Του Κώστα Ράπτη
Το πώς αντιλαμβάνεται το Βερολίνο την ατζέντα της σημερινής επίσκεψης του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Frank-Walter Steinmeier στην Αθήνα το διατύπωσε την Τετάρτη, με τη δέουσα ευγένεια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
“Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί πεποίθησή μας εδώ και εβδομάδες και μήνες ότι χρειαζόμαστε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Σε αυτές ανήκουν από την σκοπιά του υπουργού Εξωτερικών ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και η πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και των προσφυγικών ροών” δήλωσε ο Martin Schäfer, προσθέτοντας το “αυτονόητο”, ότι κάτι τέτοιο καθιστά απαραίτητη την “στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Ε.Ε., αλλά και διμερώς, με την Γερμανία”.
Ο Frank-Walter Steinmeier θα σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με το πώς έχει πραγματικά η κατάσταση επιτόπου και με αυτές τις πληροφορίες θα επιστρέψει, ώστε να αναλάβει, ενδεχομένως νέες πρωτοβουλίες” ευρωπαϊκές ή διμερείς, καθώς “η βοήθεια που έχει ήδη δώσει η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν εξαντλεί όσα είναι πρόθυμο να κάνει το Βερολίνο”. Κατά τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών “το θέμα τώρα είναι να συνομιλήσουμε ανοιχτά και σε πνεύμα εμπιστοσύνης με την ελληνική ηγεσία και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει επιπλέον, ενδεχομένως και να βοηθήσουμε ώστε οι συμφωνίες που έγιναν την περασμένη Κυριακή και με την συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό και κατά τον πιο λειτουργικό τρόπο”.
Με άλλα λόγια, υπονοείται διακριτικά ότι η Αθήνα συχνά κινείται εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων (διευκολύνοντας τη “διαρροή” μη καταγραφέντων προσφύγων) ή πάντως καθυστερεί χαρακτηριστικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει – εν προκειμένω την κατασκευή των hotspots που πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Αν όλα αυτά θυμίζουν κάτι από την κρίση χρέους, δεν είναι τυχαίο. Η ιστορία κατά μία έννοια επαναλαμβάνεται, καθώς η γερμανική διαπραγματευτική τακτική δεν αλλάζει (πρβ. τα όσα διακινήθηκαν περί κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, χωρίς ποτέ να αποτυπωθούν γραπτώς), ενώ η ελληνική πλευρά ταλαντεύεται ανάμεσα στην ανησυχία ότι το Βερολίνο απεργάζεται σχέδια υποβάθμισής της (“Ζω και κοιμάμαι με τον φόβο ενός σκηνικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας), αλλά και την εντύπωση ότι οι ίδιες οι εκρηκτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει της δίνουν ένα κάποιο πλεονέκτημα έναντι των εταίρων.
Άλλωστε, η διασύνδεση, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης ξεκίνησε στην ίδια την Γερμανία – αρχικά με το (διαψευσθέν) δημοσίευμα της Wirtschaftswoche που ήθελε τις υποχρεώσεις του τρίτου ελληνικού προγράμματος να περνούν σε δεύτερη μοίρα, αν η Αθήνα συμφωνούσε να δεχθεί μονίμως περισσότερους πρόσφυγες, και κατόπιν με τη διαπίστωση της Frankfurter Allgemeine Zeitung την Τετάρτη ότι το προσφυγικό ζήτημα δίνει στην Ελλάδα (μαζί με τους κινδύνους από τυχόν μη έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) διαπραγματευτικά περιθώρια στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των δύο δισ. ευρώ.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Frank-Walter Steinmeier θα έχει επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς εκτός του γεύματος εργασίας με τον Έλληνα ομόλογό του θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Αλλά η διαπραγματευτική του προσπάθεια θα είναι διμέτωπη, καθώς πέραν των όσων αφορούν την ίδια την προσφυγική κρίση (και την στενά συνδεόμενη με αυτήν διεθνή διπλωματική κινητικότητα των ημερών περί τη Συρία) θα έχει το βλέμμα στραμμένο στην ίδια την οικονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.
Επ’ αυτού αποκαλυπτικότερος ήταν ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert, ο οποίος τόνισε ότι για άλλη μία φορά ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται τα θέματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προσφυγικής κρίσης, εφόσον οι έκτακτες υποχρεώσεις φιλοξενίας που αναλαμβάνει η Αθήνα χρηματοδοτούνται είτε από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είτε από προγράμματα της Ε.Ε.
Απευθύνθηκε βέβαια στη… “νύφη” των Αθηνών για να τα ακούσει η “πεθερά” της Κομισιόν, λίγες ώρες μετά την έκκληση του Jean-Claude Juncker στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της δημοσιονομικής ευελιξίας στο φόντο των έκτακτων περιστάσεων.
Τα συμφραζόμενα της επίσκεψης Steinmeier συμπληρώνει η όλο και πιο έντονη πολιτική κρίση στη Γερμανία (όπου οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν να αποσύρουν τους τρεις υπουργούς τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση), αλλά και η απαξίωση των προεκλογικών ανοιγμάτων Βερολίνου και Βρυξελλών, λόγω προσφυγικής κρίσης, προς την Τουρκία του Tayyip Erdogan, μετά την διαρροή στο πρακτορείο Reuters του προσχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου της Κομισιόν για τη γείτονα.
Η έκθεση, που συνετάγη πριν την επίσκεψη Merkel στην Κωνσταντινούπολη, συνιστά κόλαφο για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο η προβλεπόμενη για τα μέσα Οκτωβρίου δημοσιοποίησή της αναβλήθηκε με πρωτοβουλία Juncker – γεγονός που προκάλεσε τη διαμαρτυρία 52 ευρωβουλευτών από 20 χώρες και όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ανάρτηση από: http://www.capital.gr