Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Resistance 2013. Οι άνεμοι του Νότου θα σκορπίσουν τα σύννεφα


Η «συνάντηση του Νότου» με τίτλο «Οι άνεμοι του Νότου θα σκορπίσουν τα σύννεφα» αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον – τόσο εξαιτίας του θέματος όσο και χάρη στους ομιλητές. Θα έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε καταρχήν τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον παλαίμαχο πολιτικό ηγέτη της Κύπρου, ο λαός της οποίας μπήκε για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των ισχυρών και προδόθηκε πάλι από τους «φίλους» του (βλ. και την ξεχωριστή παρουσίαση του Β. Λυσσαρίδη). Έπειτα, τον Μιγκέλ Ρέις από το πορτογαλικό Μπλόκο της Αριστεράς, που πρωτοστατεί στο κίνημα ενάντια στην τρόικα, το οποίο εκδηλώνεται τον τελευταίο χρόνο με ολοένα και μεγαλύτερη σφοδρότητα και με εντυπωσιακή μαζικότητα. Ακόμη, τον δόκτορα Άλαα Σουκράλα από τη Λαϊκή Σοσιαλιστική Συμμαχία, το πρώτο νόμιμο αριστερό κόμμα της Αιγύπτου, ο οποίος επονομάστηκε και «γιατρός της Ταχρίρ» – αφού ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του «πλατειακού» σταθμού πρώτων βοηθειών στη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον δικτάτορα Μουμπάρακ. Τέλος, στη συνάντηση θα παρέμβει και η Ραντία Νασράουι, Τυνήσια δικηγόρος και αγωνίστρια, από τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του Μπεν Άλι, του κινήματος για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιος είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης
Γνωστός και με το προσωνύμιο «ο γιατρός», αφού άσκησε επί χρόνια την ιατρική, έχει σφραγίσει την πολιτική ζωή της Κύπρου. Γεννήθηκε στο χωριό Λεύκαρα, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας και έπειτα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διάρκεια των σπουδών του οργάνωσε την Πανσπουδαστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (με συμμετοχή όλων των νεολαιών), της οποίας υπήρξε πρόεδρος, ενώ ήταν και υπεύθυνος της εθνικοτοπικής οργάνωσης Κύπρου στο ΕΑΜ. Το 1955-59 συμμετείχε στον αντιαποικιακό αγώνα της ΕΟΚΑ. Αναδείχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 1960, καθώς και σε όλες τις μετέπειτα εκλογές. Το 1969 ίδρυσε το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ. Διατέλεσε αντιπρόεδρος της διεθνούς Οργάνωσης Αφροασιατικής Αλληλεγγύης και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Νότια Αφρική, και καλλιέργησε στενές σχέσεις με ηγέτες εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.
Υπήρξε ενεργά αλληλέγγυος με τις ελληνικές αντιδικτατορικές οργανώσεις, παρά τις προσπάθειες φίμωσης κάθε φωνής που αποκάλυπτε το ρόλο της χούντας ώστε «να μη διασαλευθούν οι σχέσεις της Κύπρου με το εθνικό κέντρο». Πρωτοστάτησε στην αντίσταση ενάντια στην προδοτική στάση της ΕOΚΑ Β΄ και αντιστάθηκε στο πραξικόπημα ενάντια στον Μακάριο, που αποτέλεσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή. Καταπολέμησε τα σχέδια των ΗΠΑ-Βρετανίας και της κυπριακής Δεξιάς για «εκδημοκρατισμό» χωρίς την επιστροφή του νόμιμου προέδρου Μακάριου και για αποδοχή του «τετελεσμένου» της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Στις 30 Αυγούστου 1974 οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β΄ αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν – σε αυτή την απόπειρα ο Λυσσαρίδης τραυματίστηκε, και έχασε τη ζωή του ο αγωνιστής Δώρος Λοΐζου, ηγέτης της σοσιαλιστικής νεολαίας.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης διατέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής από το 1985 ως το 1991. Ήταν πρόεδρος της ΕΔΕΚ ως το 2002. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Μέχρι σήμερα, σε ηλικία 92 ετών, παραμένει πάντα μαχητικός και δραστήριος πολιτικά και κοινωνικά.
Ανάρτηση από: http://resistancefestival.gr