"Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον καρκίνο στην περιοχή αυτή δεν είναι κάτι λιγότερο από καταστροφικός", δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.
Από τις 53 χώρες της ζώνης αυτής για τον ΠΟΥ (μεταξύ των οποίων χώρες της κεντρικής Ασίας), μια χώρα στις τρεις έχει εν μέρει ή τελείως διακόψει τις ογκολογικές υπηρεσίες λόγω της κινητοποίησης κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων για τα ταξίδια.
"Ορισμένες χώρες έχουν αντιμετωπίσει ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων και πολλές έχουν δει μια σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου, το οποίο συμβαίνει ακόμη και στις πιο πλούσιες χώρες", επισημαίνει ο Κλούγκε σε ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι υπάρχει επιδείνωση των ανισοτήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Στην Ολλανδία και το Βέλγιο, κατά το πρώτο λοκντάουν την άνοιξη του 2020, ο αριθμός των καρκίνων που διαγνώστηκαν μειώθηκε κατά 30% με 40%, στο Κιργιστάν μειώθηκε κατά 90% τον Απρίλιο του 2020, αποκαλύπτει ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ, στη Βρετανία οι καθυστερήσεις στη διάγνωση και στη θεραπεία αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση κατά 15% των θανάτων που οφείλονται σε καρκίνους του παχέος εντέρου και κατά 9% σε αυτούς που οφείλονται στους καρκίνους του μαστού κατά τη διάρκεια των πέντε προσεχών ετών.
Στην ζώνη της Ευρώπης για τον ΠΟΥ, οι καρκίνοι, ο διαβήτης και οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ευθύνονται για ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των θανάτων ετησίως.
Ο ΠΟΥ σκοπεύει να κινητοποιήσει εκ νέου τις αρχές με μια πρωτοβουλία που θα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόσβαση για όλους στην διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr/