Στις ιστορικές συνθήκες της εργατικής τάξης και την αλλοτρίωση της από τον καπιταλισμό αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ευτύχης Μπιτσάκης.
«Η ιστορία είναι πεδίο δυνατοτήτων μπορεί να γίνει και μπορεί να μην γίνει, η εξέλιξη της ιστορίας είναι συνάρτηση όχι μόνο των αντικειμενικών παραγόντων αλλά και των υποκειμενικών» σημείωσε.
Ο κ. Μπιτσάκης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και έκανε λόγο για βασική αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτό που πήγε να γίνει.
«Πρέπει να δούμε πως η ανάπτυξη του καπιταλισμού οδηγεί σε μια αλλοτρίωση και αποξένωση της κοινωνίας, Πρέπει να δούμε σε ποιες συνθήκες ζει δουλεύει υπάρχει δημιουργεί πολιτισμό εάν δημιουργεί πολιτισμό η εργατική τάξη» ανέφερε ακόμη.
Ο κ. Μπιτσάκης σημείωσε επίσης πως «η ανθρώπινη ουσία καθορίζεται από το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Ο εργάτης είναι έξω από την κουλτούρα, δεν μπορεί αυτόματα να αποκτήσει συνείδηση του ρόλου του».
«Ο εργάτης μπορεί να τείνει γιατί αυτόματα δεν γίνεται κομμουνιστής. Γιατί; Που να βρει χρόνο να διαβάσει, πως θα ξεπεράσει την αλλοτριωμένη του συνείδηση όταν από το πρωί έως το βράδυ τον κοπανάει η τηλεόραση;» τόνισε ακόμη.
Ως λύση και ελπίδα ο κ. Μπιτσάκης επισήμανε την ανάγκη «τα κόμματα να είναι δημοκρατικά».
« Η αντίληψη της ιστορίας στο Μαρξισμό δεν είναι ντετερμενιστική. Ο μαρξισμός είναι επιστημονική αντίληψη της κοινωνίας και της εξέλιξής της» τόνισε επίσης ο κ. Μπιτσάκης.
Ανάρτηση από: https://www.koutipandoras.gr