Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Νεόφυτος Σοφοκλέους... επικηρύχθηκε ως καταζητούμενος για το ποσό των 5.000 λιρών

Σαν χθες, το 1956, στην Κύπρο, ανεκαλύφθη βόμβα στην κλίνη του Άγγλου διοικητού της νήσου, Στρατάρχου Χάρντιγκ, μεταξύ δύο κλινοστρωμνών.
Ο Χάρντιγκ είχε κοιμηθή επί οκτάωρον επάνω είς αυτό τό κρεββάτι. Η βόμβα, όμως, λόγω κακής ρυθμίσεως εξερράγη αρκετές ώρες βραδύτερον.
Το πρωί της 21ης Μαρτίου, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και θαλαμηπόλος του κυβερνήτη Χάρντιγκ, Νεόφυτος Σοφοκλέους, πήγε στο δωμάτιο του Κυβερνήτη για την εκτέλεση των καθηκόντων του, παίρνοντας μαζί του και την ωρολογιακή βόμβα, [βλ.20/3], την οποία τοποθέτησε στο κρεβάτι του Χάρντιγκ. Εκείνο το βράδυ ο Κυβερνήτης κοιμήθηκε αμέριμνος για τον κίνδυνο που διέτρεχε. Η βόμβα όμως δεν εξερράγη την καθορισμένη ώρα [2:30 π.μ.της 22ας Μαρτίου] ανευρέθη δε αργότερα και αχρηστεύθηκε.
Ο Νεόφυτος Σοφοκλέους, μετά την παράτολμη πράξη του, κατέφυγε σε ανταρτική ομάδα της περιοχής Κύκκου. Τότε επικηρύχθηκε ως καταζητούμενος για το ποσό των 5.000 λιρών.
Το γεγονός αυτό, δημιούργησε νευρικό κλονισμό στον Χάρντιγκ, ο οποίος επικήρυξε τον Διγενή για 10.000 λίρες. Ακολούθησε επικήρυξη του Χάρντιγκ από τον Διγενή χωρίς καμμιά αμοιβή, κάτι που αναστάτωσε ψυχικά τον Κυβερνήτη της Κύπρου. Όταν ο Χάρντιγκ πήρε αυτή την πληροφορία κτυπούσε έξαλλος τα χέρια πάνω στο γραφείο του και απαιτούσε από τους αξιωματικούς του να του παραδώσουν τον Διγενή μέσα σε δεκαπέντε μέρες.

(Εικόνα: Η επικήρυξη για τον Νεόφυτο.)

Ανάρτηση από: http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr