Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Τουρκικές διεκδικήσεις για το Αιγαίο στο τραπέζι του ΝΑΤΟ

Σειρά απαιτήσεων έχει εγείρει η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να συμμετάσχει στις περιπολίες τη συμμαχίας στο Αιγαίο, γεγονός που καθιστά, τουλάχιστον δύσκολη, την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, καθώς ουσιαατικά επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες»
Από αυτή την άποψη, ουδόλως τυχαίες δεν είναι και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του κ. Ν. Κοτζιά για την κυριαρχία στο Αιγαίο, κατά την παραμονή του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο επικαλείται και σχετικό έγγαρφο, οι Τούρκοι φέρονται να ζητούν, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις», να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά, να είναι σεβαστές οι περιοχές που η γειτονική χώρα έχει δηλώσει στο Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, ενώ καλεί τη συμμαχία να μην «υιοθετεί ισχυρισμούς» της Αθήνας σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλιών.
Η Άγκυρα επίσης ζητά να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου που η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα.
Συγκεκριμένα ορισμένες  από τις απαιτήσεις της Άγκυρας προς τη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ είναι οι εξής:
-Οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου
-Στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να είναι σεβαστές
-Ισχυρισμοί (της Αθήνας) σχετικά με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, δε θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες
-Να μη γίνονται ελλιμενισμοί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
-Να αναφέρονται μόνο με αριθμούς μικρά νησιά.
Ανάρτηση από: http://www.hitandrun.gr