Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026

Καστελλόριζο: Από τα μνημόνια του υιού Παπανδρέου, στη Διακήρυξη Αντιμνήμης του υιού Μητσοτάκη!

Η Φιλομνήμη για την Ελλάδα σημαίνει: “ΑΟΖ με Κύπρο και 12 μίλια”.

Του Χρήστου Κηπουρού

Από τα δεκάδες γραπτά μου για το Καστελλόριζο, αυτή είναι η προσλαμβάνουσα που έχω. Το κοινό των υιών Πρωθυπουργών έχει με τη σειρά του ένα ακόμη κοινό. Αυτό που σχετίζεται με τη μνήμη. Εάν ο υιός Παπανδρέου διακήρυξε από το Καστελλόριζο την επιβολή των μνημονίων, η διακήρυξη από την πλευρά του υιού Μητσοτάκη, αναμένεται να είναι η απόπειρα επιβολής της αντιμνήμης.

Όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν η αλήθεια βγαίνει από το Α και το λήθη, και η μνήμη είναι όντως η μη λήθη, τότε η αλήθεια και η μνήμη είναι συνώνυμα. Κι ένας λαός που έχει μνήμη, είναι επόμενο να ζει μέσα στην αλήθεια.

Αυτό άλλωστε διδάσκουν τόσο η Ιστορία, όσο και η Γεωγραφία και η Γεωοικονομία. Όπως και οι χάρτες της Σεβίλλης και του ΟΗΕ, όσο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας της UNCLOS.

{Πηγή εικόνας: UNEP/MAP-SPA/RAC & MarinePlan (Universidad de Sevilla), 20/Dec/2019, σελ. 16}
      Αρχείο συγγραφέα, ψηφιακή απεικόνιση: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται η αντιμνήμη. Το: “Ούτε ΑΟΖ ούτε 12 μίλια”.

Αυτό σημαίνει τη μη επανένωση του θαλάσσιου Ελληνισμού. Ούτε όμορες ες αεί τις δυο ΑΟΖ του, όπως σχεδίασε, με πιστή αντιγραφή του ευαγγελίου του Δικαίου της θάλασσας, ο αγαπητός καθηγητής Vivero, που πριν από την ακαδημαϊκή του θητεία ήταν καπετάνιος στη Μεσόγειο. Σε αυτόν οφείλεται και η αναγραφή, εκτός των ονομάτων των κρατών, της μιας και μόνο φράσης: “Σύμπλεγμα Καστελόριζου”, στον χάρτη της Σεβίλλης.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026

Ομηρική Ιθάκη και Δουλίχιο - του Ιωάννη Γ. Χούτα

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

       Με το ζήτημα της Ομηρικής Ιθάκης έχουν ασχοληθεί πολλοί και υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις και ερμηνείες. Και τούτο, διότι η σημερινή Ιθάκη, έχει βεβαίως το ίδιο όνομα, αλλά δεν έχει και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ομηρικής Ιθάκης. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με την Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος.

       Στην περιγραφή αυτή, ο στίχος (ι΄25) «αυτή δε χθαμαλή πανυπερτάτη ειν αλί κείται προς ζόφον» είναι ο πιο κρίσιμος. Πώς, δηλαδή, μπορεί μια νήσος να είναι «χθαμαλή», όταν έχει ένα «εινοσίφυλλον αριπρεπές» όρος;  Ή, πώς μπορεί μια νήσος να βρίσκεται «πανυπερτάτη ειν αλί» και ταυτόχρονα να βρίσκονται κοντά της πολλά νησιά «μάλα σχεδον αλλήλησι»;

       Ο καθηγητής Ι. Θ. Κακριδής αποφαίνεται ότι, επειδή «έχουμε να κάνουμε με ποίηση», δεν έχει νόημα να γίνονται «προσπάθειες για να λυθεί ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει». Όμως, όσοι αναγνωρίζουν πως οι Μύθοι και τα Έπη δεν είναι δυνατό να μην αναφέρονται σε κάτι, όπως έλεγε ο Σωκράτης, δεν μπορούν να παραιτηθούν από μια προσπάθεια επίλυσης ενός υπερδισχιλιετούς γρίφου …

       Η Ομηρική Ιθάκη ήταν, έως τώρα, ελλιπής. Κατά τη γνώμη μου δεν έγινε:

– Μία σωστή σύνταξη του στίχου (ι΄25), ώστε να μη δημιουργούνται αντιφάσεις στην περιγραφή του Οδυσσέα. Το «ειν αλί» δεν συντάσσεται με το «κείται» αλλά με το «αυτή δε χθαμαλή πανυπερτάτη».

Η αξιοποίηση των αναφορών του Αριστοτέλη για τη Λευκάδα και την Ακαρνανία.

– Η διερεύνηση των μεταμορφώσεων του Αχελώου. Οι αναφορές μόνο στο Δέλτα του ποταμού δεν αρκούν.

– Η αξιοποίηση της πληροφορίας του Δίδυμου Χαλκέντερου περί της δεύτερης εκβολής του Αχελώου προς τον Αμβρακικό κόλπο.

– Η διερεύνηση της προϊστορίας και της αρχικής κοιτίδας των Ακαρνάνων.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026

PISA / Πτώση στις επιδόσεις των μαθητών σε ανάγνωση και μαθηματικά – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

Aνησυχητική εικόνα αποτυπώνεται για το επίπεδο των δεξιοτήτων των μαθητών σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε χαμηλές θέσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του PISA 2025.

Στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην έρευνα, οι μέσες επιδόσεις των 15χρονων μαθητών ήταν οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ και στα τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και κατανόηση κειμένου.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η υποχώρηση στις δεξιότητες ανάγνωσης, καθώς η μέση βαθμολογία μειώθηκε κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2022.

Η ανάγνωση παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση, με τις βαθμολογίες να μειώνονται κατά 28 μονάδες στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ μεταξύ 2015 και 2025. Μέρος της πτώσης αποδίδεται στην αυξημένη ψηφιοποίηση, τον περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες και τη μειωμένη ανάγνωση για ευχαρίστηση.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα σε βάθος χρόνου. Όπως δείχνει το σχετικό διάγραμμα, οι μέσες επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου παρουσιάζουν σταδιακή πτώση από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ενώ η υποχώρηση στις μαθηματικές και αναγνωστικές δεξιότητες επιταχύνθηκε από το 2018 και μετά. Οι επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα, έχοντας μειωθεί κατά 17 μονάδες μεταξύ 2006 και 2025.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

κ. Πρωθυπουργέ σταματήστε την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων


Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου* 

Καμία κοινωνική τάξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των τριών Μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης, δεν υπέστη μεγαλύτερες απώλειες από τους συνταξιούχους. Οι απώλειες για τους απόμαχους της εργασίας, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, ξεπέρασαν τα 130 δισ. ευρώ.

Και σήμερα, που ισχυρίζεστε ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια, έπειτα από επτά χρόνια διακυβέρνησής σας, οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να υφίστανται περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς παραμένουν σε ισχύ μνημονιακές ρυθμίσεις που δεν καταργήσατε.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2026 οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον: περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω της εισφοράς 6% υπέρ υγείας.

Με τις εξαγγελίες σας από το βήμα της ΔΕΘ, φαίνεται ότι είστε αποφασισμένος να συνεχίσετε την ίδια αντεργατική και ταξικά άδικη οικονομική πολιτική.

Επιλέξατε να μην αλλάξετε ουσιαστικά την πολιτική σας απέναντι στους απόμαχους της εργασίας και να μην προχωρήσετε σε μέτρα που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν σημαντικό μέρος των απωλειών τους.

Δεν καταργήσατε τον νόμο Τσίπρα–Κατρούγκαλου 4387/2016, ούτε τον νόμο Μητσοτάκη–Βρούτση 4670/2020, ο οποίος, παρά τις επιμέρους αλλαγές, αποτελεί συνέχεια βασικών μνημονιακών ρυθμίσεων.

Δεν επαναφέρατε τη 13η και 14η σύνταξη — τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το Επίδομα Αδείας — τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Και ενώ από 1/1/2027 καταργείται η προσωπική διαφορά, αρνείστε να αποδώσετε στους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που στερήθηκαν κατά τα έτη 2023–2026.

Αρνείστε ακόμη να καταβάλετε τα αναδρομικά του 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.

Δεν επαναφέρετε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Δεν καταργείτε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).

Δεν καταργείτε την εισφορά 6% υπέρ υγείας που επιβαρύνει τους συνταξιούχους.

Η ζωή είναι καπιταλιστική

Του Στάθη Σταυρόπουλου

Πόσο κοστίζει στο κράτος η σύνταξη;

Μια ερώτηση που πλανάται άνετα στην επικράτεια. Από καφενέ σε καφενέ κι από κανάλι σε κανάλι.

Πόσο αξίζει η ζωή εκείνου που παίρνει τη σύνταξη; Τσιμουδιά!

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Μια επιδημία «κοστολόγησης» των πάντων πνίγει το μυαλό μας διαρκώς.

Πόσο κάνει αυτό, πόσο θα κοστίσει εκείνο – αυτό κυριαρχεί στην ρητορική των κομμάτων. Πόσο κοστίζει ο μισθός του Μήτσου κι όχι πόσο αξίζει η ζωή του Μήτσου!

Εν πρώτοις φαίνεται λογικό.

Σε μια κοινωνία που ο Μήτσος είναι εμπόρευμα, το κόστος του Μήτσου έχει πρωτεύουσα σημασία, η αξία του Μήτσου, δευτερεύουσα.

Ο Μήτσος είναι αναλώσιμος.

Μπορεί να κακοπληρώνεται.

Μπορεί να απολύεται.

Μπορεί να ζει μέσα στην αγωνία.

Τι να κάνουμε; Η ζωή είναι καπιταλιστική!

Η Volkswagen απολύει 50.000 εργάτες, ώσπου να φθάσει στον τελικό στόχο των 100.000 απολύσεων. Και να μετατραπεί σε πολεμική βιομηχανία. Διότι ο Μήτσος, εκτός από αναλώσιμος τυγχάνει και κρέας για τα κανόνια.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026

Ατζέντα…

Σε εκβιαστικά διλήμματα και σε καταιγισμό παροχών ποντάρει ο Μητσοτάκης


Του Σπύρου Γκουτζάνη

Δίχως συνολικό θετικό απολογισμό επταετίας και χωρίς ένα νέο συνοπτικό αφήγημα και όραμα για την ελληνική κοινωνία που να δικαιολογεί την διεκδίκηση της τρίτης τετραετίας και το άνοιγμα ενός νέου κυβερνητικού κύκλου, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.

Περισσότερο θέλησε να τρομάξει τους πολίτες επισείοντας την καταστροφή που θα επέλθει εάν δεν τον ψηφίσουν παρά να αποσπάσει την θετική τους ψήφο δημιουργώντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόβαλε έστω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την χώρα, αλλά λίγο πολύ ότι εάν δεν τον ψηφίσουν η χώρα κινδυνεύει με καταστροφή, ή τουλάχιστον να γυρίσει τρεις τετραετίες πίσω.

Τόσο από την έμμεση αναφορά στο 2015, όσο και από το ευφυολόγημα “ωραία που τα λες μα έλα που σε ξέρω”, δείχνει ότι αντιμετωπίζει σαν βασικό του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Ή έστω ότι τον χρησιμοποιεί σαν σκιάχτρο για μία χαμηλού επιπέδου κατηγορία ψηφοφόρων.

Καθώς ο ίδιος φοβάται την ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μάχη είναι μια. Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Θα υπάρξουν και πολίτες που ίσως δουν την Κυριακή της κάλπης ως ευκαιρία να στείλουν, υποτίθεται, κάποιο “μήνυμα διαμαρτυρίας”. Ας γνωρίζουν, όμως από τώρα ότι, με μία τέτοια στάση, τη Δευτέρα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να το παραλάβει». Το δίλημμα είναι «ελπίδα ή περιπέτεια», σημείωσε ακόμη.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026

Η ΝΑΤΟϊκή Αριστερά και η Δεξιά Ενόραση

EUROKINISSI

Ο κύριος Τσίπρας, ο λαγός που φορούσε γαρύφαλλο με το δόγμα των Securenomics της Ρέιτσελ Ριβς, μεταφρασμένο από το ΙΝΑΤ και βαφτισμένος ως νέος πατριωτισμός.

Του Αλέξανδρου Τσίγγου *

Τετάρτη βράδυ, 2 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη. Μία μέρα πριν ανέβει ο πρωθυπουργός για τη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης. Μιλά κάτι λιγότερο από δύο ώρες. Η καθαρή απομαγνητοφώνηση, χωρίς τα χειροκροτήματα, τη μουσική και την εισαγωγή της παρουσιάστριας, έχει 8.197 λέξεις. Τελειώνει με μια πρόταση που ακούγεται σαν γενναιοδωρία.

«Σας ζητάμε να μας κρίνετε. Να μας κρίνετε για το όραμά μας, για το σχέδιο και για τους στόχους μας.»

Τον πήρα στα σοβαρά. Οι 8.197 λέξεις είναι μπροστά μου και τις πέρασα μία μία από τα εργαλεία που χρησιμοποιώ για κάθε κείμενο εξουσίας. Ποιες λέξεις διάλεξε και ποιες απέφυγε, ποιον χάρτη σχεδίασε, από πού θα βγει το χρήμα, ποιος θα σηκώσει το βάρος, και πάνω σε τι στέκεται όλο αυτό. Και τις πέρασα από τρία ζευγάρια μάτια που δανείζομαι, του Καστοριάδη, του Χαραλαμπίδη και του Παναγιώτη Κονδύλη, που το 1991, στην εισαγωγή της Παρακμής του αστικού πολιτισμού, έγραψε τις ψυχρότερες σελίδες που έχουν γραφτεί για την καχεξία του αστικού στοιχείου σε αυτή τη χώρα. Η κρίση που ακολουθεί δεν έχει αριθμημένα σημεία, γιατί το πρόβλημα της ομιλίας είναι ένα και τα υπόλοιπα είναι συμπτώματά του.

Η κρίση αρχίζει από το όνομα, γιατί από εκεί αρχίζει πάντα η εξουσία.

ΕΛ.Α.Σ. Τέσσερα γράμματα που στη γλώσσα αυτού του τόπου σημαίνουν τα βουνά, το 1943 και τους νεκρούς που δεν έχουν ακόμη όλοι μνήμα. Ένα κόμμα δανείζεται το πιο φορτισμένο ακρωνύμιο της Αντίστασης και μέσα σε οκτώ χιλιάδες λέξεις δεν λέει ούτε μία φορά τη λέξη τάξη. Ούτε καπιταλισμός, ούτε σοσιαλισμός. Η λέξη αριστερά ακούγεται δύο φορές, και τις δύο μέσα στο όνομα του κόμματος, σαν ετικέτα σε μπουκάλι που άλλαξε περιεχόμενο. «Συντρόφισσες και σύντροφοι» μία φορά, στην πρώτη πρόταση, και από εκεί και πέρα δέκα φορές «αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι». Αντίθετα, το θέμα εθνικ- εμφανίζεται 22 φορές, ευρωπα- 14, ασφαλ- 11, δημόσι- 35.

Και ο πατριωτισμός, που εμφανίζεται τέσσερις φορές, δεν εμφανίζεται ποτέ μόνος. «Νέος πατριωτισμός» για τη μάχη κατά των ανισοτήτων, «πατριωτική εισφορά» για τον φόρο στο 1%, «πατριωτικό καθήκον» για τον ίδιο φόρο, όπως ο «κοινωνικός πατριωτισμός» που κυκλοφορεί τελευταία στον ίδιο χώρο. Μια λέξη που χρειάζεται επίθετο για να σταθεί είναι λέξη που έχει αδειάσει. Το ξέρουμε από τη δημοκρατία, που έγινε λαϊκή, φιλελεύθερη, κοινοβουλευτική, άμεση, ακριβώς όταν έπαψε να σημαίνει από μόνη της και έγινε ξύλινη λέξη στο στόμα όσων την επιβάλλουν και όσων τη στερούνται. Η δημοκρατία στέκεται στο νόημά της χωρίς βοήθεια. Το ίδιο και ο πατριωτισμός. Όταν ο ρήτορας του βάζει επίθετο δεν τον ενισχύει. Ομολογεί ότι ο δικός του δεν αντέχει μόνος.

Ο Κονδύλης εξηγεί και γιατί το επίθετο είναι υποχρεωτικό. Ο ελληνοκεντρισμός, γράφει, υπήρξε όχι μόνο ο κοινός παρονομαστής της νεοελληνικής ιδεολογίας αλλά και το πεδίο μάχης όπου έπρεπε να επικρατήσει όποιος ήθελε να εγείρει αξιώσεις κυριαρχίας, και οι αριστερές μειοψηφίες άσκησαν ευρύτερη επιρροή μόνο όποτε υιοθέτησαν και αυτές πατριωτικά ή εθνικά συνθήματα. Τα είκοσι δύο «εθνικ-» και τα τέσσερα «πατριωτ-» είναι το εισιτήριο εισόδου σε αυτό το πεδίο, πληρωμένο προκαταβολικά.

Πατριωτική εισφορά...

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026

Για κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ που φτάσανε σ’ αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να αναγεννηθούν.

🚩«Και ακούστε καλά τι σας λέω σε όλους σας. 

📎Για κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ που φτάσανε σ’ αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο να αναγεννηθούν.

 Είναι δύσκολο το εγχείρημα αυτό. 

✔️Μπορεί να υπάρξουν ως κόμματα που συρρικνώνονται σταδιακά ή είναι κόμματα προσαρμογής στις επιλογές άλλων εξουσιών και άλλης σφαίρας οικονομικής και πολιτικής... 

✔️Το ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο φορτισμένο στην ίδρυσή του ιδεολογικά, χαρισματικά, ιστορικά. Το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε μια ιστορική αποστολή. Γι’ αυτό είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα υπάρξουν σαν ένα σχήμα αντίστοιχο της Ν.Δ. 

📎Και το άλλο είναι – το είπαμε και στο προηγούμενο Συνέδριο- ότι η πρόσοδος τελείωσε. 

✔️Η πρόσοδος είναι όλο αυτό το ιστορικό και πολιτικό προϊόν των αγώνων του λαού μας από το ’40, το ’50 και μετά, που το μορφοποίησε σε πολιτικό κίνημα ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά αυτή καταναλώθηκε τη δεκαετία του ’80. Αυτή είναι η αλήθεια» 

🥀Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026

Ήταν ο Ράτκο Μπλάντιτς... ο Σέρβος στρατηγός που έφερε την ευθύνη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα;

Του Βασίλη Λαμπόγλου 


Αυτές τις μέρες πέθανε ο Ράτκο Μπλάντιτς... ο Σέρβος στρατηγός που έφερε την ευθύνη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Εγώ θα σας πω 2 ιστορίες για έναν Αμερικανό και έναν Βόσνιο... που δείχνουν πως η ιστορία πολλές φορές είναι αυτή που κυριαρχικά επιβάλλεται από τους "ισχυρούς" της εποχής προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους και όχι αυτή που καταγράφεται από όσους είναι εντεταλμένοι για να το πράξουν.

Ο πρώην πράκτορας της CIA Ρόμπερτ Μπέιρ, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύπτει τον ρόλο των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως "η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε πολλούς (σημ: πολιτικούς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους) για να γίνει ο πόλεμος.
Το Κόσοβο, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά και δεύτερον διότι αποτελεί στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. 
Είναι η μεγαλύτερη Νατοϊκή βάση στα Βαλκάνια και στη καρδιά της Ευρώπης".

Ο Ρόμπερτ Μπέιρ, αναλυτής στο CNN και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ αλλά και συγγραφές πολλών βιβλίων που αποκαλύπτουν τα μυστικά των αμερικανικών υπηρεσιών αλλά και των κυβερνήσεων του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους, μίλησε στο ebritic.com, αποκαλύπτοντας τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, όπου και έδρασε ως πράκτορας της CIA, από το 1991-94. Στη συνέχεια ο Μπέιρ εστάλη σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται πως ο Μιτ Γουόσπουρ, ένας προσωπικός του φίλος εργαζόμενος στη Γερουσία, ο οποίος του έδινε πληροφορίες, έχει δολοφονηθεί.

"Στόχος μας ήταν να διχάσουμε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ώστε να αποσχιστούν, μέσω της πρόκλησης μίσους και του εθνικισμού.
Η Σρεμπρένιτσα θυσιάστηκε για κερδίσουν οι ΗΠΑ μια δικαιολογία για να επιτεθούν κατά των Σέρβων", αναφέρει και συνεχίζει: