Της Τίνας Στρίκου
Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, νέες βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορες πόλεις έπληξαν τα γραφεία του HDP-του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, που συσπειρώνει τις δυνάμεις του κουρδικού κινήματος και μεγάλο τμήμα της τουρκικής Αριστεράς. Πώς εξηγούνται αυτές οι επιθέσεις ενώ εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία; Όπως έγραφε και σε προηγούμενο φύλλο του Δρόμου ο Τούρκος διανοούμενος και ακαδημαϊκός Αλί Σαΐτ Τσετίνογλου: «Δεν αποκλείεται το HDP να υπερβεί το εξωφρενικό όριο του 10% για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση. Μια τέτοια εξέλιξη είναι εφιάλτης για το καθεστώς, αφού θα εμποδίσει την επίτευξη της αναγκαίας ενισχυμένης πλειοψηφίας που θα έδινε απεριόριστη εξουσία στον Ερντογάν». Έτσι, το νέο βαθύ κράτος που συγκροτείται προσπαθεί να τρομοκρατήσει και να απελπίσει τους υποστηρικτές του HDP, ώστε να διασφαλιστεί η μετατροπή του Ερντογάν σε απόλυτο άρχοντα της Τουρκίας.
Κύμα επιθέσεων ενάντια στο HDP
Κύμα επιθέσεων ενάντια στο HDP
Καθόλου τυχαία, οι τελευταίες επιθέσεις έγιναν το πρωί της περασμένης Δευτέρας στα Άδανα και στη Μερσίνα. Την προηγούμενη μέρα είχε πραγματοποιηθεί εντυπωσιακή προεκλογική συγκέντρωση του HDP στα Άδανα, ενώ τη Δευτέρα είχε προγραμματιστεί αντίστοιχη συγκέντρωση στη Μερσίνα, με ομιλητή τον ηγέτη του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Οι βομβιστικές επιθέσεις από τύχη δεν προκάλεσαν νεκρούς: στα Άδανα ακούμπησαν το πακέτο-βόμβα στο πάτωμα, πίσω από ένα γραφείο, και στη Μερσίνα έβγαλαν την ανθοδέσμη-βόμβα στην αυλή του κτιρίου… Όμως δύο από τους έξι τραυματισμένους υποστηρικτές του HDP νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για τις πιο σοβαρές επιθέσεις μέχρι σήμερα, αλλά δεν είναι οι μοναδικές: τουλάχιστον 60 επιθέσεις σε κτίρια, οχήματα και στελέχη του κόμματος έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος ο Ερντογάν υποδαυλίζει την ένταση, δηλώνοντας ότι «το HDP είναι μια πολιτική οργάνωση που ελέγχεται από μια τρομοκρατική οργάνωση» (υπονοώντας το κουρδικό ΡΚΚ)…
«Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον Ερντογάν»
To HDP κατηγορεί σε ανακοινώσεις του ανοιχτά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, «φέρνοντας σκοτεινές δυνάμεις στο παιχνίδι προκειμένου να σταματήσουν την άνοδο του HDP». Το κόμμα που απειλεί την παντοκρατορία του Ερντογάν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να καμφθεί από την επιχείρηση τρομοκράτησης. Η συγκέντρωση στη Μερσίνα πραγματοποιήθηκε κανονικά, λίγες ώρες μετά την επίθεση στα τοπικά γραφεία του κόμματος. Στην ομιλία του ο Ντεμιρτάς κατήγγειλε ότι «στόχος ήταν να γίνουν μερικές κηδείες σε διάφορα σημεία της Τουρκίας ώστε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα μαζικής βίας, να υποκινηθούν οι Τούρκοι εναντίον των Κούρδων, και τελικά να στραγγαλιστεί η δραστηριότητα του HDP».
