Σχόλιο: Όπως έχουμε επισημάνει και αλλού η οικονομική και συνακόλουθα η πολιτική παγκοσμιοποίηση κάνει γοργά βήματα ολοκλήρωσης. Οι συζητήσεις για τη δημιουργία μιας τεράστιας ενιαίας αγοράς μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης μπαίνουν στο τελικό στάδιο για την πραγματοποίησή τους με οδυνηρά μελλοντικά αποτελέσματα για τα λαϊκά στρώματα της εκάστοτε χώρας αλλά και για την ίδια την οικονομική αυτοδυναμία των χωρών. Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα άρθρο για την πολυπληθή διαδήλωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας ενάντια σε αυτή τη συμφωνία αλλά και ένα ρεπορτάζ για την κοινωνική κατάσταση στη χώρα,δείχνοντας έτσι ότι οι αντιστάσεις των λαών δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς. Αν και οι διαδηλωτές είχαν αρκετά ετερόκλιτες καταβολές, με ένα μέρος της να αποτελείται από την ενσωματωμένη παγκοσμιοποιητική “Αριστερά” ,το γεγονός έχει τη σημασία του. Η “Αριστερά” αυτή θεωρεί την TTIP συνέπεια της “κακής παγκοσμιοποίησης” που οδηγείται από “κακούς” νεοφιλελεύθερους πολιτικούς (εν αντιθέσει με τους “καλούς” πολιτικούς τύπου Τσίπρα, Βαρουφάκη κλπ) και αμφισβητεί μόνο τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της (σα δηλαδή να μπορούσε να είχε άλλο χαρακτήρα μια καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση), και όχι ως αποτέλεσμα της ολοένα και πιο επεκτεινόμενης διεθνοποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας της αγοράς, αποπροσανατολίζοντας έτσι τα θύματά της από το ποια στόχευση πρέπει να έχει ο αγώνας τους.
Παρόλα αυτά, το μέγεθος του βερολινέζικου πλήθους που συγκεντρώθηκε δεν μπορεί να μας προξενεί εντύπωση καθώς παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει τα καλύτερα οικονομικά μεγέθη στην Ευρώπη με τους δείκτες της να παραμένουν σε θετική κατεύθυνση,μαστίζεται εν τούτοις από βαθιά ανισότητα . Η ανισότητα αυτή που παρατηρείται μαζί με την εξαθλίωση σε μεγάλα στρώματα του εργαζόμενου πληθυσμού κάνουν έκδηλη ποια πρόκειται να είναι η κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που δεν θα οφελήσει καθόλου τον ίδιο το λαό αλλά μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών καθώς η κατάργηση κάθε προστατευτικού ελέγχου πάνω στις αγορές είναι προϋπόθεση για αυτήν και η ουσία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέψης αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει “καλή παγκοσμιοποίηση”. Η παγκοσμιοποίηση, δηλαδή το άνοιγμα και η απελευθέρωση των αγορών, καταργεί κάθε έννοια οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας και σημαίνει μια “ανάπτυξη” που θεμελιώνεται στην ανισότητα και την ανεργία ή υπο-απασχόληση των πολλών με μισθούς επιβίωσης ,για χάρη της ανταγωνιστικότητας.#StopTTIP : Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ
ΠΗΓΗ: #StopTTIP: Hundreds of thousands protest trade deal with US in Berlin , 10.10.2015
|
Διαδηλωτές από ευρύ φάσμα πολιτικών ομάδων συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό Βερολίνο για να διαδηλώσουν ενάντια στην TTIP, μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση που οι επικριτές της λένε ότι θα οφελήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος του μέσου Ευρωπαίου.
Συνδικάτα, περιβαλλοντικές ομάδες, φιλανθρωπικές οργανώσεις και κόμματα τις αντιπολίτευσης ήταν κάποιοι από τους διοργανωτές της πορείας, που κινήθηκε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου προς το εθνικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, 250.000 άνθρωποι εμφανίστηκαν για το γεγονός, ενώ η αστυνομία του Βερολίνου ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός ήταν πιο κοντά στην αρχική τους εκτίμηση των 150.000 ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές βάραγαν ταμπούρλα, φύσαγαν σφυρίχτρες και κρατούσαν πανό που έλεγαν «Ναι, μπορούμε – Να Σταματήσουμε την TTIP» . Μία ομάδα έσερνε ένα γιγάντιο ξύλινο άλογο- παραπέποντας στον Δούριο ίππο – για να δείξει πώς η εμπορική συμφωνία έχει μπει κρυφά στον νόμο από τους λομπίστες των εταιριών και τους αξιωματούχους της ΕΕ μέσω τεχνασμάτων.
Η διαδήλωση στόχευε επίσης την CETA(Comprehensive Economic and Trade Agreement), μία παρόμοια εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τον Καναδά, που θα είναι και αυτή επιβλαβής για τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τους επικριτές.
|
‘Υψηλή φτώχεια, βαθύς διχασμός’: Η εισοδηματική ανισότητα στη Γερμανία χτυπά ιστορικά υψηλά
ΠΗΓΗ : ‘High poverty, deep disunity’: German wage inequality hits historic high , 20.02.2015
H οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, στραγγαλίζεται από την εισοδηματική ανισότητα και την «περιφερειακή ανομοιογένεια», με πάνω από 12.5 εκατομμύρια Γερμανούς να βρίσκονται τώρα κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας – ο υψηλότερος αριθμός που έχει σημειωθεί από την επανένωση της Γερμανίας 25 χρόνια πριν. «Η φτώχεια είναι τόσο μεγάλη όσο ποτέ και η περιφερειακή ανομοιογένεια δεν ήταν ποτέ τόσο βαθειά», είπε ο επικεφαλής της Οργάνωσης για Ιση Πρόνοια, Ουλριχ Σνάιντερ.
Τα τελευταία δεδομένα για το επίπεδο της φτώχειας στη χωρα δείχνουν ότι βρίσκεται τώρα στο 15.5%. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών περιοχών, όπως και μεταξύ εισοδηματικών ομάδων στα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας, επίσης βαθαίνει. Η οργάνωση έχει χαράξει το όριο της σχετικής φτώχειας χαρακτηρίζοντας ένα άτομο ως φτωχό αν το εισόδημά του είναι 60% λιγότερο από το μέσο.
(…)
|
Αλλά ακόμα και ως εργαζόμενος δεν σημαίνει πια ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα στη Γερμανία, καθώς περίπου 3.1 εκατομμύρια εργάτες λαμβάνουν μισθούς κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να περικόψουν έξοδα στο φαγητό και στη θέρμανση για να επιβιώσουν.
Ανάρτηση από: http://www.antipagkosmiopoihsh.gr