«Πολίται Χρή Λέγειν τα Καίρια» Έλεγε ένας μεγάλος δάσκαλος κάτω από την Ακρόπολη.
Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
Στο Διεθνές Πεδίο
Η Κυβέρνηση δεν ξέρει και δεν μπορεί να διαχειρισθεί ηγεμονικά, ειρηνικά, βελούδινα, έξυπνα την ιστορικού τύπου Τουρκική κρίση ενώ η Ιστορία είναι πολύ μαζί μας. Για τις αντιπολιτεύσεις να μην μιλήσουμε. Ορισμένοι προηγήθηκαν εξ’ άλλου.
Τα Πανεπιστημιακά τμήματα για αυτές τις σπουδές όταν υπάρχουν είναι πηγές απαιδευσίας και όχι μόνον απαιδευσίας. Παρ’ όλο που πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες Πολίτες. Για αυτό το μεγάλο παράδοξο που συναντά η Επιστημονική Έρευνα και η Πολιτική στο «Νέο Ανατολικό Ζήτημα – Το Τουρκικό Πρόβλημα- Η Ανθρωπιστική Ελλάδα».
Στο Αναπτυξιακό Πεδίο – Εθνικό και Παγκόσμιο
Στο αναπτυξιακό μέτωπο δεν ξέρει να κατανείμει τους Ευρωπαϊκούς Πόρους κατά τρόπο που θα Επαναθεμελιώνει Χωρογραφικά, Τομεακά, Παραγωγικά την Χώρα. Συντηρεί τις παλιές προβληματικές δομές, το παλιό πρότυπο.
Στις κατανομές που μπορεί να διακρίνει κανείς σε ένα θολό τοπίο του «πάρε και εσύ κάτι…», απουσιάζει η Επιστήμη, η Αναπτυξιακή Παιδεία.
Απουσιάζουν η Θράκη, η Μακεδονία, η Δυτική Μακεδονία (υπάρχει μια πρόταση του ποδαριού), η Ρούμελη, η Ήπειρος, αυτές που ονομάζω οι Δέκα Ιστορικές Περιφέρειες. Απουσιάζουν τα Αγροβιομηχανικά διατροφικά συμπλέγματα, οι Πόλοι Τεχνολογίας – Καινοτομίας. Απουσιάζουν η Κύμη, η Άρτα, η Φιλλιππιάδα, η Πέλλα, η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη, η Αττική, η Δωδώνη (στο Αναστήλωση).
Δεν διακρίνει κανείς αναπτυξιακά σχέδια με προέκταση προς το μέλλον. Από την λέξη προέκταση προήλθε η λέξη Project που έμαθαν καλά οι υστεροΕυρωπαίοι. Ακολουθούν τους λανθασμένους και κακούς δρόμους του παρελθόντος.
Από το σχέδιο Μάρσαλ στα Ευρωπαϊκά Πακέτα
Για τα τελευταία η ιστορία κατέγραψε την φράση μου «Στα Ευρωπαϊκά πακέτα όλα τα κόμματα πάνε πακέτο».
Η πρόταση μου οδηγούσε σε μία Ελλάδα που θα δάνειζε. Δεν θα δανείζονταν. Δεν θα Χρεοκοπούσε. Ήταν μάλιστα πολλές οι δημόσιες στιγμές που προειδοποίησα γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Πολίτες άξιοι αυτού του ονόματος το γνωρίζουν. Οι νέες γενιές τις βλέπουν ηλεκτρονικά και αναφωνούν προς τους ένοχους γονείς τους, Προφητεία!!!
Τελικά Μνημονιακοί ήταν όλοι τους εκ των προτέρων. Ήταν και κουφοί.Για να μην έχουμε σήμερα, την χειρότερη κατανομή που υπήρξε ποτέ, θα πρότεινα:
Να συμβουλευτούν σοβαρά την Αναπτυξιακή Τριλογία μου όπου υπάρχει πολύ χρήσιμη ύλη. Πρόκειται για αναπτυξιακή, σχεδιαστική, πολιτική, κυβερνητική ύλη όχι «ακαδημαϊκή». Έτοιμη Εργασία.
Να την συμβουλευτούν σοβαρά όχι ως αρπαχτή επικοινωνιακής χρήσης όπως συνήθως κάνουν. Παραδείγματος χάριν η «χρήση» της πρότασης μου για Ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο. Στο «Νέα Αναπτυξιακή Παιδεία».
Για να αποφευχθούν όμως τα χειρότερα.
Για να διασωθεί ότι μπορεί να διασωθεί και «τα χρήματα να πιάσουν τόπο» θα μείνω σε ορισμένες προτεραιότητες.
Σιδηροδρομικός Άξονας Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή – Ξάνθη, Χρυσούπολη – Καβάλα - Αμφίπολη - Βόρεια Χαλκιδική – Θεσσαλονίκη.
(Η πρόταση μου για τον κάθετο ποιοτικό Αναπτυξιακό άξονα Μαρώνεια – Ρωμανία – Πόλος Τεχνολογίας - Αλεξανδρούπολη – Πύργος Ευξείνια Θάλασσα παρατηρώ ότι δεν τους απασχολεί).
Ο Οδικός Άξονας Σάππες Εγνατία – Μεταξάδες. Μετασχηματισμός των Μεταξάδων, ενός παραδοσιακού αρχιτεκτονικά οικισμού σε μία Μικρή Πόλη.
Οδικός Άξονας Καρδίτσα – Ιόνια Οδός – Λιμένας Αστακού στη Ρούμελη.
Η πρόταση μου για την ΚΩ. Επιπλέον η σχέση της με την Κάλυμνο. Ομοπολιτεία την ονόμαζαν μεγάλοι Χωρογράφοι, Πολεοδόμοι και Κυβερνήτες.
Αναζωογόνηση, Αποκαταστάσεις της Άνω πόλης της Μονεμβασίας. Οργάνωση των Βυζαντινών Σπουδών στην Ελλάδα ως Διεθνείς Σπουδές Μονεμβασία, Μυστράς, Βενετία.
Αναζωογόνηση, Αποκαταστάσεις της Άνω Πόλης της Μεγίστης – Καστελόριζου. Διεθνές Κέντρο Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Επιπέδου.
Όχι άξονας Βόρειας Κρήτης αλλά Παλαιοχώρας (Λιβυκό), Χανίων, Ηρακλείου, Ιεράπετρας (Λιβυκό). Κρητική, Εθνική, Μεσογειακή, Παγκόσμια Οπτική θέλει όχι Μουχτάρηδων.
Η υπόγεια σύνδεση Σαλαμίνας- Περάματος δεν είναι αναπτυξιακό έργο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως θέλει διάβασμα, μαθήματα για τον σιδηροδρομικό άξονα Χαλκίδας – Κύμης. Στο «Νέο Ανατολικό Ζήτημα….»
Σε συνθήκες απαιδευσίας του πολιτικού προσωπικού το κενό μπορεί να καλύψει η Προεδρεία του Κοινοβουλίου. Θα μπορούσε να οργανώσει δύο θεματικές συζητήσεις όπου θα προσκληθούν άνθρωποι που η ιστορία έδειξε ότι έχουν να πουν κάτι σοβαρό, ουσιαστικό για τους Ελληνικούς Τόπους. Τέσσερες για κάθε Θεματική. Δεν θα είναι τα γνωστά show πληκτικής φλυαρίας.
Έχω αναλύσει τους λόγους της Δεξιό – Αριστερής απαιδευσίας.
Η Ευθύνη όλων είναι μεγάλη.
Του επιχειρηματικού Κόσμου. Μόνο αφελείς δεν κατανοούν ότι τα οικονομικά συστήματα είναι Εθνικά συστήματα.
Των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων. Ποτέ δεν ήταν τόσο βουβές.
Ο άλλος δρόμος είναι ορφανές ήττες, ενοχές, οδυρμοί, αγανακτήσεις απολίτικών υποκειμένων.
«Πάθος Μάθος» έλεγε ο μεγάλος Παγκόσμιος δάσκαλος που προανέφερα.
Ο Δημήτρης Ψαθάς το επανάφερε. « Παθάνετεν Μαθάνετεν» έγραφε στην στήλη του.
Στην Κρήτη οι Κρητικές γιαγιάδες, οι μεγάλες δασκάλες λένε «Επαθέστα Εμαθέστα».
Αν διδαχθήκαμε, αν μάθαμε η δεκαετία 2021 – 2031, η είσοδός μας στην Τρίτη Εκατονταετία μπορεί να είναι η δεκαετία της δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας αντάξιας της Ιστορίας της και των πολλών, περισσότερο από άλλους, σύγχρονων δυναμικών της. Μια Ελλάδα που θα είναι Ελλάδα. Ελληνογραφίες τις ονόμασα.
Ας μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο. Αρκετά με την κακή και υποανάπτυκτη χρήση της Ιστορίας.
Μιχάλης Χαραλαμπίδης
Αιξωνή, Απρίλιος – Άνοιξη 21
Ανάρτηση από: http://polis-agora.blogspot.com/