Στην ίδια συγκέντρωση ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε και στην τραγωδία της Συρίας, κατηγορώντας τον Ερντογάν για πολεμοκάπηλη πολιτική και για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος: «Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πιο βάρβαρη οργάνωση στον κόσμο σήμερα. Κερδίζουν εδάφη στη Συρία και το Ιράκ. Όσο κερδίζει δύναμη εκεί, βάζει στο στόχαστρο και την Τουρκία.
Αν το HDP δεν προωθούσε την ενότητα και τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από θρησκευτική και εθνική ταυτότητα, το Ισλαμικό Κράτος θα είχε ήδη τεράστια επιρροή στα Άδανα, τη Μερσίνα και το Αντέπ. Το ΑΚΡ εξυβρίζει το HDP με κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος Ερντογάν διακηρύσσει ότι το HDP είναι τρομοκρατική οργάνωση… αλλά δεν βγάζει μιλιά για το Ισλαμικό Κράτος!
Αυτοί που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορούν να μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας!».
Αυτοί που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορούν να μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας!».
Ο χαρακτήρας του HDP
Μέσα από τεράστιες δυσκολίες, καταπίεση και απαγορεύσεις, κόσμος από διαφορετικές εθνικές και πολιτικές ρίζες συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές με ένα ενωτικό, δημοκρατικό φιλοκουρδικό και φιλομειονοτικό κόμμα μια δύναμη που βρίσκεται στον αντίποδα των «προτύπων» που καλλιεργεί για χρόνια ο Ερντογάν. Το κυβερνών κόμμα θέλει να πείσει ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης και η ισλαμοποίηση της κοινωνίας είναι «προϋποθέσεις για την ειρήνη», που μπορεί μόνο να επιβληθεί από θέση ισχύος. Αντίθετα, η διακήρυξη του Ντεμιρτάς τονίζει την ανάγκη για απαλλαγή του κράτους από το αυταρχικό, γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό, σεξιστικό πρότυπο, και δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοκρατία με την έννοια της άμεσης και ισότιμης συμμετοχής των πολιτών στη διακυβέρνηση. Με δυο λόγια, όχι μόνο ο «ερντογανισμός», αλλά αυτός καθαυτός ο κεμαλισμός και ο τουρκικός σοβινισμός είναι στο στόχαστρο του HDP. Διακηρύσσοντας ότι «η διαφορετικότητά μας είναι η δύναμή μας όχι η αδυναμία μας», το HDP δηλώνει ευθαρσώς ότι «το δημοκρατικό κράτος μας αποτελείται από Τούρκους, Κούρδους, Αλεβίτες, Αρμένιους ,Ελληνες και άλλες οκτώ εθνικές ομάδες» και τονίζει την «επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της χούντας».
Η κρισιμότητα των επικείμενων εκλογών
Ο Ντεμιρτάς επίσης τονίζει τον εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα των εκλογών: Θα μετατοπιστεί η Τουρκία προς μια πιο δημοκρατική κατεύθυνση, ή θα βαθύνει κι άλλο ο καθεστωτικός αυταρχισμός; Ο Ερντογάν ανέβασε το ελάχιστο ποσοστό για είσοδο στη βουλή στο 10%, ακριβώς για να αποκλείσει το HDP και να κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν την παντοκρατορία του. Ωστόσο, τουλάχιστον στην Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις, όπου ζει σημαντικός αριθμός Κούρδων και άλλων μειονοτήτων, το HDP φαίνεται να έχει ενισχυθεί σημαντικά. Ολοφάνερα το ΑΚΡ έχει θορυβηθεί από αυτήν την άνοδο και ρίχνει βολές κατά ριπάς προς το HDP και στελέχη του, ότι είναι τρομοκράτες και θα αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Οι καταγγελίες αυτές εναλλάσσονται με απειλές προς τον κόσμο που επιθυμεί «λύση στο Κουρδικό ζήτημα», ότι τυχόν αποδυνάμωση του ΑΚΡ θα εκτροχιάσει για πάντα την ειρηνευτική διαδικασία …
Ανάρτηση από: http://e-dromos.gr