέτρο που του δίνεται η ελευθερία να το κάνει. Η θρησκεία όμως μόνο δευτεροτριτευόντως έχει να κάνει με την πίστη και τα θεολογικά δόγματα. Η θρησκεία προσδίδει ταυτότητα, πυξίδα, προσανατολισμό, κοινωνικοποιεί, διαπλάθει συλλογικότητες, είναι δίχτυ κοινοτικής ασφάλειας και μέριμνας. Αυτή είναι η κύρια λειτουργία της, όχι η λατρεία σ' ένα εν υψίστοις Ανώτατο Ον.

Η νεωτερικότητα όλα αυτά προσπάθησε να τα αναπληρώσει, και το πέτυχε για ένα διάστημα, με την οικονομική ανάπτυξη και το κράτος προνοίας. Από τη στιγμή που και το ένα και το δεύτερο στόμωσαν, ήταν επόμενο ότι κάτι άλλο θα επιχειρούσε να πάρει τη θέση τους. 

Εξήντα τρεις για να μας σώσουν! Έσπασε το ρεκόρ του ο Κυριάκος

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Ένα ακόμη θηριώδες κυβερνητικό σχήμα με 63 συνολικά άτομα – σε σχέση με τα 59 που είχε η τελευταία κυβέρνηση – συγκρότησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυξημένη πάντως την συμμετοχή των γυναικών. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν τέσσερεις γυναίκες υπουργοί μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί – συνολικά 15 και ποσοστό λίγο κάτω από το 25% του συνόλου.

Στο προηγούμενο σχήμα μετείχαν εννέα συνολικά γυναίκες υπουργοί και υφυπουργοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά που διέρρευσε το γραφείο Τύπου ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Η νέα κυβέρνηση επιβεβαιώνει την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπό αυτή την έννοια πράγματι «δεν είναι κυβέρνηση ισορροπιών», όπως αναφέρει και το non paper που μοίρασε το γραφείο Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τα βασικά υπουργεία στους δικούς του ανθρώπους, σηματοδοτώντας και τις προτεραιότητές του, ενώ άφησε εκτός κυβέρνησης ή υποβάθμισε όσους δεν είναι κοντά του. Με την ανάθεση των υπουργείων σηματοδοτεί και την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, που είναι ο βασικός του στόχος από το 2019.

Κομματικοποίηση του κράτους 

Το 2004 μία από τις διακηρύξεις του Κώστα Καραμανλή ήταν ο διαχωρισμός κόμματος και κυβέρνησης και όπως το είχε διατυπώσει «δεν κομματικοποιούμε το κράτος, δεν κρατικοποιούμε το κόμμα». Μάλιστα είχε αφήσει εκτός κυβέρνησης τον τότε γραμματέα της ΝΔ, Βαγγέλη Μειμαράκη.

Τελικά, ποιο είναι το μήνυμα αυτών των εκλογών;

Του Δημήτρη Καζάκη 


Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη μπόρεσε τελικά να κερδίσει αυτοδυναμία με 158 έδρες. Όσες είχε και στο προηγούμενο κοινοβούλιο. Μόνο που τις κέρδισε με μια πολύ σημαντική μείωση ψήφων. Με 2.251.618 ψήφους τον Ιούλιο του 2019, η ΝΔ είχε ποσοστό 39,85% και 158 έδρες. Ενώ σ’ αυτές τις εκλογές με πάνω από 138 χιλιάδες λιγότερες ψήφους, η ΝΔ κατέκτησε ποσοστό 40,55% και 158 έδρες.

 Η διαφορά αυτή δεν οφείλεται μόνο στον εκλογικό νόμο, αλλά και στην αυξημένη αποχή. Στις εκλογές αυτές σε σχέση με τις αντίστοιχες της 21ης Μαΐου, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία πάνω από 794 χιλιάδες λιγότεροι ψηφοφόροι. Δηλαδή, το 7,67% του εκλογικού σώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά δεν προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής. Η αποχή ήταν αυτή που έκρινε τελικά τα αποτελέσματα, αλλά και την αυτοδυναμία.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όλοι έχασαν ψήφους με εξαίρεση τη Νίκη. Το κόμμα Σπαρτιάτες κατόρθωσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής του Ιουνίου 2019 αυξημένους κατά 76 χιλιάδες, που τους άντλησε κατά κύριο λόγο από τον συρφετό της εξωκοινοβουλευτικής ακροδεξιάς, η οποία γνώρισε πρωτοφανή συντριβή.

Χαρακτηριστικό της συντριβής αυτής είναι και το γεγονός ότι τα κόμματα που συνασπίστηκαν υπό την επιχειρηματική ομπρέλα του κ. Εμφιετζόγλου με τίτλο Πατριωτικός Συνασπισμός είχαν ως άθροισμα ψήφων στις εκλογές της 21ης Μαΐου άνω των 90 χιλιάδων. Ενώ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μπόρεσαν όλοι μαζί να συγκεντρώσουν μόλις και μετά βίας 26 χιλιάδες. Χωρίς να ξεχνάμε τις 48 χιλιάδες ορφανές ψήφους του ακροδεξιού σχήματος Κρανιδιώτη-Τζήμερου της 21ης Μαΐου.

