Την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης για τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από κάθε πιθανή πηγή άντλησης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δανεικά με κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.), και έχει διαμορφώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούσαν τα μονοπώλια για την υλοποίηση των επενδύσεών τους (σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.), τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αυτό το διάστημα γίνεται κυριολεκτικό «πάρτι» από τους «ραντιέρηδες» στο χρηματιστήριο Ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού να εκτοξεύονται σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.
Ειδικότερα, η τιμή της μεγαβατώρας ξεπέρασε χτες (σσ: Πέμπτη 24/6) την τιμή – ρεκόρ των 130 ευρώ, με πρόφαση την αύξηση της ζήτησης εξαιτίας του… καύσωνα και είναι θέμα χρόνου το πότε και σε ποιο ύψος η αύξηση αυτή θα περάσει και στα τιμολόγια λιανικής. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ενσωματώσει στα τιμολόγια τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, κάτι που ήδη έχουν κάνει εδώ και μήνες οι άλλοι πάροχοι. Τη χονδρεμπορική τιμή επηρεάζουν και οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, το οποίο, υπενθυμίζουμε, αντικαθιστά τον… «βρώμικο και ακριβό» λιγνίτη. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού πριν την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ή αλλιώς «της ελεύθερης διακύμανσης των τιμών ηλεκτρισμού σύμφωνα με τα σήματα της αγοράς», όπως προβλέπει το «μοντέλο – στόχος» της ΕΕ, κυμαίνεται κάτω των 50 ευρώ/Mwh.
Παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν μεγάλες αυξήσεις (ακόμη και άνω του 30% σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις) το επόμενο διάστημα στα τιμολόγια λιανικής, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχουν προχωρήσει σε καμία επίσημη δήλωση, παρά μόνο αρκούνται να «παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της αγοράς»…
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας προχώρησε στην υπογραφή νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη χρηματοδότησης ύψους 325 εκατ. ευρώ, η οποία θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση έργων στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Τα χρήματα αυτά, όπως και τα υπόλοιπα που προβλέπονται από το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» και χρηματοδοτούν την απολιγνιτοποίηση, θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην αποθήκευση Ενέργειας, στην ηλεκτροκίνηση, στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και γενικότερα σε «πράσινες μπίζνες», οι οποίες «ανθίζουν» το τελευταίο διάστημα στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είχε προηγηθεί μία μέρα πριν η υπογραφή συμφωνίας με τη Διοίκηση της ΔΕΗ για παροχή άλλης δανειακής χρηματοδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ, χρήματα που θα κατευθυνθούν στα έργα αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στην ανάπτυξη «έξυπνων» μετρητών και την ενίσχυση των ΑΠΕ στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης. Πρόκειται για το δεύτερο συμβόλαιο δανειοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του εικοσαετούς δανείου συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ, το οποίο θα στηρίξει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά.
Ανάρτηση από: https://www.rizospastis.gr/