Του Γιώργου Ηλ. Τσιτσιμπή
Τα οικτρά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, κυρίως της ΝΔ και των «μεγάλων» κομμάτων, αλλά όχι μόνο, προκαλούν θυμηδία. Αξιοπρόσεκτο, πως ο καθένας τους υπερτονίζει την αποτυχία των άλλων, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στα «του οίκου του». Μάλλον δεν έφτασε το «μήνυμα» στους αποδέκτες!
Με απλούς υπολογισμούς, όταν ψηφίζει μόνο το 41,39% (εγγεγραμμένοι 9.841.685), τα πραγματικά ποσοστά των κομμάτων σε επίπεδο κοινωνίας, είναι:
ΝΔ 11,70 %
ΣΥΡΙΖΑ 6,20 %
ΠΑΣΟΚ 5,30 %
Ελληνική λύση 3,84 %
ΚΚΕ 3,80 %
ΝΙΚΗ 1,80 %
Πλεύση ελευθερίας 1,40 %
Φωνή λογικής 1,25 %
Παίρνοντας υπόψη τον αριθμό ψήφων, σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές, αντιλαμβανόμαστε ότι αύξηση είχαν μόνο η «Ελληνική λύση» του Βελόπουλου (από 231.491 πήρε τώρα 369.727 ψήφους) και η «Φωνή λογικής» της Λατινοπούλου (από 22.347 πήρε 120.310). Μόνο αυτά τα δύο κόμματα αύξησαν τις ψήφους τους. Όλα τα άλλα είχαν απώλειες!!! Ακόμα και το ΚΚΕ ή η «ΝΙΚΗ», που φαίνονται με αυξημένο ποσοστό, είχαν απώλειες (ΚΚΕ από 401.224 πήρε τώρα 367.796 και η «ΝΙΚΗ» από 193.124 πήρε 173.574).
Βέβαια, δεν περιμέναμε από τα συστημικά ΜΜΕ να αναδείξουν αυτή την αλήθεια, αλλά μόνο έτσι μπορούμε να δούμε κατάματα το πρόβλημα και να ψάξουμε για ουσιαστικές λύσεις και παρεμβάσεις.
Το θέμα της αποχής είναι όντως εκπληκτικό!!! Διττό όμως. Από την μία, η ανεπάρκεια του συνόλου του πολιτικού συστήματος να πείσει τον κόσμο και από την άλλη, η στρεβλή στάση του κόσμου, που πιστεύει ότι έτσι εκδικείται το σύστημα!!!
Χαρακτηριστικό αυτό που γράφει το geromorias.blogspot.com: «Η αποχή γράφουν αρκετοί ότι έδωσε ένα "ισχυρό μήνυμα". Ναι, αλλά δεν έχει καμιά νομική υπόσταση. Έτσι όσοι την επέλεξαν, είναι σαν να βρίσκονται σε ένα καλά μονωμένο δωμάτιο και φωνάζουν συνθήματα διαμαρτυρίας, που δεν τα ακούει κανένας άλλος εκτός από αυτούς. Ακριβώς έτσι και με τέτοιο κυνισμό αντιμετωπίζει το αστικό κράτος κι οι εκβιαστικοί νόμοι του, όλους αυτούς τους ιδιώτες (idiots)!»
Πόσο «νομιμοποιημένα» είναι τα αποτελέσματα, μετά από όλα αυτά; Πόσο ειρωνικά ακούγονται, όταν η ίδια η κυβέρνηση, με νόμο της, προβλέπει πως οι απεργίες, για παράδειγμα, θα αποφασίζονται από το 50% +1 των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία, ενώ στις εκλογές δεν ισχύει το ίδιο ποσοστό, παρόλο που διακυβεύονται απείρως σημαντικότερα πράγματα;
Οι αντιφάσεις πολλές, όπως ότι η λεγόμενη «ακροδεξιά» κριτικάρει τις επιλογές της Δύσης (Αμερικανών κλπ), ενώ τα «κεντροδεξιά» και «κεντροαριστερά» κόμματα σχεδόν τις υπερθεματίζουν (συνέχιση των πολέμων, woke ατζέντα και δεν συμμαζεύεται). Μάλλον μας έχουν μπερδέψει αρκετά!!!
Ας καθίσουν, συνεπώς, όλοι τους, και πρώτα οι κομματικοί ταγοί, να προβληματιστούν επί της ουσίας. Να βρούνε επιχειρήματα αλλά και συμπεριφορές, που θα αλλάξουν το σκηνικό, πριν να είναι πολύ αργά.