Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τι είπε και τι δεν είπε ο Δραγασάκης στους Γερμανούς βουλευτές

Της Μαρίας Μητσοπούλου



Μιλώντας την Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών, ο Γιάννης Δραγασάκης, καλωσορίζοντας τη γερμανική αντιπροσωπεία προς την οποία – μέσα από μια σύντομη τοποθέτηση για το ελληνικό πρόβλημα και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ – παρείχε τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια πολιτική δύναμη ρήξεων με την ΕΕ, την ευρωζώνη και τη Γερμανία, αλλά μια δύναμη έτοιμη να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές, αφού πρώτα αποτιμηθούν, επίσης από κοινού, οι επιπτώσεις της πολιτικής που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε.

Το πνεύμα της τοποθέτησης αυτής και μερικές συγκεκριμένες αναφορές έκανε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιούνται αν ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εντός γραμμής των συνεδριακών κειμένων, με την Κουμουνδούρου πάντως να αποδίδει ανεπισήμως (μέσω του left.gr), προς το παρόν, σε διαστρέβλωση δημοσιεύματα που καταγράφουν στοιχεία της ομιλίας του Δραγασάκη ως «στροφή» ή ως νέα στοιχεία στις θέσεις του κόμματος.
Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι  «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό κράτος («πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς»). Για να υπάρξουν όμως μεταρρυθμίσεις, είπε, «πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης». Αυτή, συνέχισε, είναι η σκοπιά από την οποία εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα και όχι από τη θέση ότι «μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας». Κλείνοντας την τοποθέτησή του ανέφερε: «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης».

Η αναφορά ότι «η κρίση είναι δική μας» και η αποφυγή του επιμερισμού του προβλήματος (π.χ. «η κρίση είναι και δική μας»), χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις  και χωρίς ταυτόχρονη κριτική στην τρόικα(όχι τον Τόμσεν, αλλά τις δομές  που την απαρτίζουν ΔΝΤ- ΕΕ – ΕΚΤ), το ευρωσύστημα και τη Γερμανία για την πολιτική και οικονομική διαχείριση που επέβαλλαν και η οποία επιδείνωσε στον υπερθετικό βαθμό την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, προφανώς δεν είναι τυχαία. Η όποια κριτική προς την πλευρά της ΕΕ στην τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στην πρόταση «ανησυχούμε για το μέλλον της Ευρώπης», ενώ η αναφορά στην επιβολή της πολιτικής ακραίας λιτότητας από τη Γερμανία, την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γίνεται ακροθιγώς, στο σημείο που ο Δραγασάκης μιλά για τις επιπτώσεις της πολιτικής «που ήλθε να εφαρμοστεί».

Εν ολίγοις, με σημαντική διαφοροποίηση από τη θέση που μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Δραγασάκης, ότι δηλαδή η κρίση είναι εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνής, ή κι ακόμα  πως  η κρίση χρέους είναι ευρωπαϊκή άρα και η λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος πρέπει να αναζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα άνοιγμα προς τη γερμανική πλευρά, προβαίνοντας σε αποσαφήνιση των συμβιβαστικών διαθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ («θέλουμε να αποκτήσουμε μια κοινή εκτίμηση των εξελίξεων»).  Θέτει το πρόβλημα των επιπτώσεων της εφαρμοζόμενης πολιτικής (υψηλή ανεργία και ύφεση, σημαντική μείωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων) χωρίς να αποδίδει ευθύνες για τον σχεδιασμό και την επιβολή της, σε ύφος δε μακριά από τους  συνήθεις αντιγερμανικούς τόνους του Τσίπρα («μερκελισμός», «μπαταχτσήδες», κ.λπ.)

Να σημειωθεί ότι αν και ο Δραγασάκης είναι ο άνθρωπος ο οποίος ως επικεφαλής του Προγράμματος, συνηθίζει να συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα καλύπτοντας όλες τις πλευρές, είναι την ίδια στιγμή ο άνθρωπος που έδωσε την κατεύθυνση της «βίαιης ωρίμανσης» του ΣΥΡΙΖΑ αφουγκραζόμενος το τοπίο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πολυπληθές κομμάτι του κοινωνικού κέντρου, αλλά και των παραγόντων της ελληνικής οικονομίας κι ακόμα σημαντικών κέντρων λήψης αποφάσεων εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας.

Να σημειωθεί επίσης, ότι τα όποια «κενά» υπάρχουν στην τοποθέτηση αυτή, ειδικά όσον αφορά την κριτική προς την ΕΕ και τη Γερμανία, ακόμη κι αν για κάποιους οφείλονται στο σύντομο της τοποθέτησης, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται ότι ο Δραγασάκης είναι ένα έμπειρο στέλεχος που ξέρει να στέλνει τα μηνύματα που επιθυμεί και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, γνωρίζει δε πως οι κάθε είδους παραλείψεις αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για ερμηνείες…

Ολόκληρη η τοποθέτηση Δραγασάκη έχει ως εξής:
«Θα ήθελα να καλωσορίσω την γερμανική αντιπροσωπεία στην ελληνική Βουλή από το Κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μας ανακοίνωσε ορισμένα στοιχεία για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε είχε μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, που θα ήθελα να παρακαλέσω τους Γερμανούς συναδέλφους να τις μελετήσουν. Δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα για να επεκταθούμε σε αυτές, αλλά πράγματι πιστεύω ότι αξίζει όλοι να σκεφτούμε τι σημαίνει ανεργία των νέων 60%, τι σημαίνει ύφεση 25%, τι σημαίνει μείωση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, 58%, τι σημαίνει διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και νομίζω ότι αξίζει να προβληματιστούμε πώς μια οικονομία μ’ αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπερβεί την κρίση.

Επειδή, ενδεχομένως, έχετε ακούσει διάφορα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πολιτική δύναμη που από την αρχή της κρίσης εξέφρασε τις δικές του σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις για τ’ αποτελέσματα της πολιτικής που ήλθε να εφαρμοστεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εάν υπάρχουν διαφωνίες, να βρούμε έναν τρόπο ν’ αποτιμήσουμε από κοινού τα αποτελέσματα της πολιτικής, όπως έγινε μια προσπάθεια πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια κοινή εκτίμηση των εξελίξεων, διότι μας ενδιαφέρει το μέλλον και το δικό μας και το κοινό μέλλον της Ευρώπης.  

Το δεύτερο που ήθελα να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι εμείς, τουλάχιστον στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης. Από αυτήν τη σκοπιά προσεγγίζουμε το πρόβλημα και όχι από μια σκοπιά η οποία θεωρεί ότι «μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας». Εμείς, ανησυχούμε για το δρόμο της Ευρώπης, αλλά δεν συμμεριζόμαστε κριτικές που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε τον γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης.
Στο συγκεκριμένο θέμα, που αφορά τον Οργανισμό για τη νεολαία, μόλις έχουμε κάποια γραπτή εισήγηση, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε».


Ανάρτηση από: http://www.topontiki.gr