Του Γιάννη Περάκη
Ως πολίτες αυτής της χώρας που διαθέτουμε κοινό νου (τον ίδιο κοινό διαθέτουμε όταν συμμετέχουμε στα κοινά) έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατεύσουμε την ζωή των αγαπημένων μας, των συνανθρώπων μας αλλά και την δική μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε ούτε ειδικοί λοιμωξιολόγοι αλλά ούτε και ιατροί με διδακτορικά (όπως δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί). Μπορούμε όμως ανιχνεύσουμε την αλήθεια, τις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και τα συμφέροντα σ΄αυτό το κρεσέντο της ψυχολογικής τρομοκρατίας και του δόγματος του σοκ, τις άφθονες μπαρουφολογίες αλλά και να φωτογραφίσουμε τους dealers των φραμακευτικών εταιρειών.
Τα ντοκουμέντα της Ε.Ε.
17.06.2020-Βρυξέλλες: Ευρωπαική Επιτροπή. Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαικό κοινοβούλιο, το Ευρωπαικό συμβούλιο και την Ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων:
1. Επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης. Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. Η πιθανότερη οριστική λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης είναι η ανάπτυξη και η διάθεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του ιού...2... 3... 4...
5. Συμπέρασμα και επόμενα βήματα. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα υπάρξει σύντομα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Επομένως, η ανάπτυξη και η διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Ωστόσο, ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 θεωρείται γενικά η πιθανότερη οριστική λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας...
12/11/2020- Βρυξέλλες: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τέταρτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, στην οποία προβλέπεται, αφενός, η αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και, αφετέρου, η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 100 εκατ. δόσεις ακόμα η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19...
Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες, αλλά θα παραμείνουν αυστηρές. Από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει...., τηρώντας παράλληλα τα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια. Οι αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και η ειδική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εγγυώνται ότι τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα. Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υψηλοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι παρασκευαστές εμβολίων, οι συμφωνίες αγοράς προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη θα αποζημιώσουν τον παρασκευαστή για υποχρεώσεις που ανέλαβε υπό ορισμένες συνθήκες. Οι εν λόγω υποχρεώσεις εξακολουθούν να βαρύνουν τις εταιρείες (Η επίτροπος κ. Κυριακίδου επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων υπογράφει τη συμφωνία).
Σημείωση πρώτη: Θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αξιολογήσουμε τις ρήτρες των αποζημιώσεων σε περίπτωση αποτυχίας του εμβολίου αλλά και γενικότερα τι ακριβώς έχουν υπογράψει.
Σημείωση δεύτερη: Η ταχύτητα της υπογραφής των συμβάσεων «ξαφνιάζει».
Η περίπτωση της Ελλάδας. Μύθοι και Θρύλοι
Α) Ηλίας Μόσιαλος. Γιατί αισιοδοξούμε για το εμβόλιο κατά του COVID-19 (Πηγή το Βήμα-30.08.2020): Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν ένα από τα διακριτά στάδια του κύκλου ανάπτυξης ενός φαρμάκου ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός εμβολίου, και ανήκουν στην πορεία αξιολόγησης, πριν την έγκριση για την ασφαλή χρήση από ανθρώπους. Οι κλινικές δοκιμές είναι διεξοδικά σχεδιασμένες ώστε να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός εμβολίου για ανθρώπινη χρήση, και αφού αποδειχθούν ικανοποιητικές οι προκλινικές μελέτες (σε ζωικά μοντέλα). Η μελέτη περιλαμβάνει δύο ομάδες: αυτούς που θα λάβουν το εμβόλιο και αυτούς που θα λάβουν ένα φαρμακευτικά ανενεργό-εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο υπό μελέτη λοιπόν, συγκρίνεται με το εικονικό εμβόλιο και προσδιορίζονται η δοσολογία, η τοξικότητα και η φύση και η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας ένα θεραπευτικό σχήμα ή εμβόλιο μπορεί να λάβει επείγουσα άδεια χρήσης, λόγω έκτακτης ανάγκης, προτού λάβει την επίσημη έγκριση.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκτακτης ανάγκης αδειοδότηση (EUA), μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ταχεία πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και εμβόλια. H FDA στη διάρκεια της πανδημίας έχει επικριθεί για την έκδοση EUAs για δύο θεραπείες COVID-19: του αναρρωτικού πλάσματος και της υδροξυχλωροκίνης, που προέκυψαν με βάση περιορισμένα δεδομένα. (Η EUA για την υδροξυχλωροκίνη έκτοτε έχει ανακληθεί.).
Σημείωση: Ως καθηγητής ο κ. Μόσιαλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η υδροξυχλωροκίνη «απέτυχε» και οι λόγοι της αποτυχίας θα πρέπει να αναζητηθούν:
1) Ότι χορηγήθηκε σε ανθρώπους που νοσηλευόντουσαν στις ΜΕΘ, σε ΗΠΑ & Ελλάδα (αν δεν κάνουμε λάθος στη Πάτρα),
2) Είχε επιτυχία όταν χορηγείτο στα αρχικά στάδια της νόσου και
3) Το κόστος της υδροξυχλωροκίνη ανέρχεται σε μισό δολλάριο το λίτρο...
Α1) Σ. Τσιόδρας (πηγή Το ΒΗΜΑ 15.04.2020): Τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο. Μακριά από το εμβόλιο. «Ακούγονται καθημερινά όλο και περισσότερα σενάρια σχετικά με τα φάρμα και τα εμβόλια για τον κοροναϊό»,...«ελπίζουμε σε σύντομο χρόνο να υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα, ενώ νέα για τα εμβόλια θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες». Πρόσθεσε, δε, πως θα χρειαστεί αρκετή υπομονή ακόμη. «Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα από την εύρεση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 12 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε για τη μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου».
Α2) Σ. Τσιόδρας (πηγή-ΙEFIMERIDA.GR 08/12/2020): Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του χρόνου. Άλλωστε και παλιότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εξηγήσει πως το εμβόλιο και μια αξιόπιστη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί τον απώτερο στόχο, προκειμένου να μην είναι απαραίτητα τα μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμού μετακινήσεων. Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ομάδες αυξημένου κινδύνου. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως ως το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να έχουμε στα χέρια μας μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις. Παρόμοια εκτίμηση έχουν κάνει στο παρελθόν και Γερμανοί επιστήμονες.
Σημείωση πρώτη: Ουδείς αμφισβητεί τις σπουδές, τα πτυχία, τα διδακτορικά και την πανεπιστημιακή διδασκαλία ενός επιστήμονα. Αυτό που αμφισβητείται είναι όταν όλα τα προηγούμενα βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ μιας αντεπιστημονικής πολιτικής άποψης.
Σημείωση δεύτερη: Όταν βαρύνεσαι με ένα γεγονός ότι ήσουν μέλος της επιστημονικής επιτροπής εισηγήσεων με υπουργό τον κ. Τίποτα με τα 16 εκατ. εμβόλια και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να απολογηθείς όχι σαν πολιτικός υπεύθυνος αλλά σαν εισηγητής...
Σημείωση τρίτη: Όταν υποτροπιάζεις απαντώντας σε θέμα που δεν άπτεται της αρμοδιότητα σου ως ειδικός λοιμωξιολόγος αλλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος (όταν ερωτάσαι για τον συνωστισμό στα λεωφωρεία και απαντάς) τότε δυστυχώς αμφισβητούνται όλα τα λεγόμενα σου.
Οι τεκμηριωμένες επιστημονικές αμφισβητήσεις
Α) Γιατί χρειάζεται χρόνο η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου; Πριν από λίγες ημέρες έγινε η χορήγηση ενός πειραματικού εμβολίου στον πρώτο εθελοντή στα πλαίσια της κλινικής δοκιμής για την εκτίμηση της ασφάλειά του. Αν και υπάρχουν σήμερα αρκετοί που υποστηρίζουν ότι μπορούμε πιθανώς να έχουμε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 εντός του έτους, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μάλλον αρκετά μικρή. Η κλινική δοκιμή αυτή, η οποία έχει οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα εξετάσει τελικά το εμβόλιο σε 1.100 ενήλικες, οι μισοί από τους οποίους θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο. Οι άλλοι μισοί θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου και θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν ότι θα είναι δυνατό να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο πριν το τέλος του χρόνου.
Δυστυχώς, οι ελπίδες αυτές μάλλον δεν θα επαληθευτούν. Η ειδικός για την ανάπτυξη εμβολίων Maria Bottazzi από το Baylor College of Medicine των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό. Ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ευχήν στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες θα πρέπει ακόμα να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο μπορεί πράγματι να προστατεύσει τους εθελοντές από τον ιό, καθώς και αν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε μία μελλοντική έκθεσή τους στον SARS-CoV-2, όπως υποστήριξε.
Προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Μία μελέτη του 2013 υπολόγισε ότι, πριν την έναρξη των κλινικών δοκιμών, ένα πειραματικό εμβόλιο έχει περίπου 6% πιθανότητα να φτάσει τελικά στην αγορά. Από τα εμβόλια που αρχίζουν τελικά να εξετάζονται σε κλινικές δοκιμές, το 33,4% τελικά κυκλοφορεί στην αγορά, όπως διαπίστωσε μία ανάλυση του 2019.
Ακόμα κι αν το παραπάνω εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό είναι η μαζική παραγωγή του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρασκευαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, κάτι που, σύμφωνα με τη Bottazzi, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο πιο θετικό σενάριο, θα χρειαστούν περίπου 12-18 μήνες μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η μελέτη του 2013 είχε διαπιστώσει επίσης ότι, για τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν από το 1998 μέχρι το 2009, ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ήταν περίπου 10,7 χρόνια. Σίγουρα, ο χρόνος αυτός μπορεί να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό. Το εμβόλιο για τον Ebola, το οποίο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ χρειάστηκε συνολικά 5 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Ωστόσο, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραπάνω διαδικασία το κάθε επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη του εμβολίου θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τελειώσει το προηγούμενο. Αυτό φυσικά θα αυξήσει το κόστος ανάπτυξης των εμβολίων, αφήνοντας παράλληλα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλειά του, όπως οι επιστήμονες δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό διατεθεί άμεσα στο κοινό (Πηγή-Βιβλιογραφία: New Scientist, Αν. Δημητρακόπουλος MD, PhD Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, Π. Τσαπόγας MD, ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής ,υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη, Αθ. Σούρδη MD Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής-Πρότυπη Ομάδα Κλινικής Παθολογίας).
Α1) Ο μύθος: Είναι πιθανό κάποιο εμβόλιο να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα περίπου: Υπήρξαν αρκετά άρθρα που υποδηλώνουν ότι ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού θα είναι διαθέσιμο για την πρόληψη του COVID-19 σύντομα. Για παράδειγμα, Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι θα ετοιμάσουν ένα εμβόλιο τον επόμενο μήνα για να χρησιμοποιηθούν για αυτήν την πανδημία. Ένας κατασκευαστής εμβολίων ισχυρίζεται ότι έστειλε φιαλίδια εμβολίου mRNA κατά του ιού για την πρώτη δοκιμή φάσης 1.
