Μια βάφτιση με ιδιαίτερο νόημα, από το μακρινό Φθινόπωρο του 2009
Του Γιώργου Ρακκά
Στο μακρινό Φθινόπωρο του 2009, η οικογένεια Στυλιανού Ζαββού (προέδρου του Solidarity Now) – Σοφίας Δοξιάδη βάφτιζε την κόρη τους, Σοφία Ισαβέλλα. Το κοσμικό γεγονός θα είχε απασχολήσει μόνον τα περιοδικά εκείνα που καταπιάνονται με τον βίο των ελίτ, αν ένας από τους δύο νονούς δεν ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερη οικονομική και πολιτική εξουσία, διεθνούς μάλιστα βεληνεκούς – ο γνωστός και μη εξαιρετέος, Τζωρτζ Σόρος.
Ο Σόρος, καταφθάνοντας στην Ελλάδα, μόνο με την βάφτιση δεν ασχολήθηκε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελληνο-αμερικανικής National Herald, ο Σόρος θα πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις και γεύματα εργασίας όπου θα συγκεντρώσει γύρω του την αφρόκρεμα της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, μιας και στην κυβέρνηση τότε βρισκόταν το, εξαιρετικά φιλικά διακείμενο προς αυτόν, ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου του νεότερου. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν ιδιαίτερες στενές, από την εποχή της θητείας του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη. Ο Παπανδρέου θα αξιοποιήσει και έναν άνθρωπο με σημαντική διαδρομή στο δίκτυο Σόρος, τον Άλεξ Ρόντος. Το δίδυμο του υπουργού και του ειδικού του συμβούλου θα εκτοξεύσουν τη δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, αλλά και θα παρέχουν διευκολύνσεις στην προσπάθεια του ίδιου του Ιδρύματος για την Ανοιχτή Κοινωνία ώστε να εδραιώσει σε όλη τη Βαλκανική το δίκτυο επιρροής που ο Σόρος κατέστρωνε.
Ο Στέλιος Ζαβός και δίπλα του ο Τζόρτζ Σόρος
Στο κοσμικό γεγονός του φθινοπώρου του 2009, ο Ζαβός θα παραθέσει στην οικία του ένα γεύμα, με τον Σόρος ως τιμώμενο πρόσωπο, στο οποίο θα παραβρεθεί η ελίτ της βιομηχανίας και του εφοπλισμού για να συζητήσουν τις κυριότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την επομένη, κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Αθηναϊκή Λέσχη, ωστόσο το αντικείμενο της συνάντησης, αυτή τη φορά, θα είναι η γεωπολιτική. Η συγκέντρωση ήταν ιδιωτική και θα κληθούν σε αυτήν πρέσβεις, υπουργοί, πολιτικοί παλαιών κυβερνήσεων καθώς και της παρούσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, παρόντες θα είναι και οι εξής: Οι τότε πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, Ντάνιελ Σπέκχαρτ και Ντέιβηντ Λάνστσμαν, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η τότε υπουργός Ναυτιλίας και Ανταγωνισμού, Λούκα Κατσέλη, ο Λουκάς Πανάρετος, που τότε εκτελούσε χρέη υφυπουργού Παιδείας, ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννος Παπαντωνίου, ακόμα, από το ΠΑΣΟΚ. Από την ΝΔ, θα παραβρεθούν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής και σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον κλάδο των εφοπλιστών εκπροσωπούσαν οι εφοπλιστές Γιώργος Εμπειρίκος, Νικόλας και Αντώνης Λαιμός, Γιώργος Προκοπίου, και Παναγιώτης και Νικόλας Τσάκος, ενώ επίσης παρόντες από τον επιχειρηματικό κόσμο ήταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (τότε πρόεδρος του ΣΕΒ), ο Ευθύμιος Βιδάλης (αντιπρόεδρος του Solidarity Now και συνέταιρος του Ζαββού στην εταιρία Zeus Capital), ο Τάκης Κανελλόπουλος, ο Αναστάσης Λεβέντης, ο Πάνος Μαρινόπουλος, ο Γιώργος Περιστέρης και ο Ευτύχης Βασιλάκης.
Ενδιαφέρον είχαν και οι διεθνείς συμμετοχές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Κάποιοι από αυτούς θα καταφέρουν να κατακτήσουν τα ανώτερα αξιώματα στις χώρες τους, όπως ο Έντι Ράμα, τότε δήμαρχος Τιράνων, o Ντανιέλ Νταϊάνου, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας, που μετέπειτα θα υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο Ράμι Μαχζούμι, γόνος μιας οικογένειας πολυεκατομμυριούχων από τον Λίβανο με σημαντική επιρροή και παρουσία στην άστατη πολιτική ζωή της χώρας.
Σκοπός των συναντήσεων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν η επισκόπηση της παρούσας οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στα Βαλκάνια, αλλά και η διερεύνηση από τον Σόρος της πιθανότητας να επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως την Ελλάδα.
Αν κρίνουμε από την εξέλιξη των πραγμάτων, οι επαφές του Σόρος θα αποδώσουν καρπούς. Ο Σόρος θα παίξει ιδιαίτερα με την ευρωπαϊκή κρίση που θα ακολουθήσει, και η οποία θα έχει την Ελλάδα στο επίκεντρό της· εξάλλου, κάτι αντίστοιχο είχε ξανακάνει το 1992, όταν και θα συμμετάσχει στη διάλυση ενός μηχανισμού σύνδεσης των νομισμάτων της Ε.Ε., κερδοσκοπώντας ασύστολα εναντίον της αγγλικής λίρας. Επίσης, το 2012, θα ανακηρύξει μια μεγάλη πρωτοβουλία για το ευρωπαϊκό προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, την οποία θα ξεκινήσει από την Ελλάδα το 2013, με το πασίγνωστο πλέον Solidarity Now, το οποίο σήμερα διευθύνει η εξαδέλφη του πρωθυπουργού, Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Το πλασάρισμα του Σόρος στην Ελλάδα αποδείχθηκε στρατηγικής σημασίας. Από το 2013 ως το 2015, θα ασκεί επίμονα lobbying και παρεμβάσεις τόσο εντός της χώρας όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στα θαλάσσια σύνορα της χώρας – ιδίως στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ενώ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που θα πυροδοτήσει η αλλαγή εξουσίας στην χώρα, και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, ο οποίος θα εγκαινιάσει μια πολιτική ανοιχτών συνόρων με την Τουρκία, προκαλώντας τη μετακίνηση πάνω από 1 εκ. ανθρώπων μέσα σε μια μόνο χρονιά. Ήταν η αναταραχή που ο Σόρος περίμενε για να ενεργοποιήσει τα δίκτυα επιρροής του και να μετεξελιχθεί σε ανεξάρτητο παράγοντα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση, προτείνοντας διάφορα σχέδια κανονικοποίησης των μεταναστευτικών ροών και διαχείρισής του από καθεστώτα ανοιχτών συνόρων.
Όσο για τα… βαφτίσια, είναι γνωστό από πολύ παλιά στην ιστορία ότι οι συμμαχίες συμφέροντος επικυρώνονταν με διάφορες μορφές συγγένειας, ιδίως κουμπαριές, γάμους κ.ο.κ. Η πρακτική αυτή ήταν ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των ευρωπαϊκών βασιλικών αυλών και της αριστοκρατίας, ενώ από εκεί θα περάσει και στα ήθη των νεωτερικών ελίτ και προφανώς της… Μαφίας.
Έτσι, τα κοσμικά γεγονότα του 2009 εξέπεμψαν ένα «σήμα» ότι ο Σόρος ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την Ελλάδα, και ήρθε εδώ για να μείνει. Η εξάπλωση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν τα ιδρύματά του, και ιδίως το Solidarity Now, εν έτει 2020 (όπως φαίνεται και στον χάρτη παρακάτω), αποδεικνύουν του λόγου το αληθές…
Οι περιοχές της Ελλάδας που δραστηριοποιείται το Solidarity Now
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr/