Αν και δήλωσε ότι δεν αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την κατάργηση της κυβέρνησης της περιφέρειας, τη μεταφορά των εξουσιών της στη Μαδρίτη, τον έλεγχο αστυνομίας και ΜΜΕ, με στόχο τη διενέργεια εκλογών το αργότερο σε έξι μήνες. Οργισμένες αντιδράσεις και ογκώδης διαδήλωση στη Βαρκελώνη. Κάρλες Πουτζντεμόν: Η χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Πρόεδρος καταλανικής Βουλής: De facto πραξικόπημα από τον Ραχόι. Πάνω από 400 δημοσιογράφοι από 80 μέσα ενημέρωσης διαπιστεύτηκαν για να καλύψουν τις εξελίξεις.
Τι ζήτησε ο Ραχόι
► Την παύση από τα καθήκοντά του ηγέτη της Καταλονίας και των μελών της κυβέρνησής του, με παράλληλη ανάληψη των σχετικών καθηκόντων από τα αρμόδια υπουργεία στη Μαδρίτη. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ελέγχει την αστυνομία, τα τρία βασικά δημόσια μέσα ενημέρωσης στην αυτόνομη περιφέρεια (TV3, ραδιόφωνο και το πρακτορείο ειδήσεων ACN) και θα παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την οικονομία και τη διοίκηση.
► Οι δημόσιες υπηρεσίες της Καταλονίας που μέχρι τώρα υπάγονταν στην καταλανική κυβέρνηση θα εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά θα έχουν μόνο διοικητικά καθήκοντα.
► Η Βουλή της Καταλονίας θα συνεχίσει να έχει τον ρόλο που της έχουν εμπιστευτεί οι ψηφοφόροι αλλά δεν θα μπορεί να αποφασίσει μέτρα που θεωρούνται πως εναντιώνονται στις αποφάσεις της Μαδρίτης και δεν θα μπορεί να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό της περιφέρειας.
Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 περνάει από τη Γερουσία
Το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών σε περιπτώσεις κρίσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα. Οι προτάσεις της κυβέρνησης Ραχόι θα παραληφθούν από τη Γερουσία και η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει εφτά ημέρες.
Πουτζντεμόν: Η χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο
Τα κυριότερα σημεία του διαγγέλματος του ηγέτη της Καταλονάις, Κάρλες Πουτζντεμόν:
► Όλες οι προτάσεις μας για διάλογο είχαν την ίδια απάντηση: είτε σιωπή είτε καταστολή.
► Η κυβέρνηση πήρε τη χειρότερη απόφαση από την εποχή του Φράνκο. Παράνομα κήρυξε τον εαυτό της εκπρόσωπο των Καταλανών.
► Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταλανικοί θεσμοί πέφτουν θύμα πραξικοπήματος από το ισπανικό κράτος.
► Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τη δύναμη του λαού και της δημοκρατίας.
► Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την επίθεση.
► Ο Ραχόι κινείται εκτός του κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια. Αυτοί είναι που θέλουν να μας κυβερνήσουν.
Ο Πουτζντεμόν μίλησε και στα αγγλικά απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες. «Εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη», είπε και θύμισε στους Ευρωπαίους ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.
Ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει τη Βουλή για να συζητήσει και να αναλάβει δράση απέναντι στην απόπειρα τη κεντρικής κυβέρνησης να καταργήσει την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας.
- Χιλιάδες φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα φωνάζουν «Ανεξαρτησία» την ώρα που είναι σε εξέλιξη η αναμέτρηση των «μπλαουγκράνα» κόντρα στη Μάλαγα.
«De facto πραξικόπημα από τον Ραχόι»
Δηλώσεις της προέδρου της καταλανικής Βουλής, Carme Forcadell:Αν και δήλωσε ότι δεν αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και συγκεκριμένα την κατάργηση της κυβέρνησης της περιφέρειας, τη μεταφορά των εξουσιών της στη Μαδρίτη, τον έλεγχο αστυνομίας και ΜΜΕ, με στόχο τη διενέργεια εκλογών το αργότερο σε έξι μήνες.
► Στις 10 Οκτωβρίου ο Μαριάνο Ραχόι παρέλαβε μια πρόταση για διάλογο. Η πρώτη του απάντηση ήταν η φυλάκιση δύο ανθρώπων μόνο και μόνο λόγω των ιδεών τους. Δηλαδή πολιτικοί κρατούμενοι ως απάντηση στο αίτημα για διάλογο.
► Ο Ραχόι ξεπέρασε όλα τα όρια και ανακοίνωσε ένα de facto πραξικόπημα με στόχο να τερματίσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, είναι ένα πραξικόπημα στο εσωτερικό μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.
► Θέλουν να δώσουν ένα τέλος σε ένα δημοκρατικό λαό, να «τελειώσουν» τη Βουλή, να τη λογοκρίνουν.
► Ο Ραχόι δεν καταλαβαίνει ότι επιτιθέμενος στους θεσμούς επιτίθεται στους πολίτες, παραβιάζει τα δικαιώματά τους.
► Το άρθρο 155 δεν τους επιτρέπει να κάνουν αυτό που θέλουν, η νομιμότητα -ούτε η πολιτική- δεν τους ακολουθεί.
► Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, το χρωστάμε στους πολίτες, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε ανελλιπώς έτσι ώστε η Βουλή να συνεχίσει να εκπροσωπεί αυτό για το οποίο ψήφισαν οι Καταλανοί.
► Η Βουλή θα διατηρήσει όλες τις εξουσίες της και τα δικαιώματα και των 135 βουλευτών της.
Στους δρόμους 450.000 Καταλανοί
Σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, πάνω από 450.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».
Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της διαδήλωσης, πάνω από 400 δημοσιογράφοι από 80 μέσα ενημέρωσης διαπιστεύτηκαν για να καλύψουν τις εξελίξει Η ενεργοποίηση του άρθρου 155 περνάει από τη Γερουσία
Πηγή: efsyn.gr (Αντιπαράθεση στα άκρα για την Καταλονία LIVE) – Το θέμα ανανεωνεται διαρκώς ΕΔΩ.
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr