Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026
Οι "ιδιοκτήτες" της χώρας και η Καρυστιανού
Του Παντελή Σαββίδη
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026
Το Ισραήλ απορροφά την Κύπρο
Χιλιάδες ισραηλινές οικογένειες εκτιμάται ότι ζουν πλέον μόνιμα στο νησί – Τι καταγράφει η Deutsche Welle για αγορές ακινήτων, μεγάλες επενδύσεις και τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Κύπρο.
Σε προορισμό όχι μόνο για διακοπές και επενδύσεις αλλά, ολοένα και περισσότερο, για μόνιμη εγκατάσταση Ισραηλινών, εξελίσσεται η Κύπρος, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η Deutsche Welle.
Το γερμανικό μέσο καταγράφει την αυξανόμενη παρουσία Ισραηλινών στο νησί, τις αγορές ακινήτων και τις μεγάλες επενδύσεις ισραηλινών συμφερόντων, αλλά και την πολιτική συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο για τις επιπτώσεις στην αγορά κατοικίας, τις τιμές γης και την έκταση των αγορών από υπηκόους τρίτων χωρών.
Όπως σημειώνει η DW, η αβεβαιότητα στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 και τους πολέμους που ακολούθησαν έχει ωθήσει περισσότερους Ισραηλινούς να βλέπουν πλέον την Κύπρο ως μια εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα τους.
Η Κύπρος ως «Plan B»
Ισραηλινοί που μίλησαν στη Deutsche Welle υπό καθεστώς ανωνυμίας περιγράφουν χαρακτηριστικά την Κύπρο ως ένα πιθανό «Plan B».
Ένας από αυτούς, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα κατοικία σε μεγάλο οικιστικό συγκρότημα στην επαρχία Λεμεσού, ανέφερε ότι επιθυμεί να έχει μια δεύτερη επιλογή σε περίπτωση που η κατάσταση στο Ισραήλ γίνει δυσκολότερη.
Άλλος Ισραηλινός στάθηκε στην εγγύτητα των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος απέχει μόλις περίπου 40 λεπτά αεροπορικώς και διαθέτει παρόμοιο κλίμα και τοπίο. Τρίτος συνέδεσε την εγκατάστασή του με την επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέροντας ότι αρκετές ισραηλινές εταιρείες έχουν μεταφέρει μέρος των εργασιών τους στην Κύπρο, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026
Θ. Τάσης: Ένα βήμα πριν χάσουμε τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης
Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026
Από τα «νανογιλέκα» στους άπληστους εμπόρους υγείας και ζωής - Δημήτρης Κούβελας
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026
Οι προσκυνημένοι του Μελιγαλά
Του Θανάση Καραμπάτσου
Η αισχρή αποϊστοροποίηση της Ιστορίας
Φίλες και φίλοι, καλημέρα
Επίσκεψη στην πηγάδα του Μελιγαλά πραγματοποίησε προ ημερών η Ομάδα Αλήθειας, λίγο αργότερα βγήκε και ο Κασιδιάρης από την πολυετή φυλάκιση και ακολούθως ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μπελέρης τον ξέπλυνε κανονικά. Ένας κύκλος εθνικοφροσύνης γίνεται κύκλωμα εργαλειοποίησης και πολιτικής εκμετάλλευσης βγάζοντας από τον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης την ίδια την Ιστορία. Κανονικοποιείται ένας εσμός προδοτών και δολοφόνων βαφτίζοντας τα πάντα «εμφύλιο». Τον εμφύλιο όλοι θέλουν να τον αποφύγουμε, να μην τον μνημονεύουμε, είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει έναν 16άρη, όπως είπε για τη δολοφονία Λαμπράκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εντέχνως ακροδεξιοί υπουργοί του και «γαλάζιοι» βουλευτές επιστρέφουν σε αυτόν, εξασκούν φτηνό αντικομμουνισμό της δεκαετίας του ’50. Έχουν διαμορφώσει περίτεχνα ένα περιβάλλον που δεν χωρά συζήτηση ότι τα όπλα τα είχαν πάρει οι αριστεροί όχι για να διώξουν τους ναζί αλλά για να σκοτώσουν «φιλήσυχους» νοικοκυραίους.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας ανατρέξουμε στην ιστορία, στις πηγές από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών. Καθώς έψαχνα στο αρχείο μου να βρω το ψύχραιμο άρθρο που είχε γράψει ο μεσσήνιος δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης για την έκδοση της σειράς των «Αιρετικών» για την Κατοχή και την αντίσταση που είχε κυκλοφορήσει με το Documento το 2018, δυσκολεύτηκα και αμέσως σκέφτηκα να ζητήσω από τον συγγραφέα βοήθεια. Τότε έπεσα πάνω σε μια ανάρτησή του που είχε ακριβώς την ίδια στόχευση με αυτή που αναζητούσα. Αξιοποιώ λοιπόν τα στοιχεία μιας σπάνιας πηγής που παρέθεσε.
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026
Καστελλόριζο: Από τα μνημόνια του υιού Παπανδρέου, στη Διακήρυξη Αντιμνήμης του υιού Μητσοτάκη!
Του Χρήστου Κηπουρού
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026
Ομηρική Ιθάκη και Δουλίχιο - του Ιωάννη Γ. Χούτα
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Με το ζήτημα της Ομηρικής Ιθάκης έχουν
ασχοληθεί πολλοί και υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις και ερμηνείες.
Και τούτο, διότι η σημερινή Ιθάκη, έχει βεβαίως το ίδιο όνομα, αλλά δεν έχει
και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ομηρικής Ιθάκης. Δεν μπορεί να ταυτιστεί
με την Ιθάκη που περιγράφει ο Όμηρος.
Στην περιγραφή αυτή, ο στίχος (ι΄25) «αυτή
δε χθαμαλή πανυπερτάτη ειν αλί κείται προς ζόφον» είναι ο πιο κρίσιμος.
Πώς, δηλαδή, μπορεί μια νήσος να είναι «χθαμαλή», όταν έχει ένα «εινοσίφυλλον
αριπρεπές» όρος; Ή, πώς μπορεί μια
νήσος να βρίσκεται «πανυπερτάτη ειν αλί» και ταυτόχρονα να βρίσκονται
κοντά της πολλά νησιά «μάλα σχεδον αλλήλησι»;
Ο καθηγητής Ι. Θ. Κακριδής αποφαίνεται
ότι, επειδή «έχουμε να κάνουμε με ποίηση», δεν έχει νόημα να γίνονται «προσπάθειες
για να λυθεί ένα πρόβλημα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει». Όμως, όσοι
αναγνωρίζουν πως οι Μύθοι και τα Έπη δεν είναι δυνατό να μην αναφέρονται σε
κάτι, όπως έλεγε ο Σωκράτης, δεν μπορούν να παραιτηθούν από μια προσπάθεια
επίλυσης ενός υπερδισχιλιετούς γρίφου …
Η Ομηρική Ιθάκη ήταν, έως τώρα, ελλιπής.
Κατά τη γνώμη μου δεν έγινε:
–
Μία σωστή σύνταξη του στίχου (ι΄25), ώστε να μη δημιουργούνται αντιφάσεις στην
περιγραφή του Οδυσσέα. Το «ειν αλί» δεν συντάσσεται με το «κείται» αλλά
με το «αυτή δε χθαμαλή πανυπερτάτη».
–
Η
αξιοποίηση των αναφορών του Αριστοτέλη για τη Λευκάδα και την Ακαρνανία.
–
Η διερεύνηση των μεταμορφώσεων του Αχελώου. Οι αναφορές μόνο στο Δέλτα του
ποταμού δεν αρκούν.
–
Η αξιοποίηση της πληροφορίας του Δίδυμου Χαλκέντερου περί της δεύτερης εκβολής
του Αχελώου προς τον Αμβρακικό κόλπο.
– Η διερεύνηση της προϊστορίας και της αρχικής κοιτίδας των Ακαρνάνων.
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026
Διαμαρτύρονται οι Τούρκοι επειδή θυμόμαστε τους βιασμούς στην εισβολή του 1974!
Του Κώστα Βενιζέλου
Η Άγκυρα ενοχλήθηκε επειδή υπάρχει πρόταση κατασκευής, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στη Λευκωσία μνημείου αφιερωμένου στις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974. Εξέδωσε επί τούτου ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επειδή σκοπός του μνημείου «είναι η δυσφήμιση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων»!
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με το
τουρκικό ΥΠΕΞ, «πολιτικοποιεί (!) το θέμα, παραποιεί τα ιστορικά γεγονότα» ενώ οι θεσμοί
της ΕΕ, «αντί να συμβάλλουν στην επίλυση του
Κυπριακού, απομακρύνονται από τις αρχές της ουδετερότητας και της δικαιοσύνης
και γίνονται όργανα της προπαγάνδας της ε/κ πλευράς, υπονομεύει ακόμη
περισσότερο την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων». Τι παραποιείται
και γιατί η ανέγερση ενός μνημείου για τις κακοποιημένες στον πόλεμο γυναίκες
θα επηρεάσει τις προσπάθειες (;) του Κυπριακού;
Οι βιασμοί δεν είναι προπαγάνδα, είναι μια πραγματικότητα, την
οποία βίωσαν πέραν των 1.000 ανθρώπων. Το γεγονός ότι αυτό το θέμα δεν
“κυνήγησε” την κατοχική δύναμη, είναι επειδή ήταν ζήτημα ταμπού και γι’
αυτό και επιβλήθηκε ένα σιωπητήριο. Και από το κράτος και από τα θύματα. Τα
θύματα, μετά από όσα βίωσαν στα χέρια των Τούρκων, είχαν να αντιμετωπίσουν και
την κοινωνική απαξίωση. Κάποιες γυναίκες εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους, τις
εγκατέλειψαν οι σύζυγοί τους.
Κόλαση για τις γυναίκες της Κύπρου
Έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια, να υπάρξουν πρωτοβουλίες και κάποιες γυναίκες-θύματα, να σπάσουν τη σιωπή τους. Αποκορύφωμα των πρωτοβουλιών, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Πρέπει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την εισβολή, γυναίκες που έχουν δηλώσει πώς κακοποιήθηκαν σεξουαλικά έτυχαν ψυχολογικής στήριξης (με εμπλοκή του ψυχίατρου Τάκη Ευδόκα). Επίσης, το κράτος βρέθηκε ενώπιον ενός νέου δεδομένου, τρομακτικού και με έντονες κοινωνικές προεκτάσεις.
PISA / Πτώση στις επιδόσεις των μαθητών σε ανάγνωση και μαθηματικά – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα
Aνησυχητική
εικόνα αποτυπώνεται για το επίπεδο των δεξιοτήτων των μαθητών σε όλο τον
κόσμο, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα που βρίσκεται σε χαμηλές θέσεις, σύμφωνα με
τα αποτελέσματα του PISA 2025.
Στις 36 χώρες του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνονται στην
έρευνα, οι μέσες επιδόσεις των 15χρονων μαθητών ήταν οι χαμηλότερες που έχουν
καταγραφεί ποτέ και στα τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: φυσικές επιστήμες,
μαθηματικά και κατανόηση κειμένου.
Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η υποχώρηση στις δεξιότητες
ανάγνωσης, καθώς η μέση βαθμολογία μειώθηκε κατά 16 μονάδες σε σύγκριση με την
αντίστοιχη έρευνα του 2022.
Η ανάγνωση παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση,
με τις βαθμολογίες να μειώνονται κατά 28 μονάδες στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ μεταξύ
2015 και 2025. Μέρος της πτώσης αποδίδεται στην αυξημένη ψηφιοποίηση, τον
περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες και τη μειωμένη ανάγνωση για ευχαρίστηση.
Ανησυχητική είναι και η εικόνα σε βάθος χρόνου. Όπως δείχνει το σχετικό διάγραμμα, οι μέσες επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και την κατανόηση κειμένου παρουσιάζουν σταδιακή πτώση από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ενώ η υποχώρηση στις μαθηματικές και αναγνωστικές δεξιότητες επιταχύνθηκε από το 2018 και μετά. Οι επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα, έχοντας μειωθεί κατά 17 μονάδες μεταξύ 2006 και 2025.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026
κ. Πρωθυπουργέ σταματήστε την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων
Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου*
Καμία κοινωνική τάξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των τριών Μνημονίων και της υγειονομικής κρίσης, δεν υπέστη μεγαλύτερες απώλειες από τους συνταξιούχους. Οι απώλειες για τους απόμαχους της εργασίας, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, ξεπέρασαν τα 130 δισ. ευρώ.
Και σήμερα, που ισχυρίζεστε ότι η χώρα έχει βγει από τα Μνημόνια, έπειτα από επτά χρόνια διακυβέρνησής σας, οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να υφίστανται περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς παραμένουν σε ισχύ μνημονιακές ρυθμίσεις που δεν καταργήσατε.
Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2026 οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με περίπου 3,5 δισ. ευρώ επιπλέον: περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω της εισφοράς 6% υπέρ υγείας.
Με τις εξαγγελίες σας από το βήμα της ΔΕΘ, φαίνεται ότι είστε αποφασισμένος να συνεχίσετε την ίδια αντεργατική και ταξικά άδικη οικονομική πολιτική.
Επιλέξατε να μην αλλάξετε ουσιαστικά την πολιτική σας απέναντι στους απόμαχους της εργασίας και να μην προχωρήσετε σε μέτρα που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν σημαντικό μέρος των απωλειών τους.
Δεν καταργήσατε τον νόμο Τσίπρα–Κατρούγκαλου 4387/2016, ούτε τον νόμο Μητσοτάκη–Βρούτση 4670/2020, ο οποίος, παρά τις επιμέρους αλλαγές, αποτελεί συνέχεια βασικών μνημονιακών ρυθμίσεων.
Δεν επαναφέρατε τη 13η και 14η σύνταξη — τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το Επίδομα Αδείας — τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Και ενώ από 1/1/2027 καταργείται η προσωπική διαφορά, αρνείστε να αποδώσετε στους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά τις αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που στερήθηκαν κατά τα έτη 2023–2026.