Αν και αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα, απαιτείται κάποια προσοχή, καθώς η διαδικασία παρασκευής εμβολίων και οι δοκιμές ασφάλειας είναι συνήθως πολύ διεξοδικές. Υπάρχουν αρκετά κριτήρια ασφάλειας που πρέπει να πληρούνται πριν εγκριθεί το εμβόλιο για ευρεία χρήση. Ο χρόνος που απαιτείται για ορισμένα εμβόλια για να αποδειχθούν ασφαλή, αποτελεσματικά και σταθερά ως τις διαδικασίες παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τα 5 χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για αρκετά εμβόλια σε στάδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, τα εμβόλια mRNA είναι ένας τύπος εμβολίου με ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά. Οι καλύτερες εκτιμήσεις είναι ότι με ταχείες διαδικασίες για έγκριση θα χρειαστεί 12-18 μήνες για να είναι εγκριθεί για ευρεία χρήση κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Η Moderna Therapeutics, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο συνθετικού αγγελιαφόρου RNA (mRNA) το οποίο λένε ότι «παραδόθηκε» στους επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης για δοκιμές.
Οι δύο ισχυρισμοί ότι ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες προκάλεσαν ενθουσιασμό σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου. Ο Anthony Fauci, ο ευυπόληπτος επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, διευκρίνισε την άποψή του για τον ισχυρισμό λέγοντας «Δεν θα είχατε εμβόλιο. Θα είχατε ένα εμβόλιο που πάει για δοκιμές...»
Αυτά τα εμβόλια mRNA έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως για τον Zika και έχουν παραχθεί από τις Regeneron Pharmaceuticals, CureVac και Inovio Pharmaceuticals, μεταξύ άλλων. Έχουν υποβληθεί στη διαδικασία ταχείας έγκρισης του FDA, που σημαίνει ότι υπάρχει προηγούμενο για την προτεραιοποίηση της έγκρισης εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες και τα εμβόλια δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι δραστικά.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και ταχέως εξελισσόμενο πεδίο έρευνας με ενθαρρυντική πρόοδο. Για παράδειγμα, το 2018 λέγεται ότι εγκρίθηκε ένα εμβόλιο DNA στην Κίνα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον υποτύπο Η5 της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλα.
Τι λένε οι αξιόπιστες πηγές; Μια πρόσφατη επισκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας εξέτασε την πολυπλοκότητα και το κόστος της παρασκευής εμβολίων και προτείνει ότι οι ρυθμιστικές απαιτήσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τη βιομηχανία παρασκευής εμβολίων. Τα βήματα που είναι αναγκαία για την παραγωγή ενός εμβολίου που είναι «ασφαλές, αποτελεσματικό και συνεκτικό» είναι δύσκολο να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός εμβολίου. Αυτή η επισκόπηση επίσης διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι παρασκευαστές έχουν συνήθως ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων που μετριάζει το υψηλό σταθερό κόστος παρασκευής στις παγκόσμιες αγορές, αλλά οι προκλήσεις παραγωγής για παγκόσμια εμβόλια μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο για την επίτευξη της απαιτούμενης κλίμακας παραγωγής.
Μια εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου, των φάσεων παραγωγής και έρευνας, για τη διάθεση ενός προϊόντος στις διεθνείς αγορές κυμαίνεται από πέντε έως δεκαοκτώ χρόνια.
Α2) Άθρο του Γάλλου λοιμωξιολόγου για τους κινδύνους μετάλλαξης του ανθρώπινου DNA από το εμβόλιο (06-12-2020): H γαλλική εφημερίδα Francesoir δημοσίευσε στις 03/12/2020 την επιστολή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Christian Perronne με τίτλο «Eμβόλιο mRNA: ηχηρή έκκληση από τον καθηγητή Perronne»: Η Γαλλία, που ζει έναν εφιάλτη εδώ και μήνες, ξυπνάει. Σε πολλές πόλεις της όμορφης χώρας μας ο λαός διαδηλώνει για να ανακτήσει την ελευθερία του, για να απαιτήσει την επιστροφή στη δημοκρατία.
Ως γιατρός, εξειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους και ως πρόεδρος πολλών φορέων δημόσιας υγείας και συμβουλίων Υγείας συμπεριλαμβανομένων επί εμβολίων, συνειδητοποιώ καθημερινά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν φόβο και αυξανόμενη σύγχυση μεταξύ των συμπολιτών μας. Ρισκάρω να χαρακτηριστώ πάλι ως «συνωμότης» ή καλύτερα ακόμα ως «καθησυχαστικός», όροι που χαρακτηρίζουν εκείνους που επικρίνουν ή αμφισβητούν την ενιαία σκέψη...
Πολλοί Γάλλοι έχουν υπνωτιστεί από την πολιτική του φόβου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, μας είπαν για ένα δεύτερο τρομερό κύμα επιδημίας, χειρότερο από το πρώτο.
Τα ντοκουμέντα της Ε.Ε.
17.06.2020-Βρυξέλλες: Ευρωπαική Επιτροπή. Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαικό κοινοβούλιο, το Ευρωπαικό συμβούλιο και την Ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων:
1. Επείγουσα ανάγκη για ανάληψη δράσης. Η πανδημία COVID-19 προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο. Η πιθανότερη οριστική λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης είναι η ανάπτυξη και η διάθεση ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του ιού...2... 3... 4...
5. Συμπέρασμα και επόμενα βήματα. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα υπάρξει σύντομα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Επομένως, η ανάπτυξη και η διάθεση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Ωστόσο, ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 θεωρείται γενικά η πιθανότερη οριστική λύση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας...
