Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Πατριώτες» κατά «διεθνιστών» στο ΣΥΡΙΖΑ

Της Εύης Λάμπου 
(Δημοσιευμένο στις 28 Ιουλίου 2014)
Μπορεί να πέρασε απαρατήρητο αυτές τις μέρες, αλλά η επέτειος των 40 χρόνων από την κυπριακή τραγωδία, ανέδειξε εκ νέου την εσωτερική διαπάλη του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το Κυπριακό, το οποίο εισέρχεται σε νέα φάση μετά την επανέναρξη των συνομιλιών τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνθήκες σαφώς δυσχερέστερες για την Κυπριακή Δημοκρατία, απ’ ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν απέρριπτε με δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν. Δύο κείμενα που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» περιγράφουν τις δύο διαφορετικές θεωρήσεις («διεθνιστική» έναντι της πατριωτικής) για το εν λόγω ζήτημα και αποτελούν μόνιμη απειλή τριβών σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα και σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί την εξουσία.
Ειδικότερα:
Βλέπουν «απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 62 «πατριωτικά» στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (κατά κανόνα προερχόμενα από την ΚΟΕ και τη Σοσιαλιστική Τάση ή ευρύτερα, από τους λεγόμενους πασοκογενείς) υπογράφουν κείμενο – δήλωση με τίτλο «Αναγκαία όσο ποτέ η σύγκλιση Ελλάδας – Κύπρου ενάντια στην κατοχή, τα δεσμά της τρόικας και των μνημονίων».
Τη δήλωση υπογράφουν 19 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (οι Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου  από την ΚΟΕ), οι ευρωβουλευτές του κόμματος Σοφία Σακοράφα και Γιώργος Κατρούγκαλος και  Κώστας Χρυσόγονος, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές Νίκος Ξυδάκης και Ηλίας Νικολόπουλος, 12 βουλευτές (Αλέξης ΜητρόπουλοςΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΔημήτρης ΤσουκαλάςΓιάννης ΜιχελογιαννάκηςΣτάθης ΠαναγούληςΓιώργος ΠάντζαςΓιάννης ΣταθάςΜαρία ΤριανταφύλλουΒασίλης ΧατζηλάμπρουΒασίλης ΚυριακάκηςΔημήτρης ΚοδέλαςΔέσποινα Χαραλαμπίδου), τα στελέχη που προέρχονται από τον Νέο Αγωνιστή (Βασίλης ΑσημακόπουλοςΝίνα ΚασιμάτηΓιάννης Χατζηαντωνίου), η Εύη Καρακώστα από τους «Ενεργούς Πολίτες» (του Μανώλη Γλέζου), ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μπενέτος Σπύρουπροσωπικότητες όπως ο Λαοκράτης Βάσσης, ο οποίος υπογράφει ως μέλος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως μέλος ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος.
Τα 62 στελέχη/μέλη  ζητούν «να εγκαταλειφτεί το δόγμα – φύλο συκής των ευθυνών των ελλαδικού Ελληνισμού – ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», και να συναποφασιστεί «ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων και των κινδύνων, στα πλαίσια του πληττόμενου ευρωπαϊκού Νότου, στα πλαίσια της Ε.Ε. της οποίας αποτελούν ισότιμα μέλη, στα πλαίσια των ιστορικών και συμβατικών ευθυνών που έχει η Ελλάδα απέναντι στην Κύπρο».
Επισημαίνουν 4 βασικούς άξονες που κατά την άποψή τους ορίζουν το κυπριακό ζήτημα και συγκεκριμένα:
Α) Ότι το Κυπριακό είναι πάνω από όλα ζήτημα εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία κατέχει 40 χρόνια παράνομα το 40% της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Β) Ότι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και η απαλλαγή και των Τουρκοκυπρίων από την ξένη κατοχή, αποτελεί θέση-κλειδί στο όλον ζήτημα και χωρίς αυτήν κάθε λύση θα είναι νόθα.
Γ) Ότι το μείζον ζήτημα της κυριαρχίας, σε συνδυασμό με την ασφάλεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πλαίσια μιας αυθεντικής δημοκρατικής λύσης, όπου η εσωτερική ζωή και συμβίωση των δυο πλευρών (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων), θα λειτουργεί χωρίς εσωτερικούς φραγμούς, χωρίς διακρίσεις που εναντιώνονται στην βασική δημοκρατική αρχή και χωρίς εξωτερικές επιδιαιτησίες και παρεμβάσεις.
Δ) Ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της δεν μπορεί να ισχύσει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Λύση συμβατή με όσα ορίζονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο.
Το κείμενο ουσιαστικά τοποθετείται υπέρ της απόρριψης του προσχεδίου όπως αυτό περιγράφεται στο ανακοινωθέν της επανέναρξης των συνομιλιών τον περασμένο Φεβρουάριο, στο οποίο τα στελέχη που υπογράφουν βλέπουν ένα «νέο σχέδιο Ανάν» που σερβίρεται ξανά πατώντας στην εξαιρετικά δυσχερή θέση της Κύπρου ύστερα από την υπαγωγή της στο μνημόνιο.
