Του Τάσου Μαυρόπουλου
Η αστυνομία στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να διατηρεί και να αναπαράγει το διαμορφωμένο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας και τα κυρίαρχα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε ποιους θα υπηρετήσει, συνθηκολόγησε με τους δανειστές και παραδόθηκε άνευ όρων, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τα συμφέροντά τους.
Ο καιρός που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ότι ο λαός που θα διαδηλώνει θα είναι το όπλο του όταν θα διαπραγματεύεται, έχει περάσει ανεπιστρεπτί . Αφού έκλεψε την ψήφο λέγοντάς του συνειδητά ψέματα, ο λαός έγινε τώρα εχθρός του. Και όσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιεί ο κόσμος τα αποτελέσματα των μέτρων και οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, η κυβέρνηση θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο εντείνοντας την καταστολή.
Ήδη, η εικόνα της στρατοκρατούμενης πόλης που κατήγγειλε στο παρελθόν, έχει επιστρέψει. Στο παρελθόν στηλίτευε το κλείσιμο των δρόμων γύρω από το Μαξίμου το βράδυ, λέγοντας ότι φοβούνται το λαό με τα μέτρα που πέρναγαν και τώρα απαγορεύεται η πρόσβαση όλο το 24ωρο. Τώρα ποιόν φοβούνται άραγε και γιατί; Φυσικά το λαό. Και αυτό δείχνει ότι ξέρουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας παράδοσης που έκαναν και των μέτρων που ψηφίζουν, όσο και αν λένε ακριβώς τα αντίθετα, συνεχίζοντας να κοροϊδεύουν τον κόσμο, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του και να κερδίσουν χρόνο.
Την Κυριακή 8 Μάη ήθελαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη βουλή. Από τη μια, για να μείνουν ανενόχλητοι οι 153 που ψήφισαν την περικοπή συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας και από την άλλη, γιατί ήθελαν να αποτρέψουν την ολονύκτια παραμονή του κόσμου στην πλατεία. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αστυνομικές. Είναι πολιτικές και δεν έχουν να κάνουν με μια απόφαση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, αλλά συνολικά της κυβέρνησης. Με κάθε τρόπο θέλουν να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις, γιατί δεν θέλουν να πάρουν την έκταση των προηγούμενων χρόνων. Για να μπορεί ο Κατρούγκαλος να λέει ότι, εάν το νομοσχέδιο ήταν πράγματι καρμανιόλα, "θα έτρεμε η γη έξω από τη Βουλή" και συγχρόνως με υποτελή συμπεριφορά, να τονίσουν στους «θεσμούς» ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους.
Γιατί αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε να περάσει ό,τι δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι λόγω των αντιδράσεων του λαού. Γιατί αυτοί που αντιδρούσαν μέχρι χθες, ανέλαβαν να κυβερνήσουν στο όνομα των δανειστών, χειραγωγώντας τις αντιδράσεις του λαού με κάθε τρόπο.Λέγοντας ψέματα, παραπλανώντας τον κόσμο για τις επιπτώσεις των μέτρων, ρίχνοντάς του την ευθύνη ότι τα ενέκρινε στις 20 Σεπτέμβρη και όποτε χρειαστεί καταστέλλοντας τις κινητοποιήσεις.
Αν δεν είχαμε τον τραυματισμό της Σόφης Παπαδόγιαννη και των υπολοίπων διαδηλωτών, όλα θα ήταν καλά. Μετά από πέντε μέρες απομακρύνουν τέσσερεις αστυνομικούς από μια διμοιρία, ψάχνοντας προφανώς να βρουν τους υπαίτιους του τραυματισμού των διαδηλωτών. Η έρευνα δηλαδή εξαντλείται εκεί; Όλα τα υπόλοιπα ήταν καλά και τον κακό χαμό, την ολοκληρωτική επίθεση στους συγκεντρωμένους, την συμπίεση του κόσμου και τα ποδοπατήματα τα έκαναν οι τέσσερεις υπεράνθρωποι που λειτουργούσαν μόνοι τους και χωρίς εντολές; Αν υπερέβησαν τις εντολές φυσικά και θα πρέπει και να τιμωρηθούν. Ο τρόπος όμως που γίνεται φαίνεται σαν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, που προσπαθεί να βγάλει λάδι την κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις ευθύνες, για να ικανοποιήσει το δημοκρατικό αίσθημα των υποστηρικτών της, που μπλεγμένοι ακόμα δείχνουν ανοχή στις επιλογές της. Η ίδια που καταστέλλει, διαμαρτύρεται γι’ αυτό που κάνει. Ο "καλός και ο κακός μπάτσος". Μια κυβέρνηση που δούλεψε ολόκληρο λαό και με τα μέτρα που θα ψηφίσει στις 21-22 Μάη καταλύει τη λειτουργία της βουλής και τη δημοκρατία , θέλει να φαίνεται ότι δεν έχει ευθύνη και είναι αδύναμη να ελέγξει μια αστυνομία. Γι’ αυτό και από το λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις , στα δελτία τύπου και στην ερώτηση των βουλευτών, απουσιάζει η χιλιοδιατυπωμένη λέξη του παρελθόντος «καταστολή», που παραπέμπει σε κυβερνητικές επιλογές και την έχει αντικαταστήσει με την « αστυνομική βία και αυθαιρεσία».
Η αστυνομία δεν λειτουργεί μόνη της. Ελέγχεται και λογοδοτεί στον εκάστοτε υπουργό της κάθε κυβέρνησης, ο οποίος υλοποιεί τις αποφάσεις της και δεν εφαρμόζει προσωπική πολιτική . Αυθαιρεσίες υπήρχαν και θα υπάρχουν στη λειτουργία της αστυνομίας και η κάθε κυβέρνηση μπορεί σε μεγάλο βαθμό να τις αποτρέψει και να τις ελέγξει, εάν το επιθυμεί. Οι δομικές αλλαγές όμως που έπρεπε να γίνουν για το δημοκρατικό αναπροσανατολισμό, έλεγχο και λειτουργία της δεν έγιναν και ούτε θα γίνουν. Γιατί η ορκισμένη πλέον μνημονιακή κυβέρνηση στο ερώτημα «σε τι περιβάλλον θα λειτουργεί η αστυνομία και ποιον θα υπηρετεί», έχει απαντήσει.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονται, αν δεν είχαν ψηφίσει το 3ο μνημόνιο και είχαν σκίσει τα δύο πρώτα όπως έλεγαν, δεν θα χρειαζόταν καταστολή. Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, 21-22 Μάη, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το 4ο, που καταλύει οριστικά την ήδη καταργημένη βουλή και δημοκρατία, ας το ξανασκεφτούν.
Ο λαός δεν πρέπει να φοβάται. Οι προσπάθειες περιορισμού της έκφρασής του πρέπει να τον πεισμώσουν και να αντιδράσει πιο μαζικά . Αυτή την Κυριακή 15 Μάη, πρέπει να δώσει το δυναμικό του παρόν στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες όλης της χώρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου συντονισμού κινητοποιήσεων.
Το 4ο μνημόνιο 21-22 Μάη δεν πρέπει να ψηφιστεί, όπως δεν πρέπει να εφαρμοστούν και αυτά που ψηφίστηκαν. Όλη η κοινωνία πλήττεται. Αλλοίμονο αν τέτοιες στιγμές που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μας οδηγεί στην εξαθλίωση μένουμε θεατές. Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να τους σταματήσουμε είναι να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας και να δώσουμε το δυναμικό μας παρόν σε όλες τις κινητοποιήσεις. Η παρουσία μας και μόνο είναι καθοριστική. Η δύναμη που έχουμε είναι τεράστια. Αυτοί που εκμεταλλεύονται τη ζωή μας και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας, είναι μια δράκα ανθρώπων. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα τους νικήσουμε.
Ο Τάσος Μαυρόπουλος είναι μέλος της ΛΑ.Ε. και πρώην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Ανάρτηση από: http://mauropoulos.blogspot.gr