Δύο τόνους ηρωίνη, τρεις θανάτους, δύο εξαφανίσεις και πολλή σιωπή
Tου Γιάννη Ξένου
Ξεκίνησε πριν λίγες μέρες η εκδίκαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο Noor One. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση εξάρθρωσης κυκλώματος μεταφοράς ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο και από τις μεγαλύτερες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τζίρος από αυτή την ποσότητα ηρωίνης, που με τη νόθευσή της θα ξεπερνούσε τους πέντε τόνους, υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ!
Το Noor One ξεκίνησε από την Ασία στα τέλη Απριλίου του 2014. Αρχές Μαΐου, όταν έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Πακιστάν και Ομάν, δήλωσε βλάβη και ακινητοποιήθηκε. Ήταν μια πρόφαση, κατά το Λιμενικό, για να γίνει η μεταφόρτωση της ηρωίνης. Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούνιο του 2014, όταν σε σπίτι εφοπλιστή βρέθηκαν περίπου 600 κιλά ηρωίνης. Τις επόμενες μέρες βρέθηκε και η υπόλοιπη ποσότητα, σε αποθήκες στο Κορωπί. Τότε έγιναν οι πρώτες συλλήψεις όσων σχετίζονταν με τη μεταφορά του φορτίου, καθώς και των Τούρκων που θα το παραλάμβαναν και θα το μετέφεραν στην Κεντρική Ευρώπη. Πιθανώς, μιας και αναφέρεται και η συνδρομή της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών, DEA, οι Αμερικανοί να έδωσαν πληροφορίες ότι στην Αθήνα βρισκόταν η συμμορία των Τούρκων σεσημασμένων (σεσημασμένοι, γιατί οι λιμενικοί θεωρούν ότι η συμμορία δρούσε στην Ευρώπη αρκετά χρόνια) που προετοίμαζαν την παραλαβή.
Η υπόθεση άρχισε να παίρνει άλλες διαστάσεις, όταν συνελήφθη ως εγκέφαλος της υπόθεσης ο Αιμίλιος Κοτσώνης, που ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας που είχε ναυλώσει το Noor One, αλλά και συμπλιοκτήτης του. O Κοτσώνης, πρώην έμπορος αυτοκινήτων, που η κρίση τον είχε χτυπήσει σκληρά, ήταν για πολλά χρόνια το δεξί χέρι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στον Ολυμπιακό, ο Μαρινάκης τον είχε τοποθετήσει στο ΔΣ της ομάδας από το 2010, όταν και την ανέλαβε. Στην ομάδα είχε κεντρικό ρόλο: όταν ο Μαρινάκης δεν μπορούσε, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να ακολουθεί την ομάδα, έστελνε τον Κοτσώνη για να λειτουργεί ως ο άνθρωπος του προέδρου. Είχαν τόσο στενή σχέση, που όταν μετά από ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, στις αρχές του 2014, ο Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στον αγώνα, στα παράπονά του πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είχε διαλευκάνει τη δολοφονική επίθεση που είχε υποστεί πριν τρεις μήνες ο Αιμίλιος Κοτσώνης. Στις 28 Δεκεμβρίου 2013, ο Κοτσώνης, στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων του, δέχτηκε επίθεση με είκοσι οχτώ σφαίρες, από δύο άντρες που επέβαιναν σε μηχανή. Ο Κοτσώνης δεν έχασε την ψυχραιμία του, ανταπέδωσε τα πυρά και μάλιστα τραυμάτισε τον έναν από τους δύο άντρες, χωρίς ο ίδιος να τραυματιστεί. Οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ και δεν διαλευκάνθηκε ποιος ήθελε να τον βγάλει από τη μέση. Το καλοκαίρι του 2014, χωρίς να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση, απομακρύνθηκε από τον Ολυμπιακό.
Το ερώτημα που ανακύπτει μετά τη σύλληψη του Κοτσώνη, ως εγκεφάλου της επιχείρησης, είναι πού βρήκε το απαιτούμενο ρευστό, μιας και οι δουλειές του δεν πήγαιναν καλά, για να μπει στη δουλειά. Υπολογίζεται ότι χρειαζόταν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το φορτίο ηρωίνης. Στις υποκλαπείσες από την ΕΥΠ συνομιλίες του, συχνά μιλούσε με τον Μαρινάκη για δουλειές, άλλωστε για δουλειές τον έστελνε στο Ντουμπάι ο Μαρινάκης. Ίσως ο Κοτσώνης να χρησιμοποιούσε ως κάλυψη τις νόμιμες δραστηριότητες του Μαρινάκη στο Ντουμπάι για να κάνει δικές του δουλειές και ο Μαρινάκης να μην έχει σχέση. Ίσως. Όπως και να ’ναι, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι πίσω από τον Κοτσώνη βρίσκεται κάποιο «μεγάλο ψάρι» που εγγυούνταν γι’ αυτόν. Γι’ αυτό και η δεύτερη δικογραφία που έχει συνταχθεί για αυτή την υπόθεση, που ίσως αυτή την στιγμή είναι πιο ενδιαφέρουσα, είναι του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Και εδώ είναι που αρχίζει να περιπλέκεται το πράγμα, γιατί στις αρχές του μήνα δημοσιεύθηκε η είδηση ότι το Λιμενικό έχει την πρόθεση να αφαιρέσει αυτόν τον φάκελο από την ομάδα που χειρίστηκε τον πρώτο φάκελο και που, κατά γενική ομολογία, τα πήγε περίφημα. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας παρενέβη και διαβεβαίωσε ότι η υπόθεση δεν θα αφαιρεθεί από τους λιμενικούς. Το δεύτερο περίεργο συμβάν είναι ότι, η δικαστικός που είχε αναλάβει την υπόθεση, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη δήλωσε προσωπικό κώλυμα.
Τρεις «θάνατοι»και δύο «εξαφανίσεις»
Και δεν είναι μόνο αυτά. Πριν ένα εξάμηνο δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Ιρανός Σαχίντ που είχε σχέση με το φορτίο της ηρωίνης, αλλά κατόρθωσε να αποφύγει την σύλληψη. Όταν μετά από μήνες τον αναζήτησαν οι ελληνικές αρχές, πληροφορήθηκαν από τις τουρκικές αρχές ότι είχε δολοφονηθεί. Μια γυναίκα τουρκικής καταγωγής, που επισκεπτόταν τους Τούρκους στον Κορυδαλλό, βρέθηκε επίσης δολοφονημένη στην Ολλανδία. Ο τρίτος θάνατος είναι ο πιο περίεργος και με τη μεγαλύτερη αξία για την υπόθεση. Ο Σερχάν Μπασκάλ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ο αρχηγός της συμμορίας των Τούρκων που θα παραλάμβαναν την ηρωίνη, βρέθηκε νεκρός στο κελί του. Στην ιατροδικαστική εξέταση ως αιτία θανάτου αναγράφεται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μόνο που ο Τούρκος μαφιόζος δεν είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Με το στόμα του είχε πρόβλημα, αφού, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες μέρες πριν βρει τον θάνατο είχε αποκαλύψει σε τρίτο πρόσωπο τι ρόλο είχαν στην υπόθεση άλλοι κατηγορούμενοι. Εξαφανισμένος είναι και ο επίσημος μεταφραστής του δικαστηρίου στον Πειραιά, που είχε μεταφράσει τις καταθέσεις του πληρώματος. Η εξαφάνισή του δηλώθηκε από τη σύζυγό του, η οποία εξαφανίστηκε και αυτή, στη συνέχεια!
Δεν είναι τυχαίο ότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση ελάχιστα απασχολεί τα ΜΜΕ, με εξαίρεση τα ΜΜΕ του Αλαφούζου (ένεκα η κόντρα με τον Μαρινάκη), την Εφημερίδα των Συντακτών και, περιστασιακά, το Βήμα και το Έθνος.
…και ο απαραίτητος χρυσαυγίτης
Σε μια τέτοια υπόθεση που έχει μέσα Πειραιά, χοντρές δουλειές, απόπειρες δολοφονίας και ποδόσφαιρο, δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας χρυσαυγίτης. Ο χρυσαυγίτης λοιπόν της υπόθεσης είναι ο πρώην βουλευτής της ΧΑ στον Πειραιά Νίκος Κούζηλος. Ο υποπλοίαρχος Ν. Κούζηλος ήταν πρώην καπετάνιος στο Κύθνος, δηλαδή το όνομα του σαπιοκάραβου πριν βαφτιστεί Noor One! Ο κοριός της ΕΥΠ έχει πιάσει τον Κοτσώνη να εκμυστηρεύεται σε συνεργάτη του ότι σκέφτεται να πει στον Κούζηλο να αναλάβει το καράβι και να το φέρει μέχρι την Αίγυπτο. Με τον Κούζηλο ήταν «συναγωνιστές» και σε άλλα μετερίζια, αφού το πρωτοπαλίκαρο της ΧΑ στον Πειραιά ήταν μπλεγμένο και σε οπαδικές συγκρούσεις, αλλά, και ως στενός συνεργάτης του Λαγού στην περιοχή, έκαναν ότι μπορούσαν το 2012-13 για να διαλύσουν τα σωματεία των λιμενεργατών και να δημιουργήσουν εργοδοτικά σωματεία. Ο μαφιόζος δεν κάνει προκοπή χωρίς τον χρυσαυγίτη του.
Ο Πειραιάς τελευταία αποπνέει πολλή δυσοσμία…
Ο Πειραιάς τελευταία αποπνέει πολλή δυσοσμία…
Ανάρτηση από: http://ardin-rixi.gr