Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Εμείς φταίμε που δεν καταλάβαμε τι σημαίνει διζωνικότητα – και ποίοι πίσω από το κατάπτυστο γλωσσάρι!!

Της Φανούλας Αργυρού

Εμείς φταίμε που δεν καταλάβαμε  τι σημαίνει διζωνικότητα  – και ποίοι πίσω από το κατάπτυστο γλωσσάρι!!
Βρετανία, Τουρκία,  όπως και για την διζωνική με δικούς μας ‘κομπάρσους’
Έλαβαν χώρα την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 σε αίθουσα του Πανεπιστημίου του Westminster  τα επίσημα εγκαίνια της μετακόμισης του Cyprus Centre από το  Πανεπιστήμιο Metropolitan στο Holloway στο Λονδίνο όπου λειτουργούσε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Westminster,   ένα σεμινάριο με τίτλο «British-Cypriot Interactions post Brexit», (Βρετανο-Κυπριακή αλληλοεπίδραση μετά το Πρέξιτ).
Προεδρεύων του σεμιναρίου ήταν ο Βρετανός καθηγητής Andrew Wright  και παρευρέθηκαν κοντά 20 άτομα.  Στην πρώτη οντότητα ομιλητές ήταν οι Δρ. Huseyin Cakal, Lecturer of Psychology, Keele University και ο καθηγητής Νεόφυτος Λοιζίδης, από τη Σχολή Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Κέντ. (Ο Dr. Isik Kuscu Bonnenfant, από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην Άγκυρα δεν παρευρέθηκε ούτε ο Δρ. Χάρης Ψάλτης από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου – οι οποίοι  αναφέρονταν στο πρόγραμμα επίσης ως ομιλητές).  Αμφότεροι αναφέρθηκαν σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έκαναν διαχρονικά με σωρεία ερωτήσεων αλλά το κύριο στοιχείο που πρόβαλε τελικά ήταν ότι οι Έλληνες δεν υποστηρίζουν την Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία.
Παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ότι  41.7%  απορρίπτει την ΔΔΟ, το 36.3% την δέχεται ως λύση ανάγκης και μόνο το 21.9% την δέχεται, ο  κ. Λοιζίδης μας είπε ότι «Όσο περισσότεροι  Ελληνοκύπριοι θέλουν να επιστρέψουν τόσο πιο δύσκολο είναι, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει διζωνικότητα».  
Χρηματοδότες : Οι έρευνες και μελέτες  των προαναφερθέντων επιχορηγήθηκαν, από το Leverhulme Trust (εδρεύει στο Λονδίνο), Ίδρυμα Λεβέντη (εδρεύει στο Λονδίνο), United States Institute of Peace, (εδρεύει στην Ουάσιγκτον) και το British Academy (που επίσης εδρεύει στο Λονδίνο).
Τρίτος ομιλητής ήταν μέσω Skype ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης από το Πανεπιστήμιο του Cyprus Campus,  του University of Central Lancashire , γνωστό στην Κύπρο ως Unclan που βρίσκεται στην Πύλα.
Ο Δρ. Κυριακίδης ουσιαστικά ήταν ο μόνος από όλους τους ομιλητές ο οποίος μίλησε συγκεκριμένα και  στο θέμα του σεμιναρίου. Θα επανέλθω για όσα είπε ο Δρ. Κυριακίδης, όλοι οι υπόλοιποι περί άλλων αναφέρθηκαν.
Καθαρισμό των… βιβλίων
Και τέταρτη ομιλήτρια ήταν  η Yeshim Harris,  Director του Engi Conflict Management Senior Research Fellow, University of Kent (το ίδιο Πανεπιστήμιο με τον καθηγητή Νεόφυτο Λοιζίδη) η οποία μας πρόβαλε ουσιαστικά και ονομαστικώς να καθαρίσουμε τα βιβλία της ιστορίας , να αφαιρέσουμε τα όσα προκαλούν εχθρότητες όπως τόνισε, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ εμμέσως υποστήριξε νέες ορολογίες ευθυγραμμισμένη με το διαβόητο γλωσσάρι του ΟΑΣΕ, που δεν διαφέρουν από τις βρετανικές και τουρκικές πάγιες απαιτήσεις. Και τεκμηριώνω:
H  απαίτηση για καθαρισμό των βιβλίων ήταν βρετανο-τουρκική  και πρωτο-προβλήθηκε από τους Βρετανούς και συγκεκριμένα από τον αποικιακό Υπουργό παιδείας στην Κύπρο το 1956, όταν θα εισηγείτο, έγραψε στις 11.12.1956 το Γραφείο Αποικιών  στο Λονδίνο, στους εκδότες στην Αθήνα όπως τα χειρότερα αποσπάσματα παραλειφθούν από τα ελληνικά βιβλία που στέλλονταν στην Κύπρο. Ως μακροπρόθεσμη  λύση σκεφτόταν μάλιστα, τη χρησιμοποίηση βιβλίων τα οποία θα τυπώνονταν στη Κωνσταντινούπολη. Δηλαδή να αφαιρούνταν οτιδήποτε μιλούσε για Ελληνισμό, ελληνικές σημαίες, ο Εθνικός ΄Υμνος, για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821  κτλ . (Βιβλίο γράφουσας ‘ Ετσι κατέστρεψαν την Κύπρο’ 1992, διανομή Συγκρότημα Δίας).
Ήταν τότε που οι Βρετανοί στα πλαίσια της ανθελληνικότητάς των είχαν εφεύρει την ψευτο-κυπριοσύνη – «εξυπνάδα» του βρετανού πράκτορα Λόρενς Ντάρελ ο οποίος είχε αναλάβει από το 1955 ήδη το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην αποικία… 
Μεχμέτ Αλί Ταλάτ – Σε συνέντευξή του στην τουρκική Τοπλούμ Ποστασί στο Λονδίνο 2.11.1995 με τίτλο  “Αφαιρέστε το σοβινισμό από όλα τα βιβλία”,, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καλούσε τους Έλληνες της Κύπρου  (υπό την ιδιότητά του τότε ως ψευτουπουργού Παιδείας), να αλλάξουν τα βιβλία της Ιστορίας ούτως ώστε να είναι αρεστά στους Τούρκους…(Βιβλίο γράφουσας «Top Secret» 2004, Διανομή Συγκρότημα Δίας)  Ακολούθησαν τα project διαστρέβλωσης των ιστορικών βιβλίων από την CDRSEE στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Κώστα Καρρά με χρηματοδοτήσεις Φόρειν ΄Οφις, Στέιτ Ντεπάρτμεντ, ΕΕ, Ιδρυμα Λεβέντη κ.α.
Να μην ξεχνούμε και την ξεκάθαρη παρέμβαση του  Βρετανού Υπ. Αρμοστού κ.  Πίτερ Μίλλετ για το ρόλο της Παιδείας όταν δήλωσε και γράφτηκε στη Σημερινή 12 Σεπτεμβρίου 2008 ότι ήταν η πεποίθησή του (βλέπε βρετανικής κυβέρνησης) «Η παιδεία πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανένωση της ΚύπρουΗ παιδεία-  και γνωρίζω ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι δεσμευμένος σε αυτό- είναι πολύ δυνατό μέρος αυτής της διαδικασίας που ελπίζουμε όλοι να πετύχει…» (Επί προεδρίας Δ. Χριστόφια υπ. Παιδείας ήταν ο Ανδρέας Δημητρίου).
Η δεύτερη οντότητα, επίσης,  δεν είχε τίποτα να κάνει με τον τίτλο της εκδήλωσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε προσωπικές εμπειρίες τους ως δεύτερης και τρίτης γενιάς αποδήμων Κυπρίων στην Βρετανία.  Και το σεμινάριο διευθετήθηκε εν μέρει με την συνεργασία της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στο Λονδίνο και τις χορηγήσεις από το ίδρυμα Λεβέντη και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Επανέρχομαι στον  Δρ. Κυριακίδης
Ο Δρ. Κλέαρχος Α. Κυριακίδης και αφού τόνισε ότι οι απόψεις του μπορούν να διαφοροποιηθούν καθώς είναι ακόμα ενωρίς για ολοκληρωμένες θέσεις επί του θέματος, είπε ότι αν το Πρέξιτ λάβει χώρα στις 29.3.2019 θα δημιουργήσει προοπτικές για νέες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Τερέζας Μέι (Βρετανίδας Πρωθυπουργού) ενώπιον το Τούρκου Πρωθυπουργού (Ρ. Τ. Ερτογάν) στι 15 Μαΐου 2018, μια εξέλιξη που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία.  Δεύτερον,  είπε, το Πρέξιτ θα προβάλει την κατακερματισμένη νέο-οθωμανική κατάσταση στο νησί, που αρχικά δημιουργήθηκε το 1960, με τις βρετανικές βάσεις και επιδεινώθηκε με το 1974 με την τουρκική κατοχή του 36% του εδάφους και 57% της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με λίγα λόγια είπε ο Δρ. Κυριακίδης, με το Πρέξιτ τα ελεύθερα μέρη της Κ.Δ, θα γίνουν ένα σάντουιτς μεταξύ των δύο βρετανικών βάσεων όπου ένα μη μέλος της ΕΕ θα διατηρεί κυριαρχία και από την άλλη η Τουρκία άλλο μη μέλος θα έχει μέσα τη μπότα της, δηλαδή δύο πρώην  αποικιοκράτες θα διατηρούν νέο-αποικιακό έλεγχο μεγάλης περιοχής της Κ.Δ.
Μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών αναφορών του ο Δρ. Κυριακίδης τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο,  θα δώσει περισσότερη σημασία στις σχέσεις με την Κοινοπολιτεία, η Κ.Δ θα μείνει παγιδευμένη στην Ευρωζώνη και έτσι ευάλωτη στην γερμανική επιρροή, αναφέρθηκε στις 70,000 Βρετανούς που μένουν στην Κύπρο και πρόσθεσε εμφαντικά ότι η γνώμη του είναι όπως,  η αναφορά και ο διαχωρισμός των πολιτών στην Κ.Δ σε «δύο κοινότητες» ως συνταγματικές και διοικητικές οντότητες, εγκαταλειφθεί.  Έτσι, να δημιουργηθεί  μία ενσωματωμένη δημοκρατική κοινωνία όπου κάθε πολίτης της Κ.Δ, ανεξάρτητα από την εθνότητά του, θρησκεία κτλ, να είναι ίσος σε ένα κράτος δικαίου.
Και ολοκλήρωσε ο Δρ. Κυριακίδης πως όποιες  και  να είναι οι προσωπικές απόψεις του καθενός,  μετά το Πρέξιτ αναμφίβολα θα υπάρξουν σεισμικές πολυδιάστατες εξελίξεις που ήδη δεσμεύουν και μετά το Πρέξιτ θα συνεχίσουν να δεσμεύουν,  το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι τρείς ομιλητές Νεόφυτος Λοιζίδης, Huseyin Cakal και Yeshim Harris επικαλέστηκαν ότι έπρεπε να αποχωρήσουν και μόνο ορισμένες ερωτήσεις δέχθηκαν. Στο τέλος οι  διοργανωτές δέχθηκαν και άλλες ερωτήσεις επί όλων των θεμάτων όταν απάντησα με τα εξής στον Νεόφυτο Λοιζίδη. 
Η απάντηση Φ.Α προς Ν. Λοιζίδη για την διζωνικότητα
« Ήθελα τον κ. Λοιζίδη να είναι παρών να ακούσει την απάντησή σου, αλλά θα του την μεταφέρετε (βιντεογραφούσαν την εκδήλωση).  Στα λεχθέντα του για το όσο περισσότεροι Έλληνες πρόσφυγες θέλουμε να επιστρέψουμε τόσο δυσκολεύεται η  λύση (δηλαδή η ΔΔΟ), και ότι δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει διζωνικότητα, του απαντώ ότι αντιθέτως έχουμε πολύ καλά καταλάβει προ καιρού τι σημαίνει διζωνικότητα και ακριβώς γι΄αυτό την απορρίπτουμε. Μας την περιέγραψαν ξεκάθαρα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ το 1992 και την ενσωμάτωσαν στο ψήφισμα 750 του 1992 γι΄αυτό την απορρίψαμε τότε και την απορρίψαμε το 2004 και την απορρίπτουμε σήμερα. Για 44 χρόνια προσπαθούν να την επιβάλουν και δεν τα καταφέρνουν. Και όσα εκατομμύρια και να ξοδευτούν για επανα-προσεγγιστικές επιχειρήσεις θα πάνε χαμένα γιατί δεν δεχόμαστε να παραδώσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας των ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ μας περιουσιών από τους Τούρκους στους Τούρκους και την Τουρκία για να κτίσουν το ομόσπονδο συνιστών τους κράτος. Οπόταν μία κυρία εκεί μου είπε ότι αυτό είναι «ακραία θέση». Την ρώτησα,  αν θα ήταν ακραίο αν της έκλεβαν το δικό της σπίτι θα το δεχόταν και θα τους έδιδε και από πάνω τον τίτλο ιδιοκτησίας του σπιτιού της. Και ότι αν θέλουν να μιλούν για δίκαιη λύση, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοκρατία και κράτος δικαίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πως μπορεί να θεωρείται ‘ακραία θέση’ των προσφύγων να θέλουν να επανακτήσουν τις κλεμμένες τους περιουσίες. Η Τουρκία διέπραξε πολλά εγκλήματα στην Κύπρο κα θέλουμε να δούμε την Τουρκία ενώπιον δικαστηρίου για τα εγκλήματά της. 
 «Μά τότε δεν θα έχετε λύση» ήταν η απάντησή της. «Δεν αγοράζουμε»  της απάντησα.
Υποστήριξη στο γλωσσάριο από τον Διευθύνων Σύμβουλο του Cyprus Centre και τον Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή Στίβεν Λίλλυ
Τέλος, βρήκαμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Κέντρου που διοργάνωσε το σεμινάριο Δρ. Πέτρος Καρατσαρέας,  στις 10 Ιουλίου 2018 μέσω τουίττερ έδωσε  συγχαρητήρια στους συγγραφείς του διαβόητου γλωσσαρίου  « συγχαρητήρια στους Κύπριους συγγραφείς για την έκδοση αυτού του σημαντικού οδηγού για ειρήνη, για κατανόηση και συμφιλίωση στην Κύπρο». 
«Congratulations to the Cypriot authors of #WordsThatMatter, @aidanpwhite @OSCE_RFoM and @harlemdesir for producing this invaluable guide. For peace, understanding and reconciliation in #Cyprus»
Στις δε 11 Ιουλίου 2018 ο Δρ. Καρατσαρέας επανήλθε τονίζοντας «Κάθε γλωσσική επιλογή είναι στην πραγματικότητα μια ιδεολογική και πολιτική επιλογή και στάση. Το #γλωσσάρι είναι ένα κάλεσμα προς την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να δουν τα σημεία της διαφωνίας τους μέσα από τα μάτια του άλλου».
Το ίδιο βρήκαμε ότι έκανε και ο Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής στην Λευκωσία κ. Στίβεν  Λίλλυ.  μέσω του δικού του τουίττερ, ο οποίος παρευρέθηκε όπως φαίνεται,  στην παρουσίαση του γλωσσαρίου και προβάλει και διάφορες  φωτογραφίες από την εκδήλωση στο σπίτι της λεγόμενης συνεργασίας. Έγραψε  ο ΄Υπ. Αρμοστής « καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του ΟΑΣΕ με την ένωση δημοσιογράφων για την προώθηση μιας γλώσσας συμφιλίωσης με στόχο πώς να επηρεάσουν αντιλήψεις και να ανάψουν ένθερμες συζητήσεις τέτοιων θεμάτων προσφέροντας στην ελευθερία του Τύπου και ανοικοδομώντας κατανόηση για μια διευθέτηση».

 
We welcome efforts from the @OSCE_RFoM & #Cyprus journo unions to promote a language of reconciliation & focus on how it can influence perceptions & ignite passions Discussion of such issues contributes to #PressFreedom & building understanding towards settlement #WordsThatMatter

Οργουελινή  πνευματική χειραγώγηση
Το γλωσσάρι είναι το τελευταίο παράδειγμα Οργουαλινής πνευματικής χειραγώγησης και διαχωρισμού με το έτσι θέλω,  (Σημερινή 8.7.2018 « Η Φάρμα των Ζώων» Φ.Α) το οποίο επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί σε κράτος δικαίου. Αποφεύγει την αλήθεια την οποία βιάζει ασύστολα με τις παραπλανητικές ερμηνείες που προωθεί, δίχως κανένα νομικό επιχείρημα,  διότι δεν υπάρχει, και το χειρότερο, αποφεύγει οτιδήποτε προβάλει τη παρανομία υπό το βάρος των ευφημισμών του  αποτυχημένου ήδη political correctness. Ακόμα χειρότερα προσπαθεί να δώσει νομιμότητα στο  παράνομο υποτελές στην κατοχική Τουρκία καθεστώς στα κατεχόμενα.  Οι τουρκικές εισβολές, η κατοχή, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι βιασμοί 800 γυναικών μας το 1974, οι δολοφονίες των εξαφανισθέντων το 1974 ονομασθέντων ως αγνοούμενοι, που δολοφόνησαν οι Τούρκοι εισβολείς και Τούρκοι της Κύπρου (ομολογία Τουρκούτ Γεναγλαρί)  είναι τάχα ‘προσβλητικές’ λέξεις, και όλα αυτά για να κατορθώσουν την για 44 χρόνια αποτυχία τους να επιβάλουν την αποδοχή της διαιρετικής απαρτχάιντ  ΔΔΟ και των δύο συνιστώντων κρατών ικανοποιώντας  τους Τούρκους  που αρνούνται ότι διέπραξαν όλα αυτά τα εγκλήματα… 
Η Γερμανική Πρεσβεία καλύτερα να θυμηθεί τις δίκες της Νυρεμβέργης
Είναι τραγικό να περηφανεύεται ανερυθρίαστα στο facebook η Πρεσβεία της Γερμανίας, (Σημερινή 15.7.2018) για την χρηματοδότησή της αυτού του  ελεεινού  γλωσσαρίου διαστρέβλωσης της ιστορίας και από-ενοχοποίησης της Τουρκίας όταν η ίδια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τα εγκλήματά της εναντίον της ανθρωπότητας ενώ η Τουρκία και οι αρχηγοί της πολιτικοί και στρατιωτικοί δεν έχουν ποτέ προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου για τα δικά τους εγκλήματα γι΄αυτό και η Τουρκία μετατράπηκε σε μια τυραννία.  Κατάφορη και κατάπτυστη δε η περιφρόνηση των συγγραφέων, χρηματοδοτών και υποστηρικτών του ελεεινού αυτού γλωσσαρίου δικών μας και ξένων (που ούτε δημοσιογράφοι δεν είναι **)   των αποφάσεων Διεθνών Δικαστηρίων, Βρετανικών Δικαστηρίων και Εφετείου, στις οποίες οι λέξεις, εισβολές, κατοχή, παρανομία, παραβιάσεις Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, είναι ξεκάθαρα ενσωματωμένες , όπως και τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναφέρονται στο παράνομο της μονομερούς ανακήρυξης.  
Ορίστε ποίοι οι επιλεγμένοι ‘συγγραφείς’: ο ένας της « Unite Cyprus Now» και  η  άλλη από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης !
** « ο Χαρλέμ Ντεζίρ, βάφτισε αυθαίρετα «προβληματισμένους και έμπειρους εμπειρογνώμονες των Μέσων Ενημέρωσης» (έτσι τους είπε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ – 9/7/2018) δύο Ελληνοκύπριους, τον Χρίστο Χριστοφίδη και τη Μαρία Σιακαλλή». Λοιπόν ποίοι αυτοί οι συγγραφείς του γλωσσαρίου,  μας εξηγεί ο συνάδελφος Άριστος Μιχαηλίδης του Φιλελευθέρου στο άρθρο του  12.7.2018 «Εμπειρογνώμονες και μαθήματα απευθείας από την Πόλη». Ο Χρ. Χριστοφίδης δεν έκανε στη ζωή του δημοσιογραφία ούτε εξέφρασε ποτέ άποψη για τα ΜΜΕ. Είναι μέλος της ομάδας του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου  «Unite Cyprus Now», η δε Μαρία Σιακαλλή σπούδασε τουρκολόγος στο Istanbul Bilgi Universitesi…

Και ποίον επέλεξε ο ΟΑΣΕ επικεφαλής του βρετανο-τουρκικού κώδικα … ηθικής δεοντολογίας; Να επαναλάβω, τον  υπάλληλό τους Harlem Jean-Philippe Désir που καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση (με αναστολή)  για κατάχρηση και σε 30,000 φράγκα πρόστιμο!!! Όπως έγραψα τεκμηριωμένα στο άρθρο μου στην Σημερινή 8.7.2018 « Η Φάρμα των Ζώων»…
Εμείς οι Έλληνες δημοσιογράφοι το στέλλουμε στο κάλαθο με την ανοικτή παλάμη στους συγγραφείς και χρηματοδότες,  όμως ο επικίνδυνος είναι η αγγλική του μετάφραση που στοχεύει ξένους (βλέπε συγχαρητήρια από τον Δρ. Πέτρο  Καρατσαρέα)…

Αναφορά στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Μάριου Πούλλαδου  16.7.2018 σύνδεσμος εδώ-

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος 

Ανάρτηση από: https://geromorias.blogspot.com