Η πρόσφατη ανάρτηση του λεγόμενου επικαιροποιημένου Μνημονίου στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει την υποχρέωση για πολυετή υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, διατηρεί σχεδόν αμετάβλητη την πρόβλεψη πιθανής μείωσης και του αφορολογήτου από το 2019, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης θα απαιτήσει τη διατηρήσιμη εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για αρκετά χρόνια», κάνοντας αναφορά στην τεχνική βοήθεια η οποία θα συνεχίσει να παρέχεται στην Ελλάδα. Όσον αφορά στις συντάξεις, γίνεται μνεία στις προνομοθετημένες περικοπές οι οποίες πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2019, οδηγώντας σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2022, προβλέπεται να αποφέρει η επίσης προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου έως και τα 5.700 ευρώ.
Πρόκειται για κείμενο 40 σελίδων στο οποίο καταγράφεται ότι οι δεσμεύσεις δεν τελειώνουν σε καμμία περίπτωση με τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου αλλά εκτείνονται –κυρίως δια μέσω του Μεσοπρόθεσμου αν και όχι αποκλειστικά– έως και το 2022. Το καθεστώς Τσίπρα δεσμεύεται, όπως είναι γνωστό, μέσω της τεχνικής συμφωνίας, για την κατάθεση Μεσοπρόθεσμου προγράμματος (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019-2022 το οποίο θα θέτει οροφή δαπανών συνεπή με τους στόχους του προγράμματος του ESM για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, θέτει ως προαπαιτούμενο την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, μέσω νομοθεσίας αν χρειαστεί αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Στο δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου ορίζεται ότι «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο, που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο».
Όσο για τις συντάξεις θα αναφέρουμε μόνο ότι στην Πορτογαλία, που υποτίθεται βγήκε από τα μνημόνια, το 70% των συνταξιούχων λαμβάνει το αστρονομικό ποσό των 450 ευρώ. Την ίδια στιγμή ο ΣΕΒ ζητά νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει κανενός είδους «υποχώρηση» στο νομοθετικό πλαίσιο που επεβλήθη την προηγούμενη περίοδο. Δηλαδή; Δηλαδή αναφέρεται ξεκάθαρα στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στην μείωση των αποζημιώσεων και των συντάξεων, ενώ όταν μιλά για «επενδυτικές ευκαιρίες» προαναγγέλλει νέους «αναπτυξιακούς» νόμους που θα εκτινάξουν την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.
Δεν χρειάζεται μεγάλη περίσκεψη για να κατανοήσει κάποιος ότι η συνεχής προσαρμογή σημαίνει νέα μέτρα, που θα επιβάλλονται. Την ίδια στιγμή οι κάθε είδους καθεστωτικοί μαϊντανοί παπαγαλίζουν τα περί «δημιουργικής πολιτικής για έξωση του ΔΝΤ». Η φόρα τους, βέβαια, κόπηκε καθώς οι «εταίροι» ζήτησαν εκ νέου γη και ύδωρ, που έσπευσε να προσφέρει το υπουργείο οικονομικών, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις νομοθετημένες δεσμεύσεις για την περικοπή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την «αναμόρφωση» της φορολογικής κλίμακας, με «αντίδωρο» το παραμύθι περί αντιμέτρων… Άλλωστε, χωρίς το ΔΝΤ, οι «αγορές» θα δαγκώσουν ακόμη περισσότερο, ενώ η πιστοληπτική γραμμή στήριξης που καταριέται μέρα και νύχτα το καθεστώς Τσίπρα, μάλλον θα ήταν αναπότρεπτη πραγματικότητα.
Η επανάσταση κατά των «θεσμών», λοιπόν, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Είπαν και μια μαλακία βρε καημένε για να περάσει η ώρα. Η πρώτη είναι άλλωστε ή η τελευταία;…
Δημοσιεύθηκε από Λ.Ανάρτηση από: https://anarchypress.wordpress.com