Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μας ανέλυσε στη Βουλή πόσα λεφτά χρειαζόμαστε για να βγάλουμε το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή μας κατάσταση.
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Αν θυμάστε προεκλογικά, αλλά και τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είχε μία δυσκολία να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι η περίφημη «μεσαία τάξη» στην Ελλάδα.
Μας έλεγε κάτι περίεργα πράγματα. Όπως για παράδειγμα όταν σε δήλωσή του το Νοέμβριο του 2019 εκτίμησε πως «σύμφωνα με τη θέση του ΟΟΣΑ, ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ, με δύο άτομα μεταξύ 8.901 και 23.735 ευρώ και με τρία άτομα μεταξύ 10.901 και 29.069 ευρώ».
Δηλαδή φαίνονταν να θεωρεί «μεσαία τάξη» ακόμη και κάποιον που βγάζει 500 ευρώ το μήνα.
Όταν όμως ξεσηκώθηκαν οι πάντες εναντίον του, αναίρεσε αυτή την δήλωση. Είπε ότι σαφώς στην Ελλάδα η μεσαία τάξη ορίζεται με διαφορετικό τρόπο και με μεγαλύτερα ποσά. Εκ των υστέρων όμως επιβεβαιώνεται πως τελικά οι απόψεις του Χρήστου Σταϊκούρα και μαζί ολόκληρου το οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης, δεν απέχουν πολύ από τις αντιλήψεις του ΟΟΣΑ (τον οποίο άλλωστε πολύ πιθανόν να διοικεί η Άννα Διαμαντοπούλου στο άμεσο μέλλον μετά από την σχετική πρόταση υποψηφιότητας που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης).
Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως καθαρίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ» είναι οι εξής:
Σε ένα νοικοκυριό με έναν ενήλικα οι δαπάνες αυτές ανέρχονται σε 537 ευρώ το μήνα. Δηλαδή ένας άνθρωπος που μένει μόνος του με 537 ευρώ θα πληρώσει ενοίκιο. Θα φάει, θα μετακινηθεί, θα ντυθεί και θα πληρώσει και λογαριασμούς.
Στους δύο ενήλικες «αυτές ανέρχονται σε 906 ευρώ το μήνα». Αυτό είναι το ποσό για να κάνουν όλα τα παραπάνω δύο άνθρωποι. Ούτε καν δηλαδή το …διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται για ένα φυσικό πρόσωπο. (Θα ισχύει μάλλον για να …ενισχυθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα νέα ζευγάρια).
Εάν οι δύο αυτοί ενήλικες αποκτήσουν και ένα παιδί, οι «εύλογες δαπάνες» …εκτοξεύονται. Σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Σταϊκούρα «σε ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και ένα τέκνο οι δαπάνες είναι 1.126 ευρώ το μήνα». Επίσης αν υπάρχουν δύο παιδιά «οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στα 1347 ευρώ». Δηλαδή με 1126 ευρώ το μήνα ή 1347 ευρώ μια οικογένεια εκτός από το σπίτι το «φως, νερό, τηλέφωνο» να καλύψει και τα έξοδα εκπαίδευσης ενός ή δύο παιδιών, όπως και τα στοιχειώδη για την ανάπτυξή τους. Αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ενδεχόμενο ένα από τα δύο παιδιά να σπουδάζει σε κάποια πόλη της επαρχίας. Στην περίπτωση που υπάρχει και ένας ακόμη ενήλικος στο σπίτι, εξαρτώμενος δηλαδή δίχως σύνταξη, έχουμε αύξηση δαπάνης κατά 208 ολόκληρα ευρώ, εφόσον η «εύλογη δαπάνη» φθάνει τα 1555 ευρώ το μήνα. Αφορούν προφανώς τις περιπτώσεις ηλικιωμένων, η ατόμων που δεν έχουν την ικανότητα να εργαστούν για διάφορους λόγους.
Με τις παραπάνω αποδοχές, τα νοικοκυριά αυτά δεν πρέπει μόνο να επιβιώσουν. Πρέπει επίσης να πληρώσουν και όλους τους φόρους που τους αναλογούν: Για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησε ήδη να πληρώνεται και πρέπει να εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο. Όλα τα έξοδα που αφορούν την μετακίνηση με αυτόκίνητο (ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας και όλα τα σχετικά).
Μετά από όλα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας συμπέρανε ότι «στην πλειονότητα των μέσων νοικοκυριών της χώρας μας οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι εφάμιλλες ή ξεπερνούν λίγο το οριζόντιο ακατάσχετο των 1250 ευρώ το μήνα». Υποσχέθηκε πάντως ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για να οριοθετηθούν οι όποιες υπερβάσεις.
Είναι μάλλον μάταιο να ρωτήσουμε αν ο Χρήστος Σταϊκούρας και το λοιπό οικονομικό επιτελείο μπορούν να μας εξηγήσουν πώς ακριβώς μπορούν με τα χρήματα αυτά να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού. Όπως φαίνεται όμως τέτοια ζητήματα δεν απασχολούν το οικονομικό επιτελείο μια και έχει αναλάβει την «μεγάλη αποστολή» να διασώσει την «οικονομία της χώρας» από την νέα κρίση. Δίχως αυτό προφανώς να περιλαμβάνει …τους κατοίκους της. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να διαβιούν με τις «εύλογες δαπάνες».
Ανάρτηση από: https://www.imerodromos.gr/