Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Εξουσία και κύρος

Του Γεράσιμου Δεληβοριά

Χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας εμφανίστηκε ενώπιον τηλεοράσεως μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του ΕΟΔΥ, καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρα. Ο Υπουργός, ενημέρωσε δημοσιογράφους και κοινό για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων από τον καινούργιο ιό και ύστερα… ύστερα έδωσε τον λόγο στον κ. Τσιόδρα, ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα αυστηρότερα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.
 Λεπτομέρεια θα μου πείτε. Άλλωστε τα μέτρα αυτά τα είχε εισηγηθεί στον ΕΟΔΥ και φυσικά στην κυβέρνηση ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας. Τι πιο φυσικό λοιπόν να μην ανακοινώσει τα μέτρα ο ίδιος;
 Αλήθεια όμως, θα μας φαινόταν το ίδιο φυσικό αν, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ είχε κηρύξει όχι ο Πρόεδρος Τράμπ, αλλά ο ειδικός σύμβουλος λοιμωξιολογίας του εκεί υπουργείου Υγείας;
 Υποθετικά μιλάμε, όχι μονάχα γιατί κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ούτε και πρόκειται ποτέ να συμβεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε καμιά άλλη χώρα από αυτές που πλήττει η καινούργια επιδημία.
 Το γεγονός πως η χώρα μας πρωτοτύπησε, δείχνει αφενός το κύρος που διαθέτει σ’ αυτήν ο Γιατρός, κύρος μπροστά στο οποίο και η ίδια η πολιτική εξουσία (Κικίλιας) υποκλίνεται.
 Και αφετέρου την έλλειψη κύρους, την ανυποληψία με την οποία αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας την πολιτική εξουσία. Για την οποία κοινωνία, στο μεγαλύτερο μέρος της, η πολιτική εξουσία είναι ένα αναγκαίο κακό, προκειμένου να εκπληρώνονται οι πελατειακές σχέσεις.
 Λεπτομέρεια, που όμως εξηγεί το γιατί η πολιτική εξουσία σε μεγάλες και κρίσιμες στιγμές έχει εξαφανισθεί, αφήνοντας τον λαό έρμαιο της τύχης του.