Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Η βόμβα του μεταναστευτικού

Του Γιάννη Ξένου
Το μεταναστευτικό τείνει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες η χώρα, την ώρα που κυβέρνηση των απατεώνων προχωράει σε νέες εκλογές, πριν ακόμα γενικευτεί η αγανάκτηση των πολιτών όχι μόνο για το τεράστιο κόστος του μνημονίου, όσο και για την βόμβα του μεταναστευτικού που καθημερινά διογκώνεται. Η πρόβλεψη της Τασίας Χριστοδουλοπούλου τον περασμένο Φεβρουάριο ότι στην χώρα θα εισρεύσουν 100.000 πρόσφυγες/παράνομοι μετανάστες έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Μέχρι τώρα 160.000 έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα, τον Ιούλιο ξεπέρασαν τις 50.000 και μόνο την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου έφτασαν στα ελληνικά νησιά 21.000 πρόσφυγες/παράνομοι μετανάστες και έκτοτε κάθε μέρα χιλιάδες περισυλλέγονται από το λιμενικό στα νησιά του Αιγαίου. Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Τζόελ Μίλμαν εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του έτους μπορεί να ξεπεράσουν τις 300.000 (πέρυσι για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης η εισροή έφτασε τις 47.000).
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα αποδείχτηκαν καταστροφικοί. Η απόφαση της κυβέρνησης που υλοποίησε το ζεύγος Δρίτσα – Χριστοδουλοπούλου για την πλήρη απενεργοποίηση του Λιμενικού ως προς την φύλαξη των συνόρων, έχει τεράστιες συνέπειες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και την ΕΕ. Δημιούργησαν τεράστια προβλήματα, κυρίως, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα (στα σύνορα με ΠΓΔΜ). Στη Λέσβο βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.000 πρόσφυγες/παράνομοι μετανάστες που θέλουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να φτάσουν στην Αθήνα, που είναι ο επόμενος σταθμός τους. Ίδια εικόνα επικρατεί στην Κω, στη Λέρο, στην Κάλυμνο και τα υπόλοιπα νησιά του Αν. Αιγαίου. Μια από τα ίδια στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου 2.000 στοιβάζονται στην Ειδομένη και προσπαθούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Στα σύνορα με την ΠΓΔΜ η κατάσταση σταδιακά παίρνει χειρότερη τροπή. Την Τετάρτη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της απέναντι στα κύματα προσφύγων που περνούν τα σύνορά της και συνεχίζουν το ταξίδι μέχρι να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ίβο Κότεφσκι, προειδοποίησε ότι στα νότια σύνορα της χώρας (σ.σ. στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα) θα μπορούσε να εμπλακεί και ο στρατός για να εμποδιστούν οι εισροές. Σήμερα το πρωί η αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα έκανε χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσει πλήθος προσφύγων και παράνομων μεταναστών να περάσει τα σύνορα.
Η αφορμή για την σκλήρυνση της στάσης των Σκοπίων ήταν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης. Την Τρίτη το απόγευμα διέρρευσε η πρόθεση της κυβέρνησης το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», με 2.500 με επιβαίνοντες, να δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ενημέρωσαν ότι έχουν κλείσει και 50 λεωφορεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης να τους παραλάβουν και τους οδηγήσουν στην Ειδομένη για να περάσουν μετά στην ΠΓΔΜ. Όπως ήταν φυσικό τα Σκόπια αντέδρασαν άμεσα και το σχέδιο της Αθήνας ναυάγησε, αλλά έδωσε στα Σκόπια την αφορμή που έψαχναν για να σκληρύνουν άμεσα την στάση τους.
Η αιτία της αλλαγής στάσης της ΠΓΔΜ βρίσκεται στην πρόθεση της Ουγγαρίας στα τέλη Αυγούστου ορθώσει στα σύνορά της με τη Σερβία φράχτη με συρματόπλεγμα, μήκους περίπου 160 χιλιομέτρων. Αν υλοποιηθεί η απειλή της Ουγγαρίας, ουσιαστικά κλείνει ο διάδρομος των Βαλκανίων που χρησιμοποιούσαν τους προηγούμενους μήνες για να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη, εξαιτίας αυτού οι βαλκανικές χώρες ακολουθούσαν «χαλαρή» πολιτική στα σύνορά τους, αλλά από το φόβο να μην εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες/παράνομοι μετανάστες στη δική τους επικράτεια, αλλάζουν στάση στα νότια σύνορά τους. Φυσικά κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα, που συνεχίζει να ακολουθεί πολιτική ασυδοσίας στα σύνορά της με την Τουρκία. Δεκάδες χιλιάδες και σε λίγο διάστημα, με μαθηματική ακρίβεια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα που θα επιθυμούν με κάθε τρόπο να φύγουν.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμα συνθετότερο αν αναλογιστούμε ότι και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σταδιακά προσχωρούν σε πιο σκληρή στάση. Η Γερμανία, η Γαλλία και οι άλλες πλούσιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απέτρεψαν τον Ιούνιο να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση για το θέμα του κύματος προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και λιγότερο από τη Λιβύη. Τώρα και υπό το βάρος των 800.000 που έχουν καταφύγει στη Γερμανία και αιτούνται άσυλο, αλλά και στις άλλες χώρες, θέτουν το ζήτημα σε νέα βάση γι’ αυτό και πυκνώνουν οι συναντήσεις μεταξύ Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων. Χθες συναντήθηκε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ. Τη Δευτέρα θα συναντηθούν για το ίδιο θέμα Μέρκελ και Ολάντ. Η στάση της Γερμανίας, όπως εκφράστηκε διά στόματος του υπ. Εσωτερικών της, είναι αποκαλυπτική: «Είναι εμφανές ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα χρειαστούν αρκετή βοήθεια για να στήσουν ‘χώρους αναμονής’ για νεοαφιχθέντες μετανάστες». Έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα και την Ιταλία, που στενάζουν από το βάρος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, ότι δεν κάνουν τα απαραίτητα ως προς την χορήγηση ασύλου και η Γερμανία (η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης) δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του 40% όσων ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το επτάμηνο μόνο καταστροφές προκάλεσε, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και τις ευρωπαϊκές χώρες. Απειλούμαστε, οι βόρειοι γείτονές μας, με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, να σφραγίσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα και να μετατραπεί η χώρα σε μια αποθήκη ψυχών, όπου θα μας κατηγορούν και από πάνω ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σύννομα αυτούς τους ανθρώπους.
Μόνη ευχαριστημένη από τη μεταναστευτική πολιτική του Τσίπρα είναι η Τουρκία, αφού εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από την επικράτειά της και, με το σήμα που έχει δοθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγουν πολλοί ακόμα τους επόμενους μήνες. Ικανοποιημένα και τα δίκτυα δουλεμπόρων, τα οποία συχνά δουλεύουν με την συνεπικουρία των τουρκικών αρχών, και η κυβέρνηση έχει απλοποιήσει τόσο πολύ τη «δουλειά» τους που φτάσαμε στο σημείο να μπάζουν στα νησιά ανθρώπους ακόμα και με τζετ σκι.
Η διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη Συρία, το Ιράκ ή και το Αφγανιστάν είναι ένα πρόβλημα στη δημιουργία του οποίου το ελληνικό κράτος καθόλου δεν συμμετείχε, αλλά κινδυνεύει, και εξαιτίας των ερασιτεχνισμών και ιδεοληψιών της κυβέρνησης, εκ των πραγμάτων να το αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο τους επόμενους μήνες, όπου και οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες και μπορούν να ανακύψουν και άλλα θέματα, η κυβέρνηση, πριν εισέλθουμε σε προεκλογικό κλίμα, έστω και την ύστατη στιγμή, αν είχε την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης, θα έπρεπε να προβεί σε 2-3 αυτονόητες ενέργειες.
Πρώτα απ’ όλα, να ενεργοποιήσει και πάλι το Λιμενικό και να στείλει μήνυμα στην Τουρκία και τα δουλεμπορικά δίκτυα ότι τα σύνορα και πάλι φυλάσσονται, και ότι θα πάψει το λιμενικό να λειτουργεί ως απλά υποβοηθητική δομή για την απρόσκοπτη είσοδο των λαθραίων μεταναστών και των προσφύγων.
Σε δεύτερο επίπεδο να ζητήσει μετ’ επιτάσεως, από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, την διαχείριση των προσφυγικών ροών από Συρία και Ιράκ να την αναλάβουν οι χώρες που διόγκωσαν με τη στάση τους τα εσωτερικά προβλήματα του Ιράκ και της Συρίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που διέλυσαν το Ιράκ πριν δέκα χρόνια, και με τη στάση τους στον συριακό εμφύλιο επώασαν το αυγό του τζιχαντισμού, δεν μπορούν να κρύβονται απέναντι στο πρόβλημα των προσφύγων. Η Τουρκία και το Ισραήλ, δηλαδή χώρες που συμμετείχαν ενεργά στη διάλυση της Συρίας, έχουν χρέος τώρα να αναλάβουν μέρος των ευθυνών τους, ανακουφίζοντας την πλειονότητα των προσφύγων που αποχωρούν από τη Συρία. Οι διεθνείς οργανισμοί εκεί πρέπει να πιέσουν να δημιουργηθούν «χώροι αναμονής» και όχι φυσικά στην κατεστραμμένη από τα μνημόνια Ελλάδα. Αλλά αν η κυβέρνηση δεν αναδεικνύει αυτές τις διαστάσεις, σε μια ευνοϊκή γι’ αυτήν συγκυρία, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για το Μεταναστευτικό, Έλληνα, είναι επόμενο όλες οι άλλες χώρες να αποθρασύνονται και να θέλουν να μας φορτώσουν τα δικά τους κρίματα. Φυσικά, αυτή η κυβέρνηση, η πλέον ανίκανη και επικίνδυνη των τελευταίων δεκαετιών, τίποτα τέτοιο δεν θα πράξει τις επόμενες εβδομάδες ζωής της και θα περιοριστεί σε πυροτεχνήματα τύπου Βοτανικού.
Όπως τονίζουμε από καιρό, μετά την οικονομική καταστροφή της χώρας, ο Τσίπρας υλοποιεί και τη δεύτερη στρατηγική του επιλογή, τη μεταβολή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι και αποθήκη ψυχών με όλες τις συνέπειες που πολύ σύντομα θα διογκωθούν. Οι επιθέσεις, όπως αυτές των κατοίκων της Κω ενάντια στον Καμμένο, δεν αποτελούν παρά την απαρχή των αντιδράσεων και ας είναι βέβαιοι οι κυβερνητικοί φωστήρες πως θα γενικευτούν και πολύ σύντομα θα επανεμφανιστούν οι ορδές των Χρυσαυγιτών στον Άγιο Παντελεήμονα και αλλού, εκμεταλλευόμενες τη δίκαιη οργή του πληθυσμού. Οι τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θα μας ξαναφέρουν μόνο το μνημόνιο, όπως ήδη έκαναν, αλλά θα ενισχύσουν και πάλι τη Χρυσή Αυγή.
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr