Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Το Σημερινό Νοσηρό Πολιτικό Περιβάλλον και το Μέλλον της Εργασίας

Του Γιάννη Περάκη

Η έλευση της πανδημίας είχε και τις «αναγκαίες» παράπλευρες απώλειες. Η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία κ.λ.π. μπήκαν για καλά στην ζωή μας. Όλα αυτά μέσα σε ένα νοσηρότατο πολιτικό περιβάλλον. Μια κυβέρνηση η οποία με το πρόσχημα της πανδημίας έχει «νομιμοποιήσει» τις πιο νεοφιλεύθερες ονειρώξεις της. Από τον εργασιακό νόμο, την καταστολή, την ανικανότητα της στην πύρινη λαίλαπα, μέχρι την εξαφάνιση τής αστικής δημοκρατίας (η χώρα κυβερνάται με προεδρικά διατάγματα). Αυτά είναι τα διακριτά σημεία της διακυβέρνησης της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για κάθε ημέρα παραμονής της στην εξουσία η Ελλάδα καταστρέφεται με ταχύτητα γεωμετρικής πρόδου.

Μια άλλη σημαντικότατη παράμετρος είναι η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή.

«Μεταμνημονιακή Εποχή», στην οποία να μην ελέγχει και να μην διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση:

1) Τα δημόσια έσοδα είναι υποθηκευμένα για 99 χρόνια,

2) Η ΑΑΔΕ δεν ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση,

3) Το σιδηροδρομικό, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο φυσικού αερίου και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επίσης δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση

4) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται οι «αξιολογητές»...... Αναδύεται η δυσωδία των μνημονίων και της μπανανίας έτσι όπως κατάντησαν την πατρίδα μας, την Ελλάδα.

Τα «αγκάθια» της ετήσιας αξιολόγησης βάση της έκθεσης:

1)Tα σενάρια για το χρέος: Για το δημόσιο χρέος οι συντάκτες της έκθεσης έχουν τρία σενάρια με το βασικό να προβλέπει ότι το χρέος μειώνεται στο 57,6% του ΑΕΠ έως το 2060.

Όταν υπερηφανευόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος που θα εξοφλούσαμε σε 99 χρόνια.

2)Σε ορισμένους τομείς της οικονομίας η πρόοδος είναι πιο αργή απ’ ότι υπολογιζόταν στην 10η αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη.Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν στα 900 εκατομμύρια ευρώ υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζεται μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση που εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

3) Τα κόκκινα δάνεια: Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυγίανση των τραπεζών λόγω των κόκκινων δανείων ενώ επισημαίνει και την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην εκκαθάριση των υποθέσεων από τον παλαιό νόμο Κατσέλη. Η έκθεση τονίζει ότι περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με την εκκρεμή απόφαση του Δικαστηρίου για τις αναδρομικές συντάξεις.

Αναμένεται τσουνάμι πληστειριασμών, των κατασχέσεων και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.

Η «Προβοκάτορας» ΕΛΣΤΑΤ και η Έκθεση Αξιολόγησης

Μέσα σ’ αυτή την «πανδαισία» της πολιτικής κατάστασης βρήκε την ευκαιρία η ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύσει την έκθεση της για το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, το 19,4% των παιδιών μέχρι 17 ετών στερείται βασικών αγαθών, ενώ στις ηλικίες 18-64 το ποσοστό παρουσιάζει επίσης αύξηση για το 2020, φτάνοντας το 17,6%.

Τα βασικά της στατιστικά στοιχεία:

α) Το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

β) Τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών ανέσεων στην κύρια κατοικία κατατάσσονται, κατά καθεστώς ιδιοκτησίας, ως εξής:

· το 6,2%
 των νοικοκυριών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία με οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),

· το 4,9% διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο, υποθήκη, κ.λπ.),

· το 8,6% διαμένει σε ενοικιασμένη κατοικία,

· το 8,1% διαμένει σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία.

· Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 29% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 25,8% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 43,9% για τον φτωχό πληθυσμό. Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου είναι μεγαλύτερο στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας έως και 17 ετών και ανέρχεται σε 43,2% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 38,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και σε 61,2% για τον φτωχό πληθυσμό.

· Το 45,8% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 5,3%.

· Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ανέρχεται σε 17,1%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 39,1% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 12,4%.

· Το 43,7% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

· Το 50,1% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ.

· Το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

· Το 19,7% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,5% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 8,8% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 9% των φτωχών νοικοκυριών, το 1,8% των μη φτωχών και το 3% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το Μελλοντικό Μοντέλο Εργασίας

Μέσα σ΄αυτή την εκρηκτική κατάσταση έρχεται και η τηλεργασία, που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας τον Μάρτιο του 2020 μαζί με το lockdown, χωρίς να υπάρχει περίοδος προσαρμογής για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου της Δ. Αττικής:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα του Πανεπιστημίου συλλέχθηκαν από όλη τη χώρα, από όλες τις διοικητικές περιφέρειες, από μικρά χωριά έως μεγάλες πόλεις, από όλες τις ηλικίες 12 έως 98 ετών, όλες τις εθνικότητες, όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα και τις επαγγελματικές κατηγορίες, και όλα τα θρησκευτικά δόγματα.

Σύμφωνα με την έρευνα μόνο ένας στους έξι (17%) Έλληνες είχε εμπειρία τηλεργασίας πριν την πανδημία. Οι άνδρες είχαν λίγο μεγαλύτερη εμπειρία τηλεργασίας από τις γυναίκες. Οι κάτοικοι των κωμοπόλεων και των μικρών πόλεων είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από τους κατοίκους των χωριών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Παράλληλα, εργαζόμενοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου είχαν σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία από εργαζομένους χαμηλότερου επιπέδου, ενώ άτομα με αναπηρίες είχαν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τα άτομα με άλλα προβλήματα υγείας και ακόμα μεγαλύτερη από άτομα χωρίς προβλήματα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είχαν μεγαλύτερη εμπειρία από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι 36-65 χρόνων και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι 18-35 χρόνων είχαν τη μεγαλύτερη εμπειρία στον κλάδο τους.
Συγκεκριμένα, το 17,1% των τηλεργαζομένων δήλωσε ότι είχε κάποια εξοικείωση με αυτήν την μορφή εργασίας, το 19,7% είχε μια μικρή εμπειρία και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας, 63,2%, δεν είχε καμιά επαφή με τηλεργασία.

Ως προς τον αριθμό των ατόμων που τηλεργάστηκαν, το ποσοστό αγγίζει το 50% του εργατικού δυναμικού. Ταυτόχρονα, όπως δείχνει η έρευνα, περισσότερες γυναίκες τηλεργάζονται από άνδρες.

«Από αυτούς που τηλεργάστηκαν μόνον το 12,4% επιθυμεί να συνεχίσει να τηλεργάζεται σε πλήρες ωράριο και το 47,4% δήλωσε ότι δεν το επιθυμεί. Τέσσερις στους δέκα (40,2%) δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τηλεργάζονται ανάλογα με τις συνθήκες και τους όρους εργασίας.

Με δεδομένο τον ανύπαρκτο έλεγχο της συγκεκριμμένης μορφής αυτής της εργασίας, ως προς τον χρόνο απασχόλησης αλλά και της ημέρας απασχόλησης, εννοείται ότι οι υπερωρίες θα είναι και ανύπαρκτες και απλήρωτες. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι ήδη εδώ, τον ζούμε.

Η ανωτέρω περιγραφή της σημερινής πολιτικο-οικονομικής κατάστασης, σκοπό έχει απλά να αποδειχθεί η ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης για διαφορετικούς λόγους.

1)Ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδεολογικά αλλά και λόγω του «πρότερου» πολιτικού του ιστορικού κρίνεται ανεπαρκής,

2) Οι υπόλοιπες αριστερές πολιτικές δυνάμεις κρίνονται ανεπαρκείς όσο θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο το κομματικό τους συμφέρον, χωρίς δηλαδή αλλαγή πλεύσης στα θέματα της ενότητας των αριστερών δυνάμεων.

*Οικονομολόγος

Ανάρτηση από: https://sioualtec.blogspot.com/