Του Κώστα Βενιζέλου
Η ατάκα που άφησε εποχή, το «This is Cyprus», αποτελεί πατέντα και εργαλείο για να γίνονται οι υπόγειες δουλειές, όχι μόνο τοπικά αλλά και διεθνώς! Το δεύτερο βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, επιβεβαιώνει πως οι λαμογιές στη Βρετανία, για την αγορά μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, περνούν και από την Κύπρο. Ή γίνεται επίκληση της Κύπρου.
Τα όποια προβλήματα που είχε με τον νόμο ο συγκεκριμένος απατεώνας, ο οποίος παρουσιαζόταν ως εν δυνάμει επενδυτής, μπορούσαν, σύμφωνα με τους μεσολαβούντες, να αντιμετωπιστούν με «δοκιμασμένη φόρμουλα». Και η οδός ήταν μέσω της Λευκωσίας.
«Αλλαγή ονόματος, υπηκοότητα, έκδοση διαβατηρίου», μπορούν να γίνουν, όπως πομπωδώς διαφημίζεται από τους μεσάζοντες. Κι όλα αυτά -όπως προκύπτει- με το αζημίωτο για όλους, που θα βοηθούσαν για να επιτευχθεί ο στόχος. Και για τους μεσάζοντες στη Βρετανία και αυτούς στην Κύπρο, που θα έκαναν τα… διαδικαστικά.
Είτε οι μεσολαβούντες τα έλεγαν (κυρίως αυτό με την εμπλοκή υπουργού) για να εντυπωσιάσουν τον πελάτη, είτε γιατί αυτή ήταν η πρακτική, στο διά ταύτα ένα είναι το μήνυμα. Για να πειστούν οι διάφοροι απατεώνες ότι θα γίνει η δουλειά τους, υπάρχει η «μαγική λέξη», η οποία πείθει -ως φαίνεται- τους πάντες: Cyprus.
Καπνός χωρίς φωτιά, όπως λέγεται, δεν υπάρχει. Άλλωστε το δεύτερο βίντεο, επιχειρεί να συνδέσει την ιστορία του με το πρώτο. Όλοι θυμούνται τους «ιστορικούς» διαλόγους, στους οποίους οι υπερβάλλοντας εαυτόν και χρησιμοποιώντας τις εξουσίες τους Κύπριοι εμπλεκόμενοι, μοίραζαν διαβεβαιώσεις. Μάλλον και διαβατήρια.
Άλλωστε στον απόηχο εκείνου του βίντεο υπήρξαν παραιτήσεις, ενώ τερματίσθηκε και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Τερματίσθηκε πριν το αποτελείωνε η Κομισιόν, που είχε πολλές φορές προειδοποιήσει τη Λευκωσία, για να σταματήσει να «πωλεί» ευρωπαϊκές υπηκοότητες.
Με βάση τα όσα παρουσιάζονται, για να γίνει μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων, να αγοραστεί μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Αγγλία, χρειάζεται η… συμβολή της Κύπρου. Για να πειστεί ο «επενδυτής» να ξεπλύνει τα χρήματά του, πρέπει να «παίξει» μπάλα και η Κύπρος. Δηλαδή, «πες Κύπρος και η δουλειά σου έγινε». Κάπως έτσι λειτουργεί. Έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, όπως υποστηρίζουν.
«Με νέο όνομα, κάπως διαφορετικό από το κανονικό και μικρή αλλαγή στην ημερομηνία γεννήσεως, που τους δίνει ουσιαστικά διαφορετική ταυτότητα. Τα πάντα είναι εφικτά», λέει ένας από τους μεσολαβούντες. Φέρνει δε ως παράδειγμα τον Ρώσο που καταζητείτο, βρισκόταν στην κόκκινη λίστα της Interpol και πήρε διαβατήριο.
Είναι σαφές πως η υπόθεση με τα cypruspapers θα συντηρείται στο προσκήνιο όσο τα στοιχεία υπάρχουν και θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το θέμα θα συντηρείται όσο θα επιβεβαιώνονται κομπίνες. Κάθε φορά που εξαγγέλλει ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera νέο βίντεο, προκαλείται πανικός.
Κάθε φορά που θα προβληθεί βίντεο ή βλέπει το φως ένα δημοσίευμα, πλήττεται περισσότερο διεθνώς η εικόνα του κράτους, της χώρας μας. Μια εικόνα που έχει πληγεί από τα «χρυσά διαβατήρια», από υποθέσεις για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Όλα αυτά διασύρουν τη χώρα, δημιουργούν μια αρνητική, κακή εικόνα, για την Κύπρο.
Αυτή η αρνητική εικόνα, μεταξύ άλλων, λειτουργεί αποτρεπτικά και για τις προσπάθειες στο εθνικό θέμα. Πώς να πείσεις με τέτοια εικόνα; Πώς θα προχωρήσουν προσπάθειες με αποφασιστικότητα για υπεράσπιση της χώρας, του κράτους, της ανεξαρτησίας, όταν καθίσταται η Κυβέρνηση ευάλωτη και αναποτελεσματική από τις υποθέσεις οι οποίες μας διασύρουν διεθνώς;
Προτάσσουν κάποιοι ότι υπάρχουν ανέφικτοι στόχοι για την εθνική επιβίωση, για το Κυπριακό. Δεν υπάρχουν, όμως, ανέφικτες «λύσεις» σε παρανομίες και λαμογιές, που παρακάμπτουν νόμους και ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Εκεί λειτουργεί το σύστημα. Εκεί παρασύρει η μυρωδιά του χρήματος.
Τα ζητήματα είναι βαθύτερα. Πρόκειται για παρακμιακές εικόνες, μιας χώρας που είναι αιχμάλωτη των παθογενειών. Αυτό δεν θα αλλάξει αυτόματα, δεν έχει από μόνο του ημερομηνία λήξης, χρειάζονται ανατροπές. Μια επανάσταση για εκ βάθρων ανατροπή παθογενειών και συμπεριφορών της αρπαχτής.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας OCCRP σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Οι χρυσοί φίλοι και γείτονες του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη» επαναφέρει το ζήτημα της παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας στον Σαουδάραβα Abdulrahman bin Khalid bin Mahfouz και σε μέλη της οικογένειάς του. Αλλά και τη χρήση του τζετ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βρίσκονται πάντα απαντήσεις σε όλα αυτά, όπως αυτή της Προεδρίας, που παρέπεμψε στην Ερευνητική Επιτροπή. Ευτυχώς δεν ειπώθηκε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε… καλούς γείτονες!
Ανάρτηση από: http://www.dromosanoixtos.gr/