Γαλλία, ο πόλεμος ανατρέπει τα σχέδια του Ζεμούρ, της Λεπέν και της Πεκρές.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας κλόνισε για άλλη μια φορά την εκστρατεία για τα Ηλύσια (το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο), και προκάλεσε σεισμό στο στρατόπεδο της δεξιάς. Αφενός ο Μακρόν πρωτοστατεί στη διεθνή σκηνή συνεχίζοντας μια δύσκολη διαμεσολάβηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Ουκρανική κρίση , αφετέρου οι τρεις υποψήφιοι της γαλλικής δεξιάς - Ζεμούρ, Λεπέν, Πεκρές - αναγκάζονται να αναθεωρήσουν το περιεχόμενο, τις στρατηγικές και τα χρονοδιαγράμματα τους.
Ο πρώτος επέλεξε, στον απόηχο της κληρονομιάς του Ντε Γκωλ, μια γραμμή "μη ευθυγράμμισης". Σε μια συγκέντρωση στο Chambéry και στη συνέχεια στις τηλεοπτικές συζητήσεις, ο δημοσιογράφος-υποψήφιος επανέλαβε σθεναρά ότι «ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με τη Ρωσία, αλλά πάντα και μόνο με την Γαλλία». Ενώ καταδικάζει την επιθετικότητα του Πούτιν, ο Ζεμούρ τοποθετείται ως «ακέραιος πατριώτης» και αρνείται να πάει στο στρατόπεδο των "Ατλαντικών*/ ΝΑΤΟικών. Από το βήμα κατήγγειλε «την αδιάκοπη επέκταση του ΝΑΤΟ που ενόχλησε τους Ρώσους αναγκάζοντάς τους να πολεμήσουν για να το αποτρέψουν» και είπε ότι ήταν αποφασιστικά αντίθετος στην προμήθεια όπλων και στις διεθνείς κυρώσεις. «Η τιμή του φυσικού αερίου θα εκραγεί, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί, οι τιμές των δημητριακών θα τιναχθούν στα ύψη και οι Γάλλοι θα τα πληρώσουν».
Επιπλέον, σχολιάζοντας τις προσπάθειες του Μακρόν για διάλογο με τη Μόσχα, ο ηγέτης της «Reconquete» είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Γαλλία μπορεί να σταθεί ως νόμιμος διαπραγματευτής μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αποχωρήσει (όπως έκανε ο Ντε Γκωλ το 1966) από την ενοποιημένη διοίκηση του ΝΑΤΟ και θα ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της. «Όπως διδάσκει η ιστορία, οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο μεταξύ αρχόντων, ποτέ με υποτελείς». Κερασάκι στην τούρτα, ο Ζέμουρ δήλωσε την αντίθεσή του στους Ουκρανούς πρόσφυγες. «Θέλουν να μείνουν κοντά στα σπίτια τους, είναι μάταιο να μας τους φέρουν εδώ». Εν ολίγοις, για τον εν λόγω υποψήφιο, ο πόλεμος είναι απλώς μια περιφερειακή διαμάχη και ένα όπλο αντιπερισπασμού των μέσων ενημέρωσης. «Η αντίθεση μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών αδελφών, μας κάνει να ξεχνάμε την πραγματική σύγκρουση πολιτισμών που λαμβάνει χώρα. Τα θεμελιώδη προβλήματά μας δεν βρίσκονται στην Ανατολή αλλά στο Νότο». Σκληρά και διχαστικά λόγια που έφεραν ξανά τον δημοσιογράφο στο μάτι της κυκλώνα και προκάλεσαν, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipos-Sopra Steria, κάποια ανακατάταξη στις δημοσκοπήσεις.- Οι τοποθετήσεις της Λεπέν και της Πεκρές.
Η Μαρίν Λεπέν είναι πολύ πιο προσεκτική. Η ίδια επέλεξε ένα χαμηλό προφίλ για το θέμα του πολέμου και έχει επιβραδύνει πολύ την εκστρατεία της,εμφανιζόμενη συγκρατημένη για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Όχι τυχαία. Το πρώτο της μέλημα είναι τώρα να απομακρυνθεί από τις προηγούμενες φιλορωσικές της
θέσεις και να αποφύγει ενοχλητικές ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντησή της με τον Πούτιν τον Μάρτιο του 2017 ή για τα δάνεια που έλαβε εκείνο το έτος από μια ρωσική τράπεζα και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί πλήρως. Επομένως, περιορίζεται στις παρεμβάσεις της στις συνέπειες των διεθνών μέτρων για την αγοραστική δύναμη των πιο εύθραυστων και φτωχότερων στρωμάτων ,που αποτελούν τμήμα αναφοράς της εντός του εκλογικού σώματος. Άλλωστε, σε αυτήν την ανώμαλη προεκλογική εκστρατεία, το μότο της “Μαντάμ Μαρίν” είναι «πρώτα απ’ όλα προσαρμοστείτε στο απροσδόκητο».
Από την πλευρά της, η Βαλερί Πεκρές, η μετριοπαθής υποψήφια, έφτασε στα μισά. Το μόνο της κατόρθωμα ήταν η πρωτοβουλία της να στείλει δύο «απεσταλμένους για την ειρήνη», αντίστοιχα τον Hubert Vèdrine και τον Nicolas Sarkozy, στο Κίεβο και τη Μόσχα. Πέραν αυτού, μόνο διάφορες κοινοτοπίες και τίποτα παραπάνω.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν το αδιέξοδο.
Με 30,5 % ο Μακρόν παραμένει στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν (14,5 %) και ο Ζεμούρ (13%). Η μόνη σφήνα που υπάρχει είναι αυτή του αριστερού υποψήφιου Μελανσόν,που φτάνει το 12% στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας έτσι την αποθαρρυμένη Πρεκρές που παραμένει καρφωμένη στο 11,5%.
- Όλοι δουλεύουν για τον Μακρόν;
H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν για τον Μακρόν “θείο” δώρο. Οι Γάλλοι απηυδισμένοι από την ακρίβεια, την λιτότητα, την πανδημία του κορωνοϊού, την κρίση διαρκείας, πιθανά θα επιλέξουν το “μικρότερο κακό”.
- η Γαλλική αριστερά:
η μόνη υποψηφιότητα που είχε κάποια δυναμική ήταν αυτή του Μελανσόν. Φρόντισαν να του την περικόψουν δύο άλλοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν από τον Χώρο της Αριστεράς, κονταίνοντας τον, αφήνοντας τον εκτός δεύτερου γύρου.
Στον β΄γύρο λοιπόν, πιθανότατα, θα έχουμε αναμέτρηση του Μακρόν με όποιον από τους τρεις υποψήφιους της Γαλλικής δεξιάς/ κεντροδεξιάς προκριθεί.
Παρακολουθούμε και στην Ελλάδα με ενδιαφέρον, λόγω -συν τοις άλλοις- της πρόσφατα επανάκαμψης της “Ελληνο-γαλλικής φιλίας”. -
* Γιώργος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, αρχιτέκτων - συγγραφέας