Είναι ενδεικτική η καταληκτική αναφορά του ότι:
«Η Αριστερά ως υπεύθυνη, βαθιά φιλειρηνική, δημοκρατική, πατριωτική και διεθνιστική δύναμη, θα αντισταθεί σθεναρά σε κάθε απόπειρα κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για την δυσκολία της καταστάσεως και τον άνισο συσχετισμό. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που ο αείμνηστος Νίκος Σβορώνος αποκάλεσε αντιστασιακό πνεύμα των Ελλήνων, δεν αποτελεί φαντασιακό επινόημα, αλλά απτή πραγματικότητα επιβεβαιωμένη διαχρονικά».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «οι κύριοι παίκτες, ΟμπάμαΚέρυΚάμερονΜέρκελ και Σόϊμπλε μαζί με τους «αμιγώς κοινοτικούς», ΓιούνγκερΒαν ΡομπέιΆστονΣουλτςΜπαρόζο και Όλι Ρεν, λειτουργούν ως επισπεύδοντες υπέρ της τουρκικής πλευράς, υπό την αιδήμονα συγκατάνευση των «ομογάλακτών» τους σε Ελλάδα και Κύπρο, επαναφέροντας σε νέα μορφή το σχέδιο κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κριτήριο του ποιος υποστηρίζει ποιον, διατηρεί και στην περίπτωση αυτή την απόλυτη αξία του».
Πρόκειται ουσιαστικά για αιχμή που στρέφεται και προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές της επανέναρξης των συνομιλιών- πολλοί εκ των οποίων δέκα χρόνια πριν είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του σχεδίου Ανάν – και οι οποίοι σήμερα συσπειρώνονται γύρω από την «Πρωτοβουλία για το Έτος Κύπρου». 

Από το Έτος Κύπρου στο… νέο Ανάν;
Η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας αυτής  έχει συγκεντρώσει περίπου 100 υπογραφές πολλές εκ των οποίων προέρχονται από χώρους εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων υπογράφουν τρανταχτά ονόματα της πολιτικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως ο πρώην υπουργός  Αλέκος Παπαδόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Κώστας Βεργόπουλος και Αντώνης Λιάκος, οι πρώην ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα ΚοππάΚρίτων Αρσένης και Παρασκευάς Αυγερινός, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο αντιστασιακός Βαρδής Βαρδινογιάννης ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος ελληνικής επιτροπής UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος ο πρώην πρύτανης ΕΜΠ Νίκος Μαρκάτος, οι μουσικοσυνθέτες Νότης Μαυρουδής και Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ και πρώην υπουργός (της ΔΗΜΑΡ με την τρικομματική των Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη) Αντώνης Ρουπακιώτης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  κά. Υπογράφουν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κυρκος, οι δημοσιογράφοι Κώστας ΑρβανίτηςΣτέλιος ΚούλογλουΓιάννης Τζαννετάκος και Μαρία Χούκλη. Εκ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρουκαι ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης, οι βουλευτές Γιώργος ΒαρεμένοςΘοδωρής Δρίτσαςκαι Τάσος Κουράκης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πουλαντζάς και πανεπιστημιακός Αριστείδης Μπαλτάς, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών & Παγκοσμιοποίησης, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, ο ηθοποιός Πάνος Σκουρολιάκος, η συνδικαλίστρια της ΔΕΗ Νανή Πολίτου, κ.ά. Υπογράφει τέλος και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επί προεδρίας του οποίου ο Συνασπισμός είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν.
Το κείμενο αυτό τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των συνομιλιών και καλεί στη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης που θα πλαισιώσει τη διαδικασία. Όσο για το να πληρούνται οι προϋποθέσεις ενός διαλόγου σε ισότιμη βάση, η Διακήρυξη της Πρωτοβουλία για το έτος Κύπρου εκφράζει απλώς «ανησυχία» και δυσαρέσκεια για τη στάση της Άγκυρας η οποία «δεν έχει επαρκώς μετακινηθεί στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ενώ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. στο πλαίσιο και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».
Στο κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην Κύπρο υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο Κοινοτήτων. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζουμε τη μεγάλη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία συμβάλλουν στο τελικό σκοπό της επανένωσης του νησιού, όπως, μεταξύ άλλων, η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η διαδικασία της αποστρατιωτικοποίησής της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας κ.ά.
Κατά τη γνώμη μας, το ζητούμενο σήμερα είναι η εξαιρετικά δύσκολη νέα διαπραγμάτευση να φθάσει σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων και ως τέτοιο να τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού σε χωριστά δημοψηφίσματα». 
Το κείμενο με τις υπογραφές των 62 στελεχών μπορείτε να το δείτε ολόκληρο εδώ.
Αντιστοίχως, η Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας για το Έτος Κύπρου και οι υπογραφές εδώ.
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr