Η Τζαραμπλούς παραδόθηκε δεν κατελήφθη – Τι συμφωνήθηκε;
Του Παντελή Σαββίδη
Ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, υποστηριζόμενες από πυροβολικό, τεθωρακισμένα, την τουρκική αεροπορία και την αμερικανική αεροπορική επίβλεψη της επιχείρησης, αφίχθησαν στο κέντρο της Τζαραμπλούς, μιας πόλης της Συρίας σε κρίσιμο και στρατηγικό σημείο. Ο έλεγχος της Τζαραμπλούς είναι σημαντικός και για τους Κούρδους διότι αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο των καντονιών τους, και για την Τουρκία διότι αν την κρατήσει, διακόπτει την εδαφική συνέχεια των Κούρδων.
Τις τουρκικές δυνάμεις ακολουθούσαν διάφοροι Τουρκομάνοι που ζουν στη Συρία και άλλες οντότητες που δεν έχουν να επιδείξουν κάτι σημαντικό από τότε που άρχισε ο συριακός πόλεμος.
Η κατάληψη της πόλης έμοιαζε με παράδοση ύστερα από συμφωνία. Και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν αναπτύχθηκε στρατιωτική επιχείρηση για τον έλεγχό της αλλά η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους τρομοκράτες του ΙΚ, με τρόπο που δεν έχουμε δει προηγουμένως.
Ένας από τους υψηλά ιστάμενους Κούρδους ηγέτες, ο Μουράτ Καραγιλάν, υποστήριξε πως τα γνωστά στελέχη του ΙΚ αποχώρησαν από την πόλη αλλά οι τοπικοί παράγοντες και τα τοπικά στελέχη παρέμειναν, άλλαξαν σημαία, και τώρα εμφανίζονται ως Αλ Νούσρα. Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο. Η πόλη, πλέον, κατέχεται από Τουρκομάνους, κάποιες άλλες οντότητες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, και τον ΙΚ υπό τη μορφή της Αλ Νούσρα.
Η Τουρκία έχει έναν σοβαρό λόγο να μην θέλει την εξάλειψη του ΙΚ από την περιοχή.
Η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει παρά μόνο υπό τη μορφή κάποιων –διασφαλισμένων για την επιτυχία τους– ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και ο βόρειος Κουρδικός Διάδρομος να παραμείνει ασυνεχής. Να μην ενοποιηθούν, δηλαδή, εδαφικά τα κουρδικά καντόνια. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην Άγκυρα είναι αδύναμες και δεν μπορούν να πετύχουν αυτόν το στόχο. Ο μόνος που μπορεί να τον επιτύχει είναι το ΙΚ και οι διάφορες μεταλλάξεις του. Αυτές τις μεταλλάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθεί να συντηρήσει η Άγκυρα.
Ούτε το κλείσιμο των συνόρων συμφέρει στην Άγκυρα. Κλειστά σύνορα με την Τουρκία σημαίνει ότι θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, άρα απομειώνεται ένα πολύ σημαντικό χαρτί που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα χέρια του Ερντογάν, και επιπλέον ελέγχεται η οδός εισόδου τζιχαντιστών από την Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, ή τρομοκρατών που αποστέλλονται σε ειδική αποστολή από τη Συρία στην Ευρώπη ή τη Ρωσία, μέσω Κωνσταντινούπολης. Και αυτό, αν συμβεί, μειώνονται οι καταστάσεις που μπορούν να κάνουν ενδιαφέρουσα την Τουρκία και την πολιτική της.
Ο μοναδικός στόχος της Τουρκίας στην περιοχή είναι οι Κούρδοι. Το ΙΚ δεν την ενοχλεί καθόλου. Οι επαφές και η συνεργασία που έχει μαζί του είναι αποδεδειγμένες. Οι επιθέσεις του ΙΚ στο τουρκικό έδαφος έγιναν σε κουρδικές γιορτές και κουρδικές περιοχές. Αυτό, η Άγκυρα μάλλον το εύχεται παρά το απεύχεται.
Αλλά το κουρδικό κίνημα δεν μπορεί να το καταστείλει.
Παρά τις έντονες αντιθέσεις τους και τις ιδιαιτερότητές τους, εκεί που έφθασαν οι Κούρδοι δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Και η ανάδυση μιας συγκροτημένης οντότητάς τους στην περιοχή ευνοεί τα γεωπολιτικά σχέδια όλων των διεθνών παικτών.
Ούτε οι κρατικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται να καταστείλουν το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Ιράν) έχουν τα περιθώρια κοινής αντιμετώπισης των Κούρδων. Οι διαφορές των κρατικών αυτών δρώντων είναι πολλές, και ο κοινός στόχος δεν μπορεί να τις άρει.
Το συροϊρακινό πεδίο δεν μοιάζει μόνο με κόλαση, αλλά και με ψυχιατρείο. Αύριο μπορεί να δούμε να συμμαχούν δυνάμεις που σήμερα είναι αντιμέτωπες.
Και σ’ αυτό το μέτωπο, που είναι κυρίως ανταρτικό, ο τακτικός τουρκικός στρατός δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα – πέραν του ότι για να δράσει θέλει να διαμορφώσει προϋποθέσεις απόλυτης επιτυχίας, δηλαδή σιγουριάς. Και τέτοιες προϋποθέσεις σε τέτοιου είδους πεδία δεν μπορεί να διαμορφωθούν.
Η προηγούμενη επιτυχία των Τούρκων πρέπει να ήταν η αποβίβασή τους στην Κύπρο. Μιλάω για αποβίβαση και όχι για απόβαση. Διότι και εκεί είχαν φροντίσει, με τους διεθνείς συμμάχους τους, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις παράδοσης του νησιού.
Έτσι, πετυχαίνουν. Αλλά σήμερα η διεθνής συγκυρία και τα διεθνή συμφέροντα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τους ευνοούν.
Έχουμε να δούμε, ακόμη, πολλά δράματα.
Ανάρτηση από: http://www.pontos-news.gr