Της Ελένης Βογιατζή
Από το 2008-2016 έκλεισαν 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον δρόμο βγήκαν πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι και έπεται συνέχεια... Αιτία θανάτου: "οικονομική κρίση και η δυσκολία στην τραπεζική χρηματοδότηση".
Στο Ελληνοβουλγαρικό επιμελητήριο το 2015 έγιναν 2.050 εγγραφές. Τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου δείχνουν ότι από τις αρχές του 2016 ως τα τέλη Μαρτίου διαγράφτηκαν 9.812 επιχειρήσεις, ενώ καθημερινά κλείνουν 100 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη 21000 βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και 63000 με χαμηλό δείκτη επιβίωσης. Εκτός απο τις μικρές επιχειρήσεις λουκέτο έβαλαν και μεγάλες εταιρείες, που συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομία της χώρας. Αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών (ράδιο Αθήναι, Κορασίδης, Σαραφίδης, Ηλεκτρονική Αθηνών, Συκάρης).
Οικονομική ασφυξία για την Nutriart (πρώην Κατσέλης) με ηγετική θέση στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων αφού πρώτα εξαγοράστικε δεν άντεξε και έπεσε θύμα της κρίσης. Μια από τις καπνοβιομηχανίες της χώρας <Γεωργιάδης> το 2013 επίσης θύμα της κρίσης. "Ηλθον είδον και απήλθον".
Ο λόγος για την Γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi η οποία άνοιξε το 2009 και έκλεισε το 2010 με ζημιά ενός εκατ. ευρώ.
Τίτλοι τέλους το 2011 για τα σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ, η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα στην χώρα μας, με 3500 εργαζόμενους.Την ίδια χρονιά κλείνει και η βιομηχανία δομικών υλικών ΦΙΛΚΕΡΑΜ-Johnson με ετήσια παραγωγή κεραμικών πλακιδίων 4.500.000, και εξαγωγές σε 29 χώρες. Λίγο αργότερα το 2012 καταρρέει η Bodyline με 30 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Η χαρτοβιομηχανία Diana, η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ το 2015. Την ίδια χρονιά λουκέτο βάζουν και τα SPRIDER STORES με 890 εργαζόμενους στον δρόμο.Η φημισμένη εταιρεία ανδρικής ένδυσης Carouzos οδηγήθηκε σε πτώχευση. Τρέχοντας έφυγε η Γαλλική FNAK κορυφαία αλυσίδα στον χώρο του βιβλίου και της μουσικής με ζημιά πάνω από 20 εκατ. ευρώ.Επίσης τρέχοντας έφυγαν η αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Saturn που ανήκε στην Media Mark,αποχώρησαν επενδυτικά οι πετρελαικοί κολοσσοί της Αγγλικής BP της Αγγλο-ολλανδικής SHELL,η Γαλλική εταιρεία ταχυμεταφορών Interattika, η Γερμανική αλυσίδα Plus θυγατρική του ομίλου Tengelmann, η αμερικάνικη Sony Pictures η μεγαλύτερη στον τομέα διανομής κινηματογραφικών παραγωγών.
Το κερασάκι στην τούρτα η αποχώρηση του Γαλλικού κολοσσού Carrefour, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων για πάνω από 20 χρόνια. Ιλιγγο, θλίψη και απογοήτευση προκαλούν οι αριθμοί και τα ονόματα, Εσύ Ελληνα κάτσε στον καναπέ σου! Μην ταράζεσαι! Μονιασμένοι και αγαπημένοι θα ψηφίζουμε μνημόνια!
Ανάρτηση από: http://ellinikoforoum.blogspot.gr