12/11/2020- Βρυξέλλες: Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τέταρτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer, στην οποία προβλέπεται, αφενός, η αρχική αγορά 200 εκατ. δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, και, αφετέρου, η δυνατότητα να ζητηθούν έως και 100 εκατ. δόσεις ακόμα η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19...
Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες, αλλά θα παραμείνουν αυστηρές. Από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει...., τηρώντας παράλληλα τα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια. Οι αναγκαίες απαιτήσεις ασφάλειας και η ειδική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εγγυώνται ότι τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως προστατευμένα. Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι υψηλοί κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι παρασκευαστές εμβολίων, οι συμφωνίες αγοράς προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη θα αποζημιώσουν τον παρασκευαστή για υποχρεώσεις που ανέλαβε υπό ορισμένες συνθήκες. Οι εν λόγω υποχρεώσεις εξακολουθούν να βαρύνουν τις εταιρείες (Η επίτροπος κ. Κυριακίδου επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων υπογράφει τη συμφωνία).
Σημείωση πρώτη: Θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να αξιολογήσουμε τις ρήτρες των αποζημιώσεων σε περίπτωση αποτυχίας του εμβολίου αλλά και γενικότερα τι ακριβώς έχουν υπογράψει.
Σημείωση δεύτερη: Η ταχύτητα της υπογραφής των συμβάσεων «ξαφνιάζει».
Η περίπτωση της Ελλάδας. Μύθοι και Θρύλοι
Α) Ηλίας Μόσιαλος. Γιατί αισιοδοξούμε για το εμβόλιο κατά του COVID-19 (Πηγή το Βήμα-30.08.2020): Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν ένα από τα διακριτά στάδια του κύκλου ανάπτυξης ενός φαρμάκου ή στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός εμβολίου, και ανήκουν στην πορεία αξιολόγησης, πριν την έγκριση για την ασφαλή χρήση από ανθρώπους. Οι κλινικές δοκιμές είναι διεξοδικά σχεδιασμένες ώστε να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός εμβολίου για ανθρώπινη χρήση, και αφού αποδειχθούν ικανοποιητικές οι προκλινικές μελέτες (σε ζωικά μοντέλα). Η μελέτη περιλαμβάνει δύο ομάδες: αυτούς που θα λάβουν το εμβόλιο και αυτούς που θα λάβουν ένα φαρμακευτικά ανενεργό-εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο υπό μελέτη λοιπόν, συγκρίνεται με το εικονικό εμβόλιο και προσδιορίζονται η δοσολογία, η τοξικότητα και η φύση και η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας ένα θεραπευτικό σχήμα ή εμβόλιο μπορεί να λάβει επείγουσα άδεια χρήσης, λόγω έκτακτης ανάγκης, προτού λάβει την επίσημη έγκριση.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκτακτης ανάγκης αδειοδότηση (EUA), μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ταχεία πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και εμβόλια. H FDA στη διάρκεια της πανδημίας έχει επικριθεί για την έκδοση EUAs για δύο θεραπείες COVID-19: του αναρρωτικού πλάσματος και της υδροξυχλωροκίνης, που προέκυψαν με βάση περιορισμένα δεδομένα. (Η EUA για την υδροξυχλωροκίνη έκτοτε έχει ανακληθεί.).
Σημείωση: Ως καθηγητής ο κ. Μόσιαλος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η υδροξυχλωροκίνη «απέτυχε» και οι λόγοι της αποτυχίας θα πρέπει να αναζητηθούν:
1) Ότι χορηγήθηκε σε ανθρώπους που νοσηλευόντουσαν στις ΜΕΘ, σε ΗΠΑ & Ελλάδα (αν δεν κάνουμε λάθος στη Πάτρα),
2) Είχε επιτυχία όταν χορηγείτο στα αρχικά στάδια της νόσου και
3) Το κόστος της υδροξυχλωροκίνη ανέρχεται σε μισό δολλάριο το λίτρο...
Α1) Σ. Τσιόδρας (πηγή Το ΒΗΜΑ 15.04.2020): Τουλάχιστον 12 μήνες για το εμβόλιο. Μακριά από το εμβόλιο. «Ακούγονται καθημερινά όλο και περισσότερα σενάρια σχετικά με τα φάρμα και τα εμβόλια για τον κοροναϊό»,...«ελπίζουμε σε σύντομο χρόνο να υπάρχουν απαντήσεις σχετικά με τα φάρμακα, ενώ νέα για τα εμβόλια θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες». Πρόσθεσε, δε, πως θα χρειαστεί αρκετή υπομονή ακόμη. «Η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμα από την εύρεση εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον ΠΟΥ τουλάχιστον 12 μήνες θα πρέπει να περιμένουμε για τη μαζική παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου».
Α2) Σ. Τσιόδρας (πηγή-ΙEFIMERIDA.GR 08/12/2020): Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του χρόνου. Άλλωστε και παλιότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εξηγήσει πως το εμβόλιο και μια αξιόπιστη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί τον απώτερο στόχο, προκειμένου να μην είναι απαραίτητα τα μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμού μετακινήσεων. Όπως είπε, το πιθανότερο είναι να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ομάδες αυξημένου κινδύνου. Τέλος, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως ως το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό να έχουμε στα χέρια μας μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις. Παρόμοια εκτίμηση έχουν κάνει στο παρελθόν και Γερμανοί επιστήμονες.
Σημείωση πρώτη: Ουδείς αμφισβητεί τις σπουδές, τα πτυχία, τα διδακτορικά και την πανεπιστημιακή διδασκαλία ενός επιστήμονα. Αυτό που αμφισβητείται είναι όταν όλα τα προηγούμενα βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία υπέρ μιας αντεπιστημονικής πολιτικής άποψης.
Σημείωση δεύτερη: Όταν βαρύνεσαι με ένα γεγονός ότι ήσουν μέλος της επιστημονικής επιτροπής εισηγήσεων με υπουργό τον κ. Τίποτα με τα 16 εκατ. εμβόλια και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να απολογηθείς όχι σαν πολιτικός υπεύθυνος αλλά σαν εισηγητής...
Σημείωση τρίτη: Όταν υποτροπιάζεις απαντώντας σε θέμα που δεν άπτεται της αρμοδιότητα σου ως ειδικός λοιμωξιολόγος αλλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος (όταν ερωτάσαι για τον συνωστισμό στα λεωφωρεία και απαντάς) τότε δυστυχώς αμφισβητούνται όλα τα λεγόμενα σου.
Οι τεκμηριωμένες επιστημονικές αμφισβητήσεις
Α) Γιατί χρειάζεται χρόνο η ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου; Πριν από λίγες ημέρες έγινε η χορήγηση ενός πειραματικού εμβολίου στον πρώτο εθελοντή στα πλαίσια της κλινικής δοκιμής για την εκτίμηση της ασφάλειά του. Αν και υπάρχουν σήμερα αρκετοί που υποστηρίζουν ότι μπορούμε πιθανώς να έχουμε ένα εμβόλιο για τον COVID-19 εντός του έτους, η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μάλλον αρκετά μικρή. Η κλινική δοκιμή αυτή, η οποία έχει οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα εξετάσει τελικά το εμβόλιο σε 1.100 ενήλικες, οι μισοί από τους οποίους θα λάβουν το πειραματικό εμβόλιο. Οι άλλοι μισοί θα αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου και θα λάβουν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Η επιστημονική ομάδα ελπίζει να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που έχει οδηγήσει αρκετούς να πιστεύουν ότι θα είναι δυνατό να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο πριν το τέλος του χρόνου.
Δυστυχώς, οι ελπίδες αυτές μάλλον δεν θα επαληθευτούν. Η ειδικός για την ανάπτυξη εμβολίων Maria Bottazzi από το Baylor College of Medicine των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό. Ακόμα κι αν όλα πάνε κατ’ευχήν στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι επιστήμονες θα πρέπει ακόμα να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο μπορεί πράγματι να προστατεύσει τους εθελοντές από τον ιό, καθώς και αν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε μία μελλοντική έκθεσή τους στον SARS-CoV-2, όπως υποστήριξε.
Προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το εμβόλιο θα είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό. Μία μελέτη του 2013 υπολόγισε ότι, πριν την έναρξη των κλινικών δοκιμών, ένα πειραματικό εμβόλιο έχει περίπου 6% πιθανότητα να φτάσει τελικά στην αγορά. Από τα εμβόλια που αρχίζουν τελικά να εξετάζονται σε κλινικές δοκιμές, το 33,4% τελικά κυκλοφορεί στην αγορά, όπως διαπίστωσε μία ανάλυση του 2019.
Ακόμα κι αν το παραπάνω εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό είναι η μαζική παραγωγή του. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρασκευαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, κάτι που, σύμφωνα με τη Bottazzi, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, στο πιο θετικό σενάριο, θα χρειαστούν περίπου 12-18 μήνες μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Η μελέτη του 2013 είχε διαπιστώσει επίσης ότι, για τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν από το 1998 μέχρι το 2009, ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε για την ανάπτυξη ενός εμβολίου ήταν περίπου 10,7 χρόνια. Σίγουρα, ο χρόνος αυτός μπορεί να περιοριστεί σε κάποιο βαθμό. Το εμβόλιο για τον Ebola, το οποίο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ χρειάστηκε συνολικά 5 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά.
Ωστόσο, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραπάνω διαδικασία το κάθε επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη του εμβολίου θα πρέπει να ξεκινήσει πριν τελειώσει το προηγούμενο. Αυτό φυσικά θα αυξήσει το κόστος ανάπτυξης των εμβολίων, αφήνοντας παράλληλα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλειά του, όπως οι επιστήμονες δεν θα έχουν αρκετό χρόνο να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του εμβολίου, εφόσον αυτό διατεθεί άμεσα στο κοινό (Πηγή-Βιβλιογραφία: New Scientist, Αν. Δημητρακόπουλος MD, PhD Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, Π. Τσαπόγας MD, ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής ,υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη, Αθ. Σούρδη MD Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Αναπληρώτρια Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής-Πρότυπη Ομάδα Κλινικής Παθολογίας).
Α1) Ο μύθος: Είναι πιθανό κάποιο εμβόλιο να είναι έτοιμο μέσα στον επόμενο μήνα περίπου: Υπήρξαν αρκετά άρθρα που υποδηλώνουν ότι ένα εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού θα είναι διαθέσιμο για την πρόληψη του COVID-19 σύντομα. Για παράδειγμα, Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι θα ετοιμάσουν ένα εμβόλιο τον επόμενο μήνα για να χρησιμοποιηθούν για αυτήν την πανδημία. Ένας κατασκευαστής εμβολίων ισχυρίζεται ότι έστειλε φιαλίδια εμβολίου mRNA κατά του ιού για την πρώτη δοκιμή φάσης 1.
