Του Βασίλη Στοιλόπουλου
Υπολογιστές, ρομπότ, δίκτυα, αλγόριθμοι εμφανίζονται παντού και επιβεβαιώνουν ότι το αποτέλεσμα της, εν εξελίξει, ταχύτατης «ψηφιακής επανάστασης», αποτελεί βόμβα μεγατόνων στο όποιο κοινωνικό κράτος απέμεινε.
Ενδεικτικό το παράδειγμα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: 9.000 νέες θέσεις εργασίας στην ψηφιακή διαχείριση, αλλά και απώλεια 23.000 «άχρηστων».
Επιπλέον, «η ψηφιοποίηση των πάντων» προκαλεί αύξηση στις ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη, φοβίες, Burn-Out) εξαιτίας των αλλαγών στον χώρο εργασίας, καθώς η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο σύνθετη, εκτελείται από λιγότερους με περισσότερες ευθύνες και σε συνεχώς μειούμενους χρόνους.
Βεβαίως, οι οπαδοί του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και της «αόρατης» οικονομίας του αέναου κέρδους επιχαίρουν, καθώς μια σειρά από μελέτες (π.χ. της ING-DiBa-Bank) προβλέπουν ότι, την επόμενη δεκαετία περίπου τα μισά επαγγέλματα θα είναι πλέον αυτοματοποιημένα.
Μαζί τους πανηγυρίζει και σύμπας ο πολιτικός κόσμος, που ενώ ψευδολογεί ανερυθρίαστα για «ίσες ευκαιρίες» και «χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», ουσιαστικά έχει αποδεχτεί «χωρίς εναλλακτική» το νέο εργασιακό «πνεύμα εποχής» και τον νέο μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις.
Ανάρτηση από: https://tokoinonikoodofragma.wordpress.com