Κι εκεί που βγαίναμε από τα μνημόνια και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες μόλις, διαβεβαίωνε πως βγαίνουμε με «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο από τα μνημόνια δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο (φτάνει έως το 2022),το οποίο θα επικυρωθεί από το σημερινό Eurogroup. Ολόκληρο το κείμενο 40 σελίδων (στα αγγλικά) εδώ.
Πριν παρουσιάσουμε ορισμένα απ’ αυτά που καταγράφονται θα θέλαμε να τονίσουμε το εξής: Τέτοια επικαιροποιημένη πολιτική ξεδιαντροπιά δεν συναντάς εύκολα!
Η περιγραφή θα μπορούσε να φτάνει και χωρίς εξειδικεύσεις:
«η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη συνεχή εφαρμογή συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια -που απαιτεί την πολιτική δέσμευση, αλλά και την τεχνική ικανότητα της ελληνικής διοίκησης να τις υλοποιήσει- και για το σκοπό αυτό οι αρχές έχουν δεσμευθεί να κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής υποστήριξης».
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στις βασικές του γραμμές, προβλέπει μείωση συντάξεων από το 2019, ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου ορίου πριν το 2020, πρωτογενή πλεονάσματα (τα «ματωμένα» όπως τα έλεγε κάποτε ο πρωθυπουργός) του 3,5% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύεται να ακολουθήσει
«τη δημοσιονομική πολιτική που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και βασίζεται σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ο βασικός στόχος του πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί έως το 2022».
Για τις συντάξεις αναμένονται νέες μειώσεις αφού έχει προνομοθετηθεί
«μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα εφαρμοστεί το 2019, παρέχοντας καθαρή εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2022».
Για τη μείωση του αφορολόγητου περιγράφεται
«μια μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων που θα εφαρμοστεί το 2020 και θα αποφέρει εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ για τα έτη 2020, 2021 και 2022».
Μάλιστα, είναι ανοιχτό να εφαρμοστεί νωρίτερα το μέτρο, αφού:
«οι αρχές, ως προαπαιτούμενη δράση, θα προωθήσουν την εφαρμογή του μέτρου για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019 εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της τελικής αναθεώρησης του προγράμματος, θεωρούν ότι, με βάση μια διαφανή εκ των υστέρων αξιολόγηση, απαιτείται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% το 2019».
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr