Του Κώστα Ράπτη
Στις 3 Ιανουαρίου η ρωσική εφημερίδα Komersant ανέφερε ότι η αεροπορική βάση της Ρωσίας στο Χμέιμιμ της βορειοδυτικής Συρίας είχε δεχθεί επίθεση με όλμους από αντάρτες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν επτά μαχητικά αεροσκάφη στο έδαφος. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε το δημοσίευμα όμως την επομένη εμφανίσθηκαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ενός Suhoi-24 με κατεστραμμένη την ουρά.
Πολύ σοβαρότερα έγιναν τα πράγματα τα ξημερώματα του περασμένου Σάββατο 6 Ιανουαρίου όταν τόσο η βάση του Χμέιμιμ όσο και ο σταθμός επιμελητείας στο λιμάνι της Ταρτούς δέχθηκαν επίθεση από δέκα και τρία drones αντιστοίχως, εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατόπιν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, επτά καταρρίφθηκαν και έξι υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν.
Το πλήγμα είναι μεγάλο για το γόητρο της Μόσχας, καθώς μόλις στις 11 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη βάση του Χμέιμιμ, όπου παρουσία του Σύρου ομολόγου του Bashar al-Assad, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις ουσιαστικά ολοκήρωσαν την αποστολή του και σε μεγάλο μέρος θα επαναπατρισθούν.
Εξ ού και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov δήλωσε σε ύφος μάλλον απολογητικό ότι «οι δυάμεις που παραμένουν σε Χμέιμιμ και Ταρτούς έχουν τη δυνατότητα να αποκρούσουν τις σποραδικές επιδρομές τρομοκρατών” για τις οποίες «άπαντες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, γνωρίζουν ότι δεν θα τερματισθούν εν μία νυκτί.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι την επίθεση πραγματοποίησε ισλαμιστική αντάρτικη οργάνωση που δρα στη συριακή επαρχία της Λατάκια, όπου και η βάση του Χμέιμιμ.
Ωστόσο, μη κατονομαζόμενο μέλος της Άνω Βουλής της Ρωσίας δήλωσε την Τρίτη προς το πρακτορείο Interfax ότι τα 13 drones δεν μπορούσαν να τα έχουν προμηθευτεί οι τζιχαντιστές παρά από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, λίγα λεπρά αργότερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι την ώρα της επίθεσης στις ρωσικές βάσεις αμερικανικό αναγνωριστικό σκάφος πετούσε πάνω από την ανατολική Μεσόγειο.
Πράγματι τόσο η προμήθεια όσο και η πλοήγηση μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών προϋποθέτει προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες. Όμως η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτές εξασφαλίζονται εύκολα στην αγορά, ενώ και η παρουσία αναγνωριστικού αεροσκάφους των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να θεωρηθεί στις υφιστάμενες συνθήκες καθημερινή υπόθεση.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Adrian Rankine-Galloway δήλωσε ότι κάθε υπαινιγμός ότι δυνάμεις των ΗΠΑ ή της συμμαχίας έπαιξαν ρόλο στην επίθεση κατά της ρωσικής βάσης δεν θεμελιώνεται στα γεγονότα και είναι απολύτως ανεύθυνη”.
Χωρίς καμία αμφιβολία ένας μεγάλος πόλεμος εντυπώσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μήπως όμως όντως εκτυλίσσεται και ένας ιδιόμορφος «υβριδικός” πόλεμος;
Η ρωσική πλευρά δείχνει να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον και οι περιφερειακοί της σύμμαχοι δεν έχουν συμφιλιωθεί με την έκβαση της συριακής σύγκρουσης και εξακολουθούν να δίνουν κεκαλυμμένα τη μάχη, με κυριότερο στόχο την εξασφάλιση στα αυτονομημένα κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας μιας εξόδου στη Μεσόγειο ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμα. Όμως σε αυτή την πιθανή έξοδο στην επαρχία της Λατάκιας παραμονεύει η ρωσική βάση του Χμέιμιμ, στην οποία μάλιστα εκτελούνται έργα επέκτασης, για τη μετατροπή της σε μόνιμη εγκατάσταση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Δευτέρα η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat ανέφερε ότι η κυβέρνηση Trump προτίθεται να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την κουρδική οντότητα.
Την ίδια στιγμή, οι πρωτοβουλίες διαλόγου της Αστάνα και της Γενεύης έχουν τελματωθεί (λόγω αφενός των αντιρρήσεων της Τουρκίας στην παρουσία κουρδικής αντιπροσωπείας, και της επιμονής αφετέρου της συριακής αντιπολίτευσης στην έξοδο του Assad, ως προϋπόθεση πολιτικής λύσης του συριακού), η Τουρκία εγκαθιστά αντιαεροπορικές συστοιχίες στα συριακά εδάφη που έχει καταλάβει, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προωθούνται, με ρωσική αεροπορική υποστήριξη, στην επαρχία της Ίντλιμπ (μεταξύ των κουρδοκρατούμενων περιοχών και της Μεσογείου), όπου είναι συσπειρωμένοι οι περισσότεροι τζιχαντιστές, ενώ η αμερικανική πλευρά διαμηνύει ότι δεν θα τερματίσει την παρουσία των δυνάμεών της που έχουν εγκατασταθεί στα βορειοανατολικά, σε ρόλο «εκπαιδευτικό” των Κούρδων ανταρτών.
Ανάρτηση από: http://www.capital.gr