Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος : Δυο κράτη, ένα έθνος...

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε χθες τι εννοεί η χώρα του ως λύση και ποια είναι η διαδικασία που στηρίζει στο Κυπριακό. Είπε, λοιπόν, εν μέσω διεξαγωγής συνομιλιών, τα εξής:
«Στα κατεχόμενα είναι πολύ σημαντικό αυτήν την κρίσιμη περίοδο που είμαστε "δύο κράτη" και ένα έθνος με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία”. Και, ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε σε τουρκοκυπριακό «λαό». Είναι πρόδηλη η θέση περί του νέου συνεταιρισμού των «δυο ισότιμου καθεστώτος συνιστώντων κρατών», εκ των οποίων το ένα θα είναι το υφιστάμενο ψευδοκράτος.
Είναι σαφής ο διχοτομικός στόχος της Τουρκίας, ο οποίος συγκαλύπτεται κάτω από τις συνομιλίες και την πολιτειακή δομή της ομοσπονδίας, που διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής. Πού βρίσκεται η βελτίωση του κλίματος;
Και ποια είναι η συναντίληψη; Στη «λύση» των «δύο κρατών» και των «δύο λαών»; Ή στα όσα έχει πει ο Μουσταφά Ακιντζί μετά την επιστροφή του από την Τουρκία προ ολίγων ημερών; Ότι δηλαδή είναι ανέφικτη η θέση των Ελληνοκυπρίων περί πλήρους αποχώρησης του Αττίλα από την Κύπρο και ότι η συμφωνημένη λύση «θα εντάσσει τους Τουρκοκύπριους στο διεθνές σύστημα, στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε.», με τη μορφή ενός «ισότιμου συνιστώντος κράτους», όπως προνοεί η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, με την κυριαρχία να πηγάζει από τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Χωρίς όμως να καθορίζει το νομικό τους καθεστώς, με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να θεωρεί ότι πρόκειται περί «δύο λαών». Και να καταθέτει, μάλιστα, σχετικά με το θέμα έγγραφα στην Ε.Ε. -στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης- ισχυριζόμενη ότι η Ζυρίχη προέκυψε από χωριστή άσκηση αυτοδιάθεσης, την οποία με βάση το άρθρο 1 παράγραφος 2 του Χάρτη των Ην. Εθνών διαθέτουν μόνο οι «λαοί».
Εκτιμούμε ότι η κοινή γνώμη κατανοεί το φιάσκο των συνομιλιών και ότι αυτές δεν οδηγούν σε λύση, αλλά στην επίτευξη του τουρκικού στόχου της ομοσπονδίας, όπως καθορίστηκε από το 1956. Και την οποία ενώ προ του '74 αφόριζε σύμπασα η πολιτική ηγεσία ως διχοτόμηση, σήμερα μάς την εμφανίζουν ως απαλλαγή από την κατοχή και ως απελευθέρωση
Ανάρτηση από: http://www.sigmalive.com