Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

«Η απαγορευμένη επέτειος 15ης Ιανουαρίου και ο «Νόμος Ακιντζί».»



FILE PHOTO. Η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Απριλίου, σημαδεύτηκε από εντάσεις και αντεγκλήσεις με τον Πρόεδρο του Σώματος να διακόπτει τη συνεδρία και ζητά εκκένωση της αίθουσας/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Του Λάζαρου Μαύρου
ΕΦΕΤΟΣ για πρώτη φορά, μετά από 68 χρόνια, είναι… απαγορευμένη η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της Κύπρου της 15ης Ιανουαρίου 1950. Απαγορεύεται ν’ ακούσουν στα σχολεία οι μαθήτριες κι οι μαθητές, απ’ τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους, έστω και μια ολιγόλεπτη αναφορά για το Δημοψήφισμα του ’50. Αυτό απαίτησαν οι Τούρκοι Κατακτητές και το πέτυχε ο Μουσταφά Ακιντζί: 
ΠΡΙΝ από εννέα μήνες, την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017, οι Τριάκοντα Βουλευτές ΔηΣυ & ΑΚΕΛ στην Βουλή, ψήφισαν τον «Νόμο Ακιντζί»: Διά του οποίου απαγορεύθηκε στα ελληνικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έστω και 10λεπτη ετήσια αναφορά στο Δημοψήφισμα του 1950. Κατά το οποίο, το 95,7% του υπόδουλου στους Εγγλέζους Αποικιοκράτες κυπριακού λαού ψήφισε το «Αξιούμεν την Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα»:
ΑΝΔΡΕΣ και γυναίκες, οι παππούδες, οι γιαγιάδες κι οι γονείς των σημερινών γενιών όλων των ενηλίκων Ελλήνων της Κύπρου, όλων των κομματικών και πολιτικών παρατάξεων, έκαστος με ολόγραφο τ’ όνομα και την υπογραφή του, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των Ελευθέρων Λαών επί του Ναζισμού και του Φασισμού, αξίωσαν από τους Συμμάχους στον Πόλεμο Βρετανούς, τον σεβασμό στην πρώτιστη διακήρυξη των νικητριών επί του Χίτλερ δυνάμεων:
ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ των υποδούλων και αποικιοκρατουμένων λαών. Οι πολεμήσαντες εθελοντικώς, με εκατόμβες θυσιών, μαζί με τους Βρετανούς, εναντίον του γερμανικού Ναζισμού και του ιταλικού Φασισμού, Έλληνες Κύπριοι, διεκδικούντες τα υπεσχημένα, αξίωσαν ενυπογράφως και ιδιοχείρως, με το Δημοψήφισμα του 1950, την ανέκαθεν, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αυτονόητη έκφανση και περιεχόμενο της Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης: Την Ένωσιν της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα. Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο: Το Δημοψήφισμα.
Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δημοψηφίσματος, ιδέα, αρχικά, της τότε υπό τον Εζεκία Παπαϊωάννου ηγεσίας του ΑΚΕΛ, υλοποιήθηκε με πρωτοστάτη την Εθναρχία Κύπρου κι επικεφαλής τον από Κυρηνείας Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Β΄. Συνήγειρε το σύνολο του πληθυσμού. Και μόνον όσοι ρητώς απειλήθηκαν από την αποικιοκρατική διοίκηση, «δημόσιοι υπάλληλοι» και αστυνομικοί, δεν προσήλθαν να υπογράψουν την Ένωσιν.
ΥΠΕΡ της Ενώσεως υπέγραψαν ακόμη και κάποιοι εκ της τουρκικής μειονότητας της Κύπρου. Παρ’ ότι στον Β’ Παγκ. Πόλεμο η Τουρκία, ως «Επιτήδειος Ουδέτερος», ευνοϊκή υπέρ της Χιτλερικής Γερμανίας, δεν έριξε ούτ’ έναν πυροβολισμό κατά του Ναζισμού.
ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ Δημοψήφισμα του 1950 υπήρξε η αψευδής παλλαϊκή και δημοκρατική βάση, από την οποία αντλούσε παγκοσμίως τη νομιμοποίησή του ο μετέπειτα τετραετής 1955 -1959 ένοπλος επικός απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. με ηγέτη τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα – Διγενή.
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να ταπεινώσουν και να εξευτελίσουν τον Ελληνισμό της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τούρκοι Κατακτητές με τον Ακιντζί, απαίτησαν την απαγόρευση της ετήσιας σχολικής αναφοράς στο Δημοψήφισμα του ’50, αλλιώς απειλούσαν ότι δεν θα συνέχιζαν τις «διακοινοτικές διαπραγματεύσεις» Αναστασιάδη – Ακιντζί. Ξεχωριστές κατ’ ιδίαν «απόρρητες» συνομιλίες με τον Ακιντζί είχαν στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα εδάφη οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔηΣυ και Άντρος Κυπριανού, Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ.
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 7η Απριλίου 2017, στην Ολομέλεια της Βουλής, απόντων έξι εκ των 56 βουλευτών, Τριάκοντα βουλευτές των ΔηΣυ & ΑΚΕΛ, πλειοψηφούντες στην ψηφοφορία, υποτάχθηκαν στην τουρκική απαίτηση και υπερψήφισαν τον «Νόμο Ακιντζί» για την απαγόρευση στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Δύο εκ των βουλευτών του κυβερνώντος ΔηΣυ, η κ. Ελένη Σταύρου και ο κ. Ανδρέας Κυπριανού, αμφότεροι της Λεμεσού, καταψήφισαν, μαζί με τους παρόντες 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων, την υποταγή.
ΤΟΝ «ΝΟΜΟ ΑΚΙΝΤΖΙ» ψήφισαν οι εξής: (α) ΔηΣυ: (1) Νεοφύτου Αβέρωφ, (2) Κυριακίδου Στέλλα, (3) Τορναρίτης Νίκος, (4) Κασίνης Σόλων, (5) Δημητρίου Δημήτρης, (6) Νουρής Νίκος, (7) Δίπλαρος Ευθύμιος, (8) Χατζηγιάννης Κυριάκος, (9) Κάρουλας Γεώργιος, (10) Κουλλά Ονούφριος, (11) Γεωργίου Γεώργιος (Αμχ), (12) Δημητρίου Αννίτα, (13) Ζαχαρίου Ζαχαρίας, (14) Κωνσταντίνου Κώστας, (15) Μαυρίδης Μάριος, (16) Αριστείδου Μαριέλλα, (β) ΑΚΕΛ: (17) Κυπριανού Άντρος, (18) Χαραλαμπίδου Ειρήνη, (19) Στεφάνου Στέφανος, (20) Δαμιανού Άριστος, (21) Λουκαΐδης Γιώργος, (22) Καυκαλιάς Ανδρέας, (23) Κώστα Κώστας, (24) Γεωργίου Γεώργιος (Λ/σου), (25) Κουκουμά Σκεύη, (26) Τζιοβάνης Χριστάκης, (27) Κέττηρος Νίκος, (28) Γεωργίου Γεώργιος (Λ/κας), (29) Σάββα Ευανθία, (30) Φακοντής Ανδρέας.
ΥΠΗΡΞΕ η πρώτη φορά στην 57χρονη ιστορία της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία ψηφιζόταν νόμος υποταγής σε απαίτηση των Τούρκων Κατακτητών και του κατοχικού Ψευδοκράτους τους. Ούτε καν κατά τη διάρκεια των εννέα τελευταίων ετών της Αποικιοκρατίας 1950-1959 είχαν ποτέ πετύχει οι Βρετανοί να αποτρέψουν τις ετήσιες σχολικές αναφορές και επετειακές εκδηλώσεις για το Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950…
*Αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή και ραδιοφωνικός παραγωγός στο ράδιο Πρώτο
Ανάρτηση από: https://www.apopseis.com