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα


Ανακοινώθηκε επίσημα το νέο κυβερνητικό σχήμα

Στις 17.00 ακριβώς ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία έχει αλλάξει άρδην από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα:

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας

Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Υφυπουργός: Κώστας Φραγκογιάννης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης

Υφυπουργός: Νίκος Χαρδαλιάς

Σπαρτιάτες: Πήραν 21,2% στις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται ο Κασιδιάρης

 Στις φυλακές Δομοκού οι Σπαρτιάτες έλαβαν 21,2% με τον Η. Κασιδιάρη να κάνει λόγο για "ανεπανάληπτο θρίαμβο".

Οι ευχαριστίες του Προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, στο πρόσωπο του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, εγείρουν πολλά ερωτήματα, τόσο για τις άμεσες, όσο και για τις έμμεσες σχέσεις του κόμματος με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Ποιος έχει τελικά ταξική συνείδηση;

Εκλογικά αποτελέσματα σε Εκάλη - Κερατσίνι...

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων καθώς και οι επιλογές τους δεν αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα.

Εκτός αν τα κόμματα που φρονούν ό,τι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μη προνομιούχων δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους. 

Η εξήγηση του εκλογικού αποτελέσματος και της ήττας της κεντροαριστεράς

Σχόλιο του Βασίλη Ασημακόπουλου 

Όντας στο χώρο της λεγόμενης δημοκρατικής σοσιαλιστικής αριστερής ή κεντροαριστερής παράταξης, έχοντας συμμετάσχει τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κομματικά ανένταχτος από το 2015, ενεργός πολίτης και όχι ιδιώτης ή αδιάφορος παρατηρητής, δύο πρώτα  σχόλια, ένα για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ένα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μετά και τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα
 
- Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το κεντρικό ζήτημα στο χώρο αυτό είναι η θέση που έχει για το εθνικό φαινόμενο.  Μια θέση που έχει για τον χώρο αυτό και τα προδρομικά του σχήματα την αφετηρία του στα χρόνια της δεκαετίας του ’90, όταν εισήχθη στη πολιτική και διανοητική πραγματικότητα της χώρας η θεωρία του μοντερνισμού για το έθνος. 
Μια θεωρία που είχε παραχθεί στα αγγλοσαξονικά πανεπιστήμια την 20-30ετία που προηγήθηκε της εισαγωγής της στη χώρα και μάλιστα με όρους καθαρού ιδεολογικού μεταπρατισμού.
 
 Μια θεωρία και εσφαλμένη κατά τη γνώμη μου και ακατάλληλη για την ελληνική -και όχι μόνο-περίπτωση. Ουσιαστικά λειτουργεί ως μια εκδοχή εσωτερίκευσης πολιτισμικού-αποικισμού, ιμπεριαλισμού στη χώρα και στους πολιτικο-διανοητικούς χώρους που άκριτα την αποδέχονται. 

Είναι κομβικό στοιχείο αυτό, γιατί το εθνικό αποτελεί την κύρια αντίθεση στη χώρα, στο φαντασιακό των ανθρώπων της, στο παρελθόν, στο παρόν και μέλλον. Και είναι πρόβλημα δομικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτελεί θεμέλιο θεωρητικό-διανοητικό λίθο, όπου έχει χτιστεί όλο το οικοδόμημα. 

Μια εσφαλμένη και ακατάλληλη θεωρία με συνεχείς, διαρκείς, καθημερινές επιπτώσεις στην πολιτική πρακτική, με αρνητικές συνέπειες. Από το πώς διαβάζεται το Βυζάντιο, η Ελληνική Επανάσταση, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η 28η Οκτωβρίου, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ο Νίκος Πουλαντζάς, ο Νίκος Σβορώνος ή κατανοείται ο Γιάννης Μαρκόπουλος μέχρι το Κυπριακό, την ανάλυση για την Τουρκία, τη μονοδιάστατη θεώρηση για το μεταναστευτικό, το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, το Κυπριακό, το Αιγαίο, το Μακεδονικό, η Θράκη, τα ζητήματα εθνικής μνήμης (από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μέχρι τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών), η θέση-ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη, το δημογραφικό, το ζήτημα της παραγωγής, το υπερταμείο. 

Εθνικές εκλογές – Ιούνιος 2023

 

Τελευταία ενημέρωση
26/06/2023 06:57
Ενσωμάτωση
99,62
Συμμετοχή
52,83
Άκυρα/Λευκά
1,11

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Εθνικές εκλογές – Ιούνιος 2023. Τελικό αποτέλεσμα στο Δήμο Βύρωνος

 

Τελευταία ενημέρωση
26/06/2023 02:56
Ενσωμάτωση
100,00 
Συμμετοχή
Ποσοστό
Ψήφοι
37,04 
9.136