Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα ο έλεγχος του δημόσιου χρέους. Οι μνημονιακές πολιτικές καταπάτησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το θέμα της συμμετοχής των Κοινοβουλίων στη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου του δημόσιου χρέους και της καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μνημονιακές πολιτικές, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.
 
Μιλώντας από το βήμα της συνόδου, ως κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών της, να επιβεβαιώσει την ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών και την ισότιμη και αξιοβίωτη συνύπαρξή τους», και τόνισε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη όπως εκφράζεται κυρίως από τον εκτελεστικό, τραπεζικό και οικονομικό τομέα της, μοιάζει να έχει χάσει τον δρόμο της». Η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι «δείχνει να αποδίδει περισσότερη σημασία στους αριθμούς και στις οικονομικές εκτιμήσεις, που έχει αποδειχθεί ότι είναι χονδροειδώς εσφαλμένες, με απώτερο σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (μίας έννοιας που δεν περιλαμβάνεται στις οικουμενικές αρχές ή διεθνείς αξίες που αναγνωρίζει η ανθρωπότητα και η οποία κατατάσσεται πολύ χαμηλότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιεραρχία των ευρωπαϊκών αξιών) σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι οι «οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν δεν έχουν δημιουργήσει μόνο δυστυχία, αλλά και ανθρωπιστική κρίση, υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών και των κοινοβουλευτικών πρακτικών, την ίδια ώρα που καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες -αν όχι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ή ως εργαλείο αποδόμησης θεμελιωδών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Χρησιμοποιείται», είπε, «ως βάση ενός μηχανισμού που εκβιάζει τα κοινοβούλια και τους λαούς», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο έλεγχος τους δημόσιου χρέους αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα».
 
Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τη σύνοδο για τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και παρουσίασε την ευρωβουλευτή κα Σοφία Σακοράφα,
υπεύθυνη της Επιτροπής Αλήθειας για τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών, και τον Dr. Eric Toussaint, Επιστημονικό Συντονιστή της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν μέλη της ελληνικής αποστολής.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και κυρίως στο πόσο αρνητικά επηρεάστηκε από τις μνημονιακές πολιτικές. Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, από 9,7% το 2009 σε 27% το 2015, στην ανεργία των νέων που ξεπέρασε το 60% και στην ανεργία των νέων γυναικών που άγγιξε το 72%. Αναφέρθηκε επίσης στην εκτίναξη του αριθμού των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, στο ότι περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και στη διάλυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, που παρουσιάσθηκαν ως «διαρθρωτικές αλλαγές».


Ανάρτηση από: http://www.hellenicparliament.gr