Αν και αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα, απαιτείται κάποια προσοχή, καθώς η διαδικασία παρασκευής εμβολίων και οι δοκιμές ασφάλειας είναι συνήθως πολύ διεξοδικές. Υπάρχουν αρκετά κριτήρια ασφάλειας που πρέπει να πληρούνται πριν εγκριθεί το εμβόλιο για ευρεία χρήση. Ο χρόνος που απαιτείται για ορισμένα εμβόλια για να αποδειχθούν ασφαλή, αποτελεσματικά και σταθερά ως τις διαδικασίες παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τα 5 χρόνια. Υπάρχουν αναφορές για αρκετά εμβόλια σε στάδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, τα εμβόλια mRNA είναι ένας τύπος εμβολίου με ενθαρρυντικά χαρακτηριστικά. Οι καλύτερες εκτιμήσεις είναι ότι με ταχείες διαδικασίες για έγκριση θα χρειαστεί 12-18 μήνες για να είναι εγκριθεί για ευρεία χρήση κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
Η Moderna Therapeutics, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο συνθετικού αγγελιαφόρου RNA (mRNA) το οποίο λένε ότι «παραδόθηκε» στους επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης για δοκιμές.
Οι δύο ισχυρισμοί ότι ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες προκάλεσαν ενθουσιασμό σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο στις 2 Μαρτίου. Ο Anthony Fauci, ο ευυπόληπτος επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων, διευκρίνισε την άποψή του για τον ισχυρισμό λέγοντας «Δεν θα είχατε εμβόλιο. Θα είχατε ένα εμβόλιο που πάει για δοκιμές...»
Αυτά τα εμβόλια mRNA έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως για τον Zika και έχουν παραχθεί από τις Regeneron Pharmaceuticals, CureVac και Inovio Pharmaceuticals, μεταξύ άλλων. Έχουν υποβληθεί στη διαδικασία ταχείας έγκρισης του FDA, που σημαίνει ότι υπάρχει προηγούμενο για την προτεραιοποίηση της έγκρισης εάν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες και τα εμβόλια δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι είναι δραστικά.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και ταχέως εξελισσόμενο πεδίο έρευνας με ενθαρρυντική πρόοδο. Για παράδειγμα, το 2018 λέγεται ότι εγκρίθηκε ένα εμβόλιο DNA στην Κίνα για την πρόληψη της λοίμωξης από τον υποτύπο Η5 της γρίπης των πτηνών σε κοτόπουλα.
Τι λένε οι αξιόπιστες πηγές; Μια πρόσφατη επισκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας εξέτασε την πολυπλοκότητα και το κόστος της παρασκευής εμβολίων και προτείνει ότι οι ρυθμιστικές απαιτήσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τη βιομηχανία παρασκευής εμβολίων. Τα βήματα που είναι αναγκαία για την παραγωγή ενός εμβολίου που είναι «ασφαλές, αποτελεσματικό και συνεκτικό» είναι δύσκολο να εκτελεστούν κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός εμβολίου. Αυτή η επισκόπηση επίσης διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι παρασκευαστές έχουν συνήθως ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων που μετριάζει το υψηλό σταθερό κόστος παρασκευής στις παγκόσμιες αγορές, αλλά οι προκλήσεις παραγωγής για παγκόσμια εμβόλια μπορεί να παρατείνουν τον χρόνο για την επίτευξη της απαιτούμενης κλίμακας παραγωγής.
Μια εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου, των φάσεων παραγωγής και έρευνας, για τη διάθεση ενός προϊόντος στις διεθνείς αγορές κυμαίνεται από πέντε έως δεκαοκτώ χρόνια.
Α2) Άθρο του Γάλλου λοιμωξιολόγου για τους κινδύνους μετάλλαξης του ανθρώπινου DNA από το εμβόλιο (06-12-2020): H γαλλική εφημερίδα Francesoir δημοσίευσε στις 03/12/2020 την επιστολή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Christian Perronne με τίτλο «Eμβόλιο mRNA: ηχηρή έκκληση από τον καθηγητή Perronne»: Η Γαλλία, που ζει έναν εφιάλτη εδώ και μήνες, ξυπνάει. Σε πολλές πόλεις της όμορφης χώρας μας ο λαός διαδηλώνει για να ανακτήσει την ελευθερία του, για να απαιτήσει την επιστροφή στη δημοκρατία.
Ως γιατρός, εξειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους και ως πρόεδρος πολλών φορέων δημόσιας υγείας και συμβουλίων Υγείας συμπεριλαμβανομένων επί εμβολίων, συνειδητοποιώ καθημερινά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν φόβο και αυξανόμενη σύγχυση μεταξύ των συμπολιτών μας. Ρισκάρω να χαρακτηριστώ πάλι ως «συνωμότης» ή καλύτερα ακόμα ως «καθησυχαστικός», όροι που χαρακτηρίζουν εκείνους που επικρίνουν ή αμφισβητούν την ενιαία σκέψη...
Πολλοί Γάλλοι έχουν υπνωτιστεί από την πολιτική του φόβου. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, μας είπαν για ένα δεύτερο τρομερό κύμα επιδημίας, χειρότερο από το πρώτο.
Ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής ομιλίας του προέβλεψε τουλάχιστον 400.000 θανάτους, προσθέτοντας στους 200.000 θανάτους που εκτιμήθηκαν λίγο πριν από τον καθηγητή Arnaud Fontanet de Pasteur. Αυτοί οι μη ρεαλιστικοί αριθμοί είχαν μόνο έναν στόχο, να τροφοδοτήσουν τον φόβο για να μας κρατήσουν περιορισμένους.
