Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

V for… Voucher-άδες!

«Είμαστε οι νέοι και οι νέες, έως 29 ετών, “ωφελούμενοι” της επιταγής -voucher-“εισόδου στην αγορά εργασίας” από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Είμαστε οι νέοι-ες που δεν δουλεύουμε, αλλά “μαθητεύουμε”. Εμείς που παράγουμε έργο, αλλά δεν είμαστε εργαζόμενοι, εμείς που περιμένουμε μήνες να πληρωθούμε, εμείς που είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς δεν συμπεριλαμβανόμαστε σε κανένα νόμο, εμείς που φορολογούμαστε κανονικώς, χωρίς να έχουμε ένσημα. Πόσο ακόμα θα τους αφήσουμε να κερδίζουν σε βάρος μας, αφού πρώτα κατασκευάσουν το άνεργο μέλλον μας; Η ανεργία τους δεν μας χωρά. Όπως και τα προγράμματα αυτά δεν χωρούν τις ανάγκες μας για εργασία, μισθό και ζωή με αξιοπρέπεια».

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Όσοι γνωρίζετε ήδη την ταινία «V for Vendetta» έφτασε η ώρα να μάθετε και τους «V for Voucherάδες»! Πρόκειται για συλλογικότητα την οποία οργάνωσαν πέρυσι τα θύματα της ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, όπως ονομάζεται στη γλώσσα τής υποκριτικής ευπρέπειας η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Αυτόν τον τρόπο διάλεξαν για να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους μεσάζοντες των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και στην αυθαιρεσία τού υπουργείου Εργασίας, το οποίο με την πρακτική του νομιμοποιεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και τη σπατάλη των κονδυλίων τού ΕΣΠΑ.

«Στην κρίση δεν ξεκινούμε από τα δικαιώματα των εργαζόμενων!»
Τα «voucher», τα οποία πέρυσι είχαν εφαρμοστεί πιλοτικά για την ηλικιακή ομάδα 25-29 χρόνων, απευθύνονται πλέον και στις ηλικιακές κατηγορίες από 30 μέχρι 66 ετών, αλλά και 18-24, και μάλιστα με απολαβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού. Στην ουσία, δηλαδή, δεν είναι προγράμματα επιμόρφωσης ή εργασίας, αλλά ανταποδοτικής κοινωνικής πρόνοιας, στην καλύτερη των πιθανών χαρακτηρισμών. Κι όμως, από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας έφτασαν στο σημείο, όπως πληροφορείται η «Α», να μεταφέρουν στους «voucherάδες» το μήνυμα πως σε περίοδο κρίσεων δεν ξεκινούμε από τα δικαιώματα των εργαζόμενων και πως «τι να κάνουμε, ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς»!

Όπως αναφέρουν και στην εφημερίδα μας, οι «V for Voucherάδες» έχουν αναπτύξει ένα ενεργό δίκτυο, όπου ο καθένας συμμετέχει γνωστοποιώντας τις εμπειρίες του από τον χώρο δουλειάς του. Είναι, δηλαδή, μια πρωτοβουλία των «ωφελούμενων», όπως ονομάζονται τεχνηέντως στις προκηρύξεις, ώστε να μην υπάρξει υποψία δικαίωσής τους ως εργαζόμενων από τα δικαστήρια, που σκοπό έχει τον συντονισμό των διεκδικήσεών τους: «Το κράτος παραιτείται από τη συνταγματική του υποχρέωση να εξασφαλίζει εργασία στους πολίτες και να μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους μέσω της κοινωνικής πρόνοιας. Περνάμε δηλαδή σε μια νέα κατάσταση όπου η πρόνοια ή θα είναι ανταποδοτική, με την παροχή εργασίας από τους πολίτες δηλαδή, ή δεν θα υπάρχει. Θέλουμε να απαντήσουμε μαζί, απαιτώντας να αναγνωριστούμε ως εργαζόμενοι, όχι ως “ωφελούμενοι”, με δικαιώματα κι αξιοπρέπεια στην εργασία», αναφέρουν χαρακτηριστικώς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το φετινό voucher έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το περσινό, «φυσικά» επί το χείρον για τους εργαζόμενους κι επί τα βελτίω για τους μεσάζοντες. Ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει αποκλεισμούς στα οικονομικά κριτήρια για τους άνεργους, οι άνεργοι εξακολουθούν να θεωρούνται τέτοιοι (δεν κόβεται η κάρτα ανεργίας τους), άρα δεν έχουν τα δικαιώματα του εργατικού δικαίου, ενώ μειώθηκαν οι μισθοί. Ειδικώς το πρόγραμμα 29-64 χρόνων θεωρείται σκανδαλώδες από τους «voucherάδες» αφού ο «ωφελούμενος»-εργαζόμενος θα πάρει 1.600 ευρώ με την ολοκλήρωσή του ύστερα από μερικούς μήνες, ενώ το διαμεσολαβούν ΚΕΚ θα αμείβεται με 5.400 ευρώ αφορολόγητα ανά «κεφάλι»…

«Τα ΚΕΚ είναι φουλ δουλεμπορικά»
Ο Κώστας Φωφιαδάκης είναι από τα ιδρυτικά μέλη των «V for Voucherάδες». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει εμπειρία κι από το Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια, την εποχή που οι νέοι θεωρούσαν πως το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί στην αγορά εργασίας ήταν τα «STAGE»… Ο κ. Φωφιαδάκης εξηγεί στην «Α» πόσο δύσκολο είναι να αναπτυχθεί ο συνδικαλισμός στον συγκεκριμένο τομέα από τη στιγμή που οι «ωφελούμενοι» είναι… ωφελούμενοι μόνο για μερικούς μήνες κι εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στις Συνελεύσεις τους, πάντως, συμμετέχουν συνήθως αρκετές δεκάδες άτομα, τα οποία ουσιαστικώς δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα (π.χ. ασφάλιση, δώρα, ωράρια, εγγραφή σε σωματείο) παρά μόνο αυτό στην άδεια, αναλόγως των μηνών που βρίσκεται κάποιος στο πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις, εξάλλου, ξεπερνούν τον σκόπελο της απαγόρευσης απόλυσης εργαζόμενων στην περίπτωση που πάρουν «voucherάδες» για πρακτική άσκηση, δηλώνοντας τους τελευταίους στη «μαμά»-εταιρεία και διώχνοντας κόσμο από τις θυγατρικές τους. Με αυτήν τη λογική ανοίγει ο δρόμος και για νέα μείωση του κατώτατου μισθού, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα προτιμούνται από τους εργοδότες οι «συμβατικοί» εργαζόμενοι…

«Έχουν οργανωθεί αρκετά άτομα από το πρώτο κύμα των voucher και τώρα απευθυνόμαστε στους νέους voucherάδες μέσω της ιστοσελίδας μας κι ενός βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο YouTube. Κάθε νέο πρόγραμμα είναι και χειρότερο. Ο ΟΑΕΔ τηρούσε τουλάχιστον ορισμένα κριτήρια. Τώρα αρκεί ένα κτίριο με μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να πάρει κάποιος μεσάζων ένα τέτοιο πρόγραμμα, χωρίς μάλιστα να δίνει λογαριασμό σε κανένα για το τι μαθήματα κάνει. Ιδιωτικοποιείται, δηλαδή, η εύρεση εργασίας. Τα ΚΕΚ είναι φουλ δουλεμπορικά. Χρησιμοποιούν ως δικαιολογία πως τα πτυχία μας δεν κολλούν στην αγορά εργασίας, άρα χρειαζόμαστε περισσότερη μαθητεία κι εξειδίκευση», συμπληρώνει αιχμηρά ο κ. Φωφιαδάκης.

Τα αιτήματα
Οι «voucherάδες» ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, μετατροπή των προγραμμάτων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, κατάργηση των μεσαζόντων κι απευθείας συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία και στα αντίστοιχα σωματεία κατά επάγγελμα, καθώς και πλήρη ασφάλιση και όχι μόνο ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Επίσημο «πόρταλ»:
Σελίδα στο facebook:

Ανάρτηση από: http://www.iapopsi.gr