Αρνείστε ακόμη να καταβάλετε τα αναδρομικά του 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους.
Δεν επαναφέρετε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεν καταργείτε την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ).
Δεν καταργείτε την εισφορά 6% υπέρ υγείας που επιβαρύνει τους συνταξιούχους.
Η ζωή είναι καπιταλιστική
Του Στάθη Σταυρόπουλου
Πόσο
κοστίζει στο κράτος η σύνταξη;
Μια
ερώτηση που πλανάται άνετα στην επικράτεια. Από καφενέ σε καφενέ κι από κανάλι
σε κανάλι.
Πόσο
αξίζει η ζωή εκείνου που παίρνει τη σύνταξη; Τσιμουδιά!
Άλλα λόγια
να αγαπιόμαστε.
Μια
επιδημία «κοστολόγησης» των πάντων πνίγει το μυαλό μας διαρκώς.
Πόσο κάνει
αυτό, πόσο θα κοστίσει εκείνο – αυτό κυριαρχεί στην ρητορική των κομμάτων. Πόσο
κοστίζει ο μισθός του Μήτσου κι όχι πόσο αξίζει η ζωή του Μήτσου!
Εν πρώτοις
φαίνεται λογικό.
Σε μια
κοινωνία που ο Μήτσος είναι εμπόρευμα, το κόστος του Μήτσου έχει πρωτεύουσα
σημασία, η αξία του Μήτσου, δευτερεύουσα.
Ο Μήτσος
είναι αναλώσιμος.
Μπορεί να
κακοπληρώνεται.
Μπορεί να
απολύεται.
Μπορεί να
ζει μέσα στην αγωνία.
Τι να
κάνουμε; Η ζωή είναι καπιταλιστική!
Η Volkswagen απολύει 50.000 εργάτες, ώσπου να φθάσει στον τελικό στόχο των 100.000 απολύσεων. Και να μετατραπεί σε πολεμική βιομηχανία. Διότι ο Μήτσος, εκτός από αναλώσιμος τυγχάνει και κρέας για τα κανόνια.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026
Σε εκβιαστικά διλήμματα και σε καταιγισμό παροχών ποντάρει ο Μητσοτάκης
Του Σπύρου Γκουτζάνη
Δίχως
συνολικό θετικό απολογισμό επταετίας και χωρίς ένα νέο συνοπτικό αφήγημα και
όραμα για την ελληνική κοινωνία που να δικαιολογεί την διεκδίκηση της τρίτης
τετραετίας και το άνοιγμα ενός νέου κυβερνητικού κύκλου, εμφανίστηκε ο Κυριάκος
Μητσοτάκης στην ΔΕΘ.
Περισσότερο θέλησε να τρομάξει τους πολίτες
επισείοντας την καταστροφή που θα επέλθει εάν δεν τον ψηφίσουν παρά να
αποσπάσει την θετική τους ψήφο δημιουργώντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ο
Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόβαλε έστω ότι είναι η καλύτερη επιλογή για την χώρα,
αλλά λίγο πολύ ότι εάν δεν τον ψηφίσουν η χώρα κινδυνεύει με καταστροφή, ή
τουλάχιστον να γυρίσει τρεις τετραετίες πίσω.
Τόσο από την έμμεση αναφορά στο 2015, όσο και
από το ευφυολόγημα “ωραία που τα λες μα έλα που σε ξέρω”, δείχνει ότι
αντιμετωπίζει σαν βασικό του αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα. Ή έστω ότι τον
χρησιμοποιεί σαν σκιάχτρο για μία χαμηλού επιπέδου κατηγορία ψηφοφόρων.
Καθώς ο ίδιος φοβάται την ψήφο διαμαρτυρίας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μάχη είναι μια. Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Θα υπάρξουν και πολίτες που ίσως δουν την Κυριακή της κάλπης ως ευκαιρία να στείλουν, υποτίθεται, κάποιο “μήνυμα διαμαρτυρίας”. Ας γνωρίζουν, όμως από τώρα ότι, με μία τέτοια στάση, τη Δευτέρα μπορεί να μην υπάρχει κάποιος να το παραλάβει». Το δίλημμα είναι «ελπίδα ή περιπέτεια», σημείωσε ακόμη.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026
Η ΝΑΤΟϊκή Αριστερά και η Δεξιά Ενόραση
Ο κύριος Τσίπρας, ο λαγός που φορούσε γαρύφαλλο με το δόγμα των Securenomics της Ρέιτσελ Ριβς, μεταφρασμένο από το ΙΝΑΤ και βαφτισμένος ως νέος πατριωτισμός.






.jpg)











.jpg)

