Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Η σταθερότητα άρχισε…

Το editorial του Δρόμου που κυκλοφορεί 


«Να τον ακούτε τον Μανώλη». Η φράση αποδίδεται στον Νικήτα Χρουστσόφ και φέρεται να την απηύθυνε στους ηγέτες της ελληνικής Αριστεράς, αναφερόμενος στον Μανώλη Γλέζο, πριν από καμιά 50αριά χρόνια… Παραφράζοντάς την, θα λέγαμε σήμερα «να τον ακούτε το Δημήτρη». Και φυσικά αναφερόμαστε στον Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Ο Τσίπρας θα είναι ο στυλοβάτης της σταθερότητας που ζητά η χώρα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, προσθέτοντας: «Η Ν.Δ., μετά την τελευταία σκληρή ήττα, έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα και αναζητά ένα νέο ηγέτη. Άλλα κεντρώα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αποφάσισαν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί τους για την στήριξη κάποιων μέτρων της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από δυο μήνες αυτά τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν την υπάρχουσα συμφωνία».
Τέλος, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «ο Τσίπρας είναι έτοιμος να βρει ευρύτερες πλειοψηφίες για την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», καθώς και ότι η κυβέρνηση θα προτείνει «νέες δομές, που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάγκης μιας ευρύτερης συναίνεσης».
Να υποθέσουμε πως η αναφορά ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «αποφάσισαν» να μείνουν στην αντιπολίτευση, σημαίνει ότι η πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση;
Κατά τα άλλα, ο -πάντα αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ευρωβουλευτής δίνει το στίγμα της συνεργασίας του πολιτικού κόσμου στη βάση της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου.
Η σταθερότητα, λοιπόν, φαίνεται ότι είναι ο νέος μεγάλος «εθνικός στόχος». Χωρίς εκλογές (βουλευτικές, τοπικές, ευρωπαϊκές) μέχρι το 2019, το πολιτικό προσωπικό ελπίζει να μην αντιμετωπίσει σημαντικές αναταράξεις, με πυξίδα πάντα τη συμφωνία με τους «εταίρους».
Ήδη, βεβαίως, έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα της «σταθερότητας» που προαναγγέλλεται.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε, περιλαμβάνοντας αρκετά πρόσωπα που έχουν πλούσια θητεία στο χώρο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τζάκρη, Μπόλαρης, Χουλιαράκης είναι κάποια από τα «νέα» ονόματα που προστίθενται σε άλλα δοκιμασμένα, ενώ στη θέση του κ. Νικολούδη (οι πληροφορίες θέλουν την απομάκρυνσή του να οφείλεται σε «έξωθεν πιέσεις»), τοποθετείται ο Δ. Παπαγγελόπουλος, μάλλον ειδικός στο κλείσιμο υποθέσεων που «καίνε».
Στο μεταξύ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το «καλημέρα», αναμένεται να προχωρήσει η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Οι ημερομηνίες πιέζουν, ο Ολλανδός Μάαρτεν Φερβέι, επικεφαλής της Task Force, επαγρυπνεί με αυξημένα καθήκοντα και η «δουλειά» πρέπει να βγει. Οι πολλές συζητήσεις στη Βουλή είναι μάλλον πολυτέλεια, αφού το Μνημόνιο έχει τη «δεδηλωμένη» περισσότερων από 260 βουλευτών.
Βεβαίως, όσοι βλέπουν μια τετραετία σταθερότητας είναι υπέρ το δέον αισιόδοξοι. Το ίδιο το μνημονιακό καθεστώς, στο οποίο όλο και πιο βαθιά μπαίνει η χώρα, είναι ο βασικός παράγοντας αποσταθεροποίησης. Ας προσδεθούν, λοιπόν, γιατί το ταξίδι θα έχει αναταράξεις.
Ανάρτηση από: http://www.e-dromos.gr