Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Με αφορμή τη συζήτηση για την Ποντιακή Γενοκτονία

Του Βασίλη Ασημακόπουλου

Στην χώρα μας το ζήτημα της ποντιακής γενοκτονίας (αναγνωρίστηκε στις 24-2-1994 από το ελληνικό κοινοβούλιο), όπως και τα αντίστοιχα ολοκαυτώματα αυτοχθόνων λαών και εθνοτήτων στην περιοχή της Μικράς Ασίας, όπως των Αρμενίων και των Κούρδων, αλλά και ο ξεριζωμός των Ελληνών της Ιωνίας το 1922, το πογκρόμ των Ρωμιών της Κων/πολης το 1955 και το 1964, των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου το 1964, από τον κεμαλισμό, συναντούσαν την ιδεολογική και πολιτική αδιαφορία ή και εχθρότητα των κυρίαρχων ρευμάτων της ελληνικής κομμουνιστογενούς αριστεράς μετά το 1974 (η προδικτατορική αριστερά είχε διαφορετική θέση), όπως άλλωστε και το δικαίωμα του κυπριακού λαού στην αυτοδιάθεσή του (αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν από τα συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα- εκτός ΚΚΕ). Η ιδεολογική εχθρότητα έγινε ακόμα πιο έντονη στα χρόνια μετά το 1990. Δεν έβλεπαν καθόλου τα ζητήματα της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης ενός περιφερειακού διεθνισμού των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν αντιμετώπιζαν τον κεμαλικό ρατσισμό και τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό, τις δύο κυρίαρχες εκδοχές της τουρκικής άρχουσας τάξης. Δεν στέκονταν στην πράξη και ενεργητικά αλληλέγγυοι στους Τούρκους αντικαθεστωτικούς και στο κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα για δεκαετίες. 
Η ελληνική δεξιά ήταν εκτός αυτής της συζήτησης. Ήταν απολύτως εχθρική μέχρι το 1989 για διάφορους λόγους κυρίως γεωπολιτικούς και ψυχροπολεμικούς, εντελώς αδιάφορη στα χρόνια μετά το 1990. Γι’ αυτό και η όψιμη αντίδραση των βουλευτών της, φέρει μέσα της έντονα τα στοιχεία του πολιτικαντισμού. 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου και τμήματα του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα αυτά είχαν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ο Νίκος Φίλης, εκδηλώνοντας τις δικές του ιδεολογικές συγγένειες και προτιμήσεις αποτυπώνει εν μέρει αυτή την πραγματικότητα στο από 20-8-2014 άρθρο του στην Αυγή με τίτλο Παλαιοκομματισμός και γενοκτονία.
Βέβαια το κομματικό μόρφωμα που φέρει σήμερα το όνομα ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως εχθρικό προς τις συγκεκριμένες ιδεολογικές παραδόσεις, γι’ αυτό και το χαρακτηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ψευδώνυμο. 
Κλείνοντας αυτή την ανάρτηση επισυνάπτω το κείμενο του Νίκου Φίλη Παλαιοκομματισμός και γενοκτονία και μια πρόσφατη αναφορά του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου σε σχέση με την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας



Ανάρτηση από: http://geromorias.blogspot.gr