Του Νίκου Φωτόπουλου
Υμνοι του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα του 1ου Περιφερειακού Φόρουμ της Θεσσαλονίκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που πάντως τόνισε ότι «πρέπει να απεμπλακεί από κάθε προεκλογική πολιτική εκμετάλλευση». Στην πόλη βρέθηκε για την τριήμερη εκδήλωση και η υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας Ρενάτα Ντέσκοσκα που κατήγγειλε διαδικτυακό πόλεμο με fake news στη χώρα της, διασπείροντας εθνικισμό, φόβο και διαίρεση.
Η Ρενάτα Ντέσκοσκα, που βρέθηκε στο 1ο Thessaloniki Regional Forum στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, είναι η πρώτη υπουργός της γειτονικής χώρας η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα ως κυβερνητικό στέλεχος της Βόρειας Μακεδονίας. Μιλώντας στο φόρουμ που έχει στόχο την κατανόηση και τη συνεργασία στα Βαλκάνια, αποκάλυψε ότι «πριν φτάσουμε στη συμφωνία, τον Σεπτέμβριο κάναμε το δημοψήφισμα και οι πολίτες αντιμετώπισαν τεράστιο πρόβλημα, ένα μεγάλο μποϊκοτάζ από αυτούς που ήταν αντίθετοι» καθώς, σύμφωνα με την ίδια, «εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπειραν τον εθνικισμό, τον φόβο, τη διαίρεση».
Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της διοργάνωσης, πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα της. «Το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί, Ζάεφ και Τσίπρας, έλαβαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, το βραβείο Ewald von Kleist από τη γερμανική κυβέρνηση δείχνει ότι αυτή η συμφωνία υποστηρίζεται και από τις άλλες δυτικές χώρες», κατέληξε.
Μάλιστα, η πρέσβειρα της Μεγάλης Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ, τόνισε ότι η περιοχή των Βαλκανίων είναι ευάλωτη στα fake news επισημαίνοντας την ανάγκη εις βάθος έρευνας για «να αναδειχθεί από πού έρχεται αυτή η παραπληροφόρηση»...
«Με σεβασμό στις αντιρρήσεις»
«Να μετατρέψουμε τη νέα πραγματικότητα σε ευκαιρία συνύπαρξης, ανάπτυξης, σταθερότητας και να περιθωριοποιήσουμε ό,τι ενδέχεται να έχει παραμείνει από τις ακραίες εθνικιστικές και αλυτρωτικές τάσεις», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας θερμά για την περιφερειακή συνεργασία μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οπως είπε, «με κάθε σεβασμό για όλους όσοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, καθώς η συμφωνία έχει επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών, πριν από δεκαέξι χρόνια, όταν στο «ιστορικό» Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη προωθήθηκε η «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη επένδυσης στη διασυνδεσιμότητα των ανθρώπων. «Σε μια περιοχή που υποφέρει από τόσες διαμάχες και εντάσεις, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν είναι επαρκής προκειμένου να φέρει τη συνοχή και τη σταθερότητα. Η οικοδόμηση μιας νέας γενιάς ηγετών που θα καταπολεμήσει μάστιγες της εποχής μας, όπως είναι η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις, είναι πολύ σημαντική», τόνισε. Εθεσε ακόμη την ανάγκη «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» στη βάση κοινών επιδιώξεων.
«Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις μόνη», σημείωσε και συνέχισε: «Το να κλείνουμε πόρτες, να βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο, να χτίζουμε τείχη μεταξύ μας, πραγματικά ή φανταστικά, θα οδηγήσει σε σενάρια χωρίς νικητές (lose-lose)».
To Thessaloniki Regional Forum «Προκλήσεις τού σήμερα, προοπτικές τού αύριο: Βαλκάνια 2030» αποτελεί μια «ανεξάρτητη, μη πολιτική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία», που έχει στόχο να συνεισφέρει στην ειρηνική επίλυση των περιφερειακών διαφορών και την εμβάθυνση της συνεργασίας στα Βαλκάνια, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού οράματος και της περιφερειακής συνεργασίας, μέσω συνεχούς, ανοιχτού και προοδευτικού διαλόγου.
Ανάρτηση από: http://www.efsyn.gr