Της Μαριλένας Καλόπλαστου
Συγκλονιστικά πανό των οπαδών της ΑΕΚ στον αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου στο ΟΑΚΑ, με μηνύματα κατά του φασισμού και του ναζισμού και μαθήματα ιστορίας.
Ο κόσμος της ΑΕΚ, στο εν εξελίξει παιχνίδι της Ένωσης κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου για το Europa League, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα κατά του φασισμού με τα πανό που ανάρτησε στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.
Συγκεκριμένα, οι Ενωσίτες ανέβασαν δύο πανό το οποία έφεραν τα εξής μηνύματα: «LOVE AEK HATE RACISM ORIGINAL 21 ANTI-NAZI» και «THROW NAZIS OUT OF FOOTBALL». Δηλαδή, «Αγαπάμε την ΑΕΚ, μισούμε τον ρατσισμό. Original 21 αντι-Ναζί» και «πετάξτε τους Ναζί έξω από το ποδόσφαιρο», αμφότερα γραμμένα στα αγγλικά.
Ενώ εντύπωση προκαλεί και ένα τρίτο, γραμμένο στα ουκρανικά, στο οποίο αναγράφεται: «Το 1942 οι Νάζι κρέμασαν τους ποδοσφαιριστές σας, το 2018 δεν σέβεστε την Ιστορία σας» το οποίο αναφέρεται στον Αγώνα του Θανάτου, το μακρινό 1942 επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ είχαν καταλάβει και ένα σημαντικό κέντρο της Σοβιετικής Ένωσης, το Κίεβο. Εκείνη την περίοδο, είχε μόλις συσταθεί η Σταρτ, με πρωτοστάτη τον Νικολάι Τρούσεβιτς και κάποιους από τους παλιούς συμπαίκτες του στην Ντιναμό Κιέβου. Ο σκοπός τους ήταν να ξεφύγουν από την μαυρίλα του πολέμου, του θανάτου. Η ομάδα κέρδιζε συνεχώς την συμπάθεια του λαού και είχε, άθελά της ίσως, γίνει μια ασπίδα προστασίας. Οι επιτυχίες της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Γερμανών, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν φρένο στην αήττητη πορεία της επιστρατεύοντας την Φλάκελφ την επίσημη ποδοσφαιρική εκπρόσωπο της γερμανικής αεροπορίας.
Στις 6 Αυγούστου του 1942, λοιπόν, οι Φλάκερφ και Σταρτ βρέθηκαν αντιμέτωπες, με τους Ουκρανούς να επικρατούν με 5-1. Οι «στρατιώτες» του Χίτλερ είχαν ηττηθεί, κάτι που δεν το σήκωνε η υπεροψία τους. Η ρεβάνς πήρε μορφή εκδίκησης. Ο διαιτητής, ένας νεαρός SS, μεροληπτεί υπέρ της Φλάκελφ στον δεύτερο αγώνα. Ωστόσο, το ημίχρονο βρίσκει την Σταρτ να προηγείται με 3-1. Στα αποδυτήρια τους απειλούν, έπρεπε να ηττηθούν πάση θυσία. Δεν πτοούνται και το σφύριγμα της λήξης τους βρίσκει θριαμβευτές με 5-3. Η τύχη τους, όμως, ήταν ποτισμένη με το πιο μαύρο χρώμα. Αυτό που αντιπροσωπεύει ο ναζισμός, ο φασισμός, το μίσος, ο πόλεμος. Οι κατακτητές δεν συγχώρησαν τις δύο «ατιμωτικές» ήττες. Δεν τις δέχτηκαν πότε. Οι περισσότεροι, λοιπόν, εκ των παικτών της Σταρτ βρήκαν τραγικό θάνατο δια βασανιστηρίων και άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης…
Μπορεί ορισμένοι ιστορικοί να αμφισβητούν ότι τα πράγματα συνέβησαν ακριβώς έτσι και να θεωρούν ότι ούτως ή άλλως οι Ουκρανοί θα εκτελούνταν, ωστόσο ο Αγώνας του Θανάτου έμεινε στη μνήμη της Ευρώπης ως μια ακόμη απόδειξη της θηριωδίας του ναζισμού και της ψευδεπίγραφης ανωτερότητας της Άριας Φυλής, που μπορεί να επιβληθεί μόνο με τη βία και τα όπλα.