Του Αλέξη Μητρόπουλου
399.140 λιγότερους ανέργους από την ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο 2024
Συγκεκριμένα:
●466.858 (9,8%) οι άνεργοι τον Οκτώβριο 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
●833.058 (17,8%) οι άνεργοι τον Οκτώβριο 2024, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ επικαλούνται μόνο τα ευνοϊκά για την κυβέρνηση ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ και αποσιωπούν τα ευρήματα της ΔΥΠΑ
Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε 466.858 ανέργους (ποσοστό 9,8%) για τον Οκτώβριο 2024 ενώ η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ-πρώην ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε (Πίνακας 2: Μεταβολές Εγγεγραμμένων και Επιδοτουμένων»), για τον ίδιο μήνα, 833.058 ανέργους (ποσοστό 17,8%).
Όπως προκύπτει με σαφήνεια από τα παρακάτω επίσημα στοιχεία, η ΕΛΣΤΑΤ καταμέτρησε 366.200 λιγότερους ανέργους από την ΔΥΠΑ για τον Οκτώβριο 2024 (ποσοστό απόκλισης 7,8%). Πάντως, αμφότεροι οι Οργανισμοί συμφωνούν στην αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο 2024.
Στοιχεία από ΕΛΣΤΑΤ
Στοιχεία από ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ)
Εξάλλου, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, από τους 833.058 ανέργους, επιδοτήθηκαν ΜΟΝΟ 118.071 (ποσοστό 14,1%), δηλαδή δεν επιδοτήθηκαν ούτε καν οι 2 στους 10 ανέργους, αφού με τον ν. 4921/2022 (ΦΕΚ Α 75) αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επιδότησή τους (κυρίως των μακροχρόνια ανέργων) κι έτσι ο αριθμός τους έχει περιοριστεί δραστικά.
Η θηριώδης διαφορά τού αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών οφείλεται αφενός μεν στο ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) -που υποχρεωτικά εκ της Νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)- και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ (σελ. 6 ανακοίνωσης) εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται τουλάχιστον μία (1) ώρα την εβδομάδα (4 ώρες τον μήνα).
Η μεγάλη απόκλιση των δύο κρατικών Οργανισμών στην καταμέτρηση των ανέργων δυστυχώς συνεχίζεται δημιουργώντας τουλάχιστον προβληματισμό για τους θεσμικούς χειρισμούς στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα.
Είναι σαφές ότι τα στατιστικά ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ, με την ανεπιφύλακτη συνδρομή των φιλικών ΜΜΕ, στηρίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί ανάπτυξης. Εν τούτοις, από τα πραγματικά στοιχεία της ΔΥΠΑ, που συστηματικά παραγνωρίζονται, επιβεβαιώνεται πως, ακόμα κι αν στατιστικά φαίνεται κάποιος ρυθμός ανάπτυξης, δεν αφορά σε ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη επ’ωφελεία τής κοινωνίας αλλά σε «φτωχογόνα» ανάπτυξη που δεν διαχέεται στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, τα οποία ζουν (δυστυχώς ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια μετά την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια) σε συνθήκες απόλυτης ή σχετικής φτώχειας.
Ως εκ τούτου, η διαφωνία των δύο Οργανισμών θίγει την κοινωνική και πολιτική νοημοσύνη όχι μόνο των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ
Ανάρτηση από: https://enypekk.gr/