Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, υπενθύμισε πως η Κουβανική Επανάσταση κατέστη μονόδρομος για την επίτευξη της πραγματικής ανεξαρτησίας της Κούβας, που είχε μετατραπεί σε αμερικανική αποικία, με τους ιμπεριαλιστές και την υποτακτική και διεφθαρμένη ολιγαρχία να ληστεύουν του πόρους του νησιού. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κούβας σε εκπαίδευση, υγεία και πολιτισμό, παρότι βρέθηκε υπό ένα καθεστώς πολιορκίας από την κύρια ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, το οποίο εδράζεται στο μίσος των ΗΠΑ στο μοντέλο της.
«Οι επαναστάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδεαλιστική σκοπιά» – «Η κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού ενσταλλάσσει επαναστατικό συναίσθημα στους νέους»
Εκτίμησε ότι η πανδημία Covid-19 οδήγησε τα συστήματα υγείας στις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες σε κατάρρευση, ανισότητα στον εμβολιασμό και συσσώρευση πλούτου, με την ανθρωπότητα να διαπιστώνει πως το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, ενσταλλάσσοντας επαναστατικό συναίσθημα στις νέες γενιές. Προειδοποίησε πως η διάσωση του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη επιβίωση του ανθρώπινου γένους, και πως η επανάσταση εξακολουθεί να αποτελεί εναλλακτική λύση στη πολυδιάστατη κρίση. Επισήμανε, ωστόσο, πως οι επαναστάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από ιδεαλιστική σκοπιά, αλλά να τις βλέπουμε μέσα από τις αντιφάσεις και τα ιστορικά στάδια, εξηγώντας πως η Κουβανική Επανάσταση βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς μετεξέλιξης και προσαρμόζεται σε όλες τις περίπλοκες ιστορικές στιγμές που αντιμετωπίζει.
Υπενθύμισε πως τα φιλολαϊκά μέτρα των προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λ. Αμερική επέφεραν μια διαδικασία ολοκλήρωσης, που συνέβαλε στη νίκη κατά του αναλφαβητισμού, που παραμένει όνειρο για πολλούς ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου. Απέναντι σε αυτό, ο ιμπεριαλισμός απάντησε με πραξικοπήματα και παρεμβάσεις. Ωστόσο, όπως ανέφερε, βρισκόμαστε μπροστά στην επικράτηση ενός νέου κύκλου αριστερών ιδεών στην ήπειρο. Η Κούβα σέβεται αυτές τις εμπειρίες, που έχουν στόχο να επιτευχθεί ένας καλύτερος κόσμος βασισμένος σε πιο ανθρώπινες, επαναστατικές, απελευθερωτικές και συνεργατικές θέσεις.Ο Κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στα διδάγματα από την κατάρρευση του σοσιαλισμού στην Αν. Ευρώπη και τις παγκόσμιες επαναστατικές εμπειρίες, χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να μιλάμε για μια νέα αριστερά. Προειδοποίησε για την ιμπεριαλιστική λογική της πολιτιστικής διείσδυσης [ιδεολογικής ανατροπής] και του μηδενισμού, στην οποία πρέπει να απαντήσουμε με μια αριστερή ή προοδευτική λογική. «Στην περίπτωσή μας, έχουμε μια σοσιαλιστική λογική, ωστόσο, ποτέ δεν απορρίπτουμε την κριτική της ιδεολογίας μας, αλλά πιστεύω ότι είναι θεμελιώδες να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, να υπάρξει ισότητα μεταξύ όλων των κατοίκων του πλανήτη και να διανεμηθεί ο πλούτος με καλύτερο τρόπο», εξήγησε.
Ο Ντίαζ-Κανέλ θυμίζει πως είναι εκπρόσωπος μιας γενιάς, που δεν θέλησε την ακαμψία, αλλά θέλησε να δώσει ιστορική συνέχεια στην Επανάσταση, με τη διαλεκτική έννοια του όρου. «Οι γενιές που γεννήθηκαν μετά την Επανάσταση είναι γενιές που έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους υπό την πίεση του αποκλεισμού, υπό την επιθετικότητα του αποκλεισμού, με τις επιπτώσεις του αποκλεισμού, αλλά παρ’ όλα αυτά, η Επανάσταση δεν σταμάτησε, στάθηκε απέναντι στον αποκλεισμό και μπόρεσε να αναπτύξει τα προγράμματα και τα σχέδιά της, παρόλο που ο αποκλεισμός ξεχώρισε ως το κύριο εμπόδιο μπροστά στην επίτευξη όλων των προαναφερθέντων» τόνισε.
Η Κούβα είναι η πρώτη που υπέστη τις παράνομες και μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ, υπό το βάρος των οποίων ζει δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό των συνθηκών πως, η Κούβα, η χώρα που έστειλε ιατρικές ομάδες σε χώρες με εστίες πανδημίας, βρέθηκε χωρίς αναπνευστήρες εξαιτίας ακριβώς του αποκλεισμού. Υπενθύμισε πως «ο αποκλεισμός επιβραδύνει τις προσδοκίες μας και την υλοποίηση των προγραμμάτων και των ονείρων μας», επιφέροντας κοινωνικές επιπτώσεις, σε συνδυασμό με τον Covid-19. «Υπήρχε ένα ολόκληρο σενάριο που ετοίμασε η αυτοκρατορία, το οποίο επρόκειτο να δημιουργήσει ένα διογκωμένο σκηνικό κοινωνικής αναταραχής που θα χρησίμευε ως το απαραίτητο πρόσχημα για να παρέμβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχοντας ‘ανθρωπιστική βοήθεια’» τόνισε ο Κουβανός ηγέτης, θυμίζοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και αλλού.
Ο Ντίαζ-Κανέλ σημείωσε ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα δεν υπήρξε ποτέ αστυνομική καταστολή, ενώ υπάρχουν προγράμματα που καταπολεμούν όλες τις μορφές διακρίσεων, ιδιαίτερα τις φυλετικές διακρίσεις. Περιέγραψε τις δομές λαϊκής εξουσίας σε επίπεδο βάσης, καθώς και τη διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού σε κουβανικές γειτονιές όπου έχουν συσσωρευτεί ανισότητες. Τα επιτεύγματα στην ανάπτυξη εμβολίων χάρισαν στην Κούβα τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, τα οποία συγκρίνει με τη νεοφιλελεύθερη γραμμή των ΗΠΑ. «Έτσι ηττήθηκε ο Covid. Οπλισμένοι με την ιδέα ότι όλοι δουλεύουν για όλους, επικεντρωθήκαμε στο να σώσουμε τις ζωές Κουβανών ανδρών και γυναικών και το πετύχαμε», τόνισε.
Η Αβάνα και ο κόσμος: Αλλαγή του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος – Συμμαχίες που συμβάλλουν στον πλουραλισμό
Ο Κουβανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του «σημερινού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, επειδή βασίζεται στην εκμετάλλευση και την ανισότητα, εξυπηρετεί τους πλούσιους σε βάρος της πλειοψηφίας των φτωχών του κόσμου και δεν προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες εναλλακτικές λύσεις, καθώς υπόκειται στα συμφέροντα των στρατιωτικοβιομηχανικών συμπλεγμάτων και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων». Απέναντι σε αