Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Περί ... μεγέθους Τσιπραιικής "οίησης" (Βίντεο)

Βλέποντας το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του  Mega στεκόμαστε σε ένα σημείο της αντιπαράθεσης που υπήρξε μεταξύ Μπακογιάννη – Τσίπρα στην βουλή κατά την συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. (Το παραθέτουμε σε βίντεο)

Η βουλευτής της Ν.Δ εκτίμησε επικαλούμενη την κοινοβουλευτική της εμπειρία ισχυρίστηκε ότι κανένας πρωθυπουργός στο παρελθόν «δεν έχει επιδείξει τέτοια οίηση».
Η απάντηση που ήρθε από τον Α. Τσίπρα ήταν: «Θα ήταν δικαιολογημένο σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν ανήκει σε πολιτικό τζάκι  να έχει και μια μικρή οίηση που καταφέρνει να γίνει πρωθυπουργός στα σαράντα».

Ας προσπεράσουμε από ποιον θα ήταν «δικαιολογημένο» και πώς καθορίζει κάποιος το μέγεθος της οίησης που παραδέχεται ότι διαθέτει. Σε ιδεατές λέξεις δεν μπορεί να είναι σαφές αυτό.

Ανοίξαμε όμως το ετυμολογικό λεξικό στην συγκεκριμένη λέξη και διαβάζουμε: οίηση θηλυκό: η μεγάλη ιδέα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Συνώνυμα: αλαζονεία, δογκιχωτισμός / δονκιχωτισμός, έπαρση, καύχηση, καυχησιά, καυχησιολογία, κομπασμός, κόμπος, μεγαλαυχία, μεγαληγορία, μεγαλορρημοσύνη, μεγαλοστομία, ξυπασιά, οίηση, παινεσιά, παλάβρα, περιαυτολογία, πλατυρρημοσύνη, ταρταρινισμός, υπεροψία, φαμφαρονισμός / φανφαρονισμός


Τα σχόλια περιττεύουν



Ανάρτηση από: http://tsak-giorgis.blogspot.gr