Ωστόσο, η ευρεία χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό δεν έχει επιστημονικά αποδείξει συμφέρον για τον περιορισμό της επιδημίας SARS-COV-2. Η χρήση μάσκας πρέπει να στοχεύει σε ασθενείς, και στο περιβάλλον τους (ειδικά σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο) και στο ιατρικό προσωπικό που έρχονται σε επαφή. Αλλά η επιδημία υποχωρεί και δεν έχει οδηγήσει σε καμία αποκάλυψη. Η δυναμική της καμπύλης έχει δείξει για εβδομάδες το προφίλ μιας εποχιακής επιδημικής ανάκαμψης που παρατηρείται με ορισμένους ιούς, μόλις τελειώσει το επιδημικό κύμα....
Όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται έτσι ώστε οι Γάλλοι να απαιτούν εμβόλιο. Ποιο είναι λοιπόν το όφελος ενός γενικευμένου εμβολίου για μια ασθένεια της οποίας η θνησιμότητα είναι κοντά στο 0,05%; Όχι. Αυτός ο μαζικός εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος. Επιπλέον, οι κίνδυνοι εμβολιασμού μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.
Όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται έτσι ώστε οι Γάλλοι να απαιτούν εμβόλιο. Ποιο είναι λοιπόν το όφελος ενός γενικευμένου εμβολίου για μια ασθένεια της οποίας η θνησιμότητα είναι κοντά στο 0,05%; Όχι. Αυτός ο μαζικός εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος. Επιπλέον, οι κίνδυνοι εμβολιασμού μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.
Πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, λένε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ανάπτυξη και η αξιολόγηση αυτών των προϊόντων έχουν επιταχυνθεί και κανένα δεδομένο της αποτελεσματικότητας ή της επικινδυνότητας αυτών των εμβολίων δεν δημοσιεύθηκε ως σήμερα.
Το χειρότερο είναι ότι τα πρώτα «εμβόλια» που προσφέρονται δεν είναι εμβόλια, αλλά προϊόντα γονιδιακής θεραπείας. Θα εγχύσουμε νουκλεϊκά οξέα που θα προκαλέσουν την παραγωγή στοιχείων του ιού από τα δικά μας κύτταρα. Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις συνέπειες αυτής της ένεσης, επειδή είναι μια πρεμιέρα στον άνθρωπο. Τι γίνεται αν τα κύτταρα ορισμένων «εμβολιασμένων» παρήγαγαν πάρα πολλά ιικά στοιχεία, προκαλώντας ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο σώμα μας;
Οι πρώτες γονιδιακές θεραπείες θα είναι RNA, αλλά υπάρχουν projects με DNA. Κανονικά, στα κύτταρά μας, το μήνυμα αποστέλλεται από το DNA στο RNA, αλλά το αντίστροφο είναι δυνατό σε ορισμένες περιστάσεις, ειδικά επειδή τα ανθρώπινα κύτταρά μας από την πρωτόλεια εποχή εμπεριέχουν τους λεγόμενους «ενδογενείς» ρετροϊούς ενσωματωμένους στο DNA των χρωμοσωμάτων μας. Αυτοί οι «εξημερωμένοι» ρετροϊοί που μας κατοικούν είναι συνήθως μη επιθετικοί (σε αντίθεση με τον ιό HIV, για παράδειγμα το ρετροϊό του AIDS), αλλά μπορούν να παράγουν ένα ένζυμο, αντίστροφη μεταγραφάση, ικανή να μεταγράφει προς τα πίσω, από το RNA στο DNA. Έτσι, ένα RNA ξένο στο σώμα μας και χορηγούμενο με ένεση θα μπορούσε να κωδικοποιήσει το DNA, όπως και το ξένο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να ενσωματωθεί στα χρωμοσώματά μας.
Υπάρχει επομένως πραγματικά ένας κίνδυνος να μετασχηματιστούν οριστικά τα γονίδια μας. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα , από την τροποποίηση των νουκλεϊκών οξέων των ωαρίων ή των σπερματοζωαρίων μας, να μεταδώσουμε αυτές τις γενετικές τροποποιήσεις στα παιδιά μας. Τα πρόσωπα που κάνουν την προώθηση αυτών των γονιδιακών θεραπειών λανθασμένα αποκαλούμενων ως« εμβόλια » είναι μαθητευόμενοι μάγοι και παίρνουν τους Γάλλους και γενικότερα τους πολίτες του κόσμου για ινδικά χοιρίδια.
Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τις τομάτες και το καλαμπόκι τα γενετικά τροποποιημένα, τα μεταλλαγμένα των OGM (οργανισμοί γενετικά τροποποιημένοι). Ένας ιατρικός υπεύθυνος ενός από τα φαρμακευτικά παρασκευαστικά εργαστήρια δήλωσε πριν κάποιες μέρες ότι ήλπιζε σε ένα αποτέλεσμα ατομικής προστασίας ,αλλά δεν θα έπρεπε πολύ να ελπίζει σε έναν αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα του ιού επομένως επί της δυναμικής της επιδημίας.
Αυτή είναι εν πολλοίς μια συγκαλυμμένη παραδοχή ότι δεν είναι εμβόλιο. Κρίμα.
Είμαι τόσο πολύ πιο τρομαγμένος που πάντα ήμουν υπέρ των εμβολίων και έχω προεδρεύσει για χρόνια σε φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική εμβολιασμού. Σήμερα, πρέπει να σταματήσουμε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό σχέδιο. Ο Louis Pasteur θα γυρίσει πλευρό στον τάφο του. Η επιστήμη, η ιατρική ηθική και πάνω από όλα η κοινή λογική πρέπει να αντιπαρατεθούν.
Στη Γαλλία
Μακρόν: Όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός για ένα εμβόλιο που δεν γνωρίζουμε. Ιδιαίτερα προσεκτικός για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech τεχνολογίας mRNA δήλωσε πως είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Brut Media. «Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αλλά και φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει». «Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά οι πρώην Αμερικανοί πρόεδροι Μπάρακ Ομ. Τζ. Μπους και Μπ. Κλίντον, ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιαστούν μπροστά στις κάμερες.
Αυτή είναι εν πολλοίς μια συγκαλυμμένη παραδοχή ότι δεν είναι εμβόλιο. Κρίμα.
Είμαι τόσο πολύ πιο τρομαγμένος που πάντα ήμουν υπέρ των εμβολίων και έχω προεδρεύσει για χρόνια σε φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική εμβολιασμού. Σήμερα, πρέπει να σταματήσουμε αυτό το εξαιρετικά ανησυχητικό σχέδιο. Ο Louis Pasteur θα γυρίσει πλευρό στον τάφο του. Η επιστήμη, η ιατρική ηθική και πάνω από όλα η κοινή λογική πρέπει να αντιπαρατεθούν.
Στη Γαλλία
Μακρόν: Όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός για ένα εμβόλιο που δεν γνωρίζουμε. Ιδιαίτερα προσεκτικός για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech τεχνολογίας mRNA δήλωσε πως είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Brut Media. «Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αλλά και φυσικά για το πρώτο εμβόλιο που φθάνει». «Δεν ξέρω αν γνωρίζετε αλλά οι πρώην Αμερικανοί πρόεδροι Μπάρακ Ομ. Τζ. Μπους και Μπ. Κλίντον, ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιαστούν μπροστά στις κάμερες.
Εσείς είστε έτοιμος να εμβολιαστείτε μπροστά στην κάμερα για να πείσετε τους Γάλλους;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Θα το κάνω, αλλά την κατάλληλη στιγμή που θα ανταποκρίνεται στη στρατηγική μας». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «γιατί δεν είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο», ο κ. Μακρόν απάντησε: «Εγώ είμαι πολύ προσεχτικός πάνω στο θέμα, δεν είμαι επιστήμονας, ούτε γιατρός. Καταφθάνουν εμβόλια και δεν είναι μόνο ένα. Τώρα καταφθάνει ένα εμβόλιο με τον αγγελιαφόρο RNA (σ.σ. το εμβόλιο της Pfizer) είναι πρωτοποριακό, κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με αυτή την τεχνολογία και πρώτον θα πρέπει να εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές και πιο ειδικά από τις ευρωπαϊκές αρχές και στη συνέχεια έχουμε μια στρατηγική από την ανώτατη αρχή υγείας και θα ξεκινήσουμε από τους πιο ηλικιωμένους» «Όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός για ένα εμβόλιο που δεν γνωρίζουμε» «Δεν πιστεύω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για αυτό συγκεκριμένα το εμβόλιο, γιατί πρώτα απο όλα πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και πολύ διαφανείς. «Πιστεύω πολύ πιο πολύ στα συμπεράσματα μέσω της διαφάνειας απο ότι στην υποχρέωση. (Πηγή-Cityportal Team: 05/12/ 2020).
Σημείωση: Οι πιθανοί λόγοι μιας τέτοιας πολιτικής τοποθέτησης μπορεί να είναι οι:
α) Ότι η Γαλλία έχει μείνει πίσω στην παρασκευή του δικού της εμβολίου,
β) Ότι τον έχουν ρίξει στην προμήθεια του εμβολίου οι φαρμακευτικές.
Όποιος και να είναι ο λόγος αποτελεί μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση.
Στην Ελλάδα: Η δική μας κυβέρνηση της εδώ μπανανίας ξεσαλώνει με τις δηλώσεις τις και αποτελεί το κλασικό παράδειγμα των dealers των φαρμακευτικών εταιρειών.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Κατά πρώτον: Ο ΠΟΥ είναι αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί.
Κατά δεύτερο: Βάσει του Νόμου υπ’ αριθμ. 4675/2020-ΦΕΚ 54/Α/11-3-2020, Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας- ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις, στο κεφάλαιο Β, στο πρόγραμμα πρόληψης των κινδύνων για την υγεία.
Άρθρο 4: Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Πρόληψη:
β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται....
Μην τολμήσετε να κάνετε χρήση της διάταξης αυτής. Εκ των προτέρων θα θεωρείστε ένοχοι δωροδοκίας.
Σημείωση: Οι πιθανοί λόγοι μιας τέτοιας πολιτικής τοποθέτησης μπορεί να είναι οι:
α) Ότι η Γαλλία έχει μείνει πίσω στην παρασκευή του δικού της εμβολίου,
β) Ότι τον έχουν ρίξει στην προμήθεια του εμβολίου οι φαρμακευτικές.
Όποιος και να είναι ο λόγος αποτελεί μια σοβαρή πολιτική τοποθέτηση.
Στην Ελλάδα: Η δική μας κυβέρνηση της εδώ μπανανίας ξεσαλώνει με τις δηλώσεις τις και αποτελεί το κλασικό παράδειγμα των dealers των φαρμακευτικών εταιρειών.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Κατά πρώτον: Ο ΠΟΥ είναι αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί.
Κατά δεύτερο: Βάσει του Νόμου υπ’ αριθμ. 4675/2020-ΦΕΚ 54/Α/11-3-2020, Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας- ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις, στο κεφάλαιο Β, στο πρόγραμμα πρόληψης των κινδύνων για την υγεία.
Άρθρο 4: Πρωτογενής, Δευτερογενής και Τριτογενής Πρόληψη:
β) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου. Με την ανωτέρω απόφαση ορίζονται....
Μην τολμήσετε να κάνετε χρήση της διάταξης αυτής. Εκ των προτέρων θα θεωρείστε ένοχοι δωροδοκίας.
* οικονομολόγος
Ανάρτηση από: https://sioualtec.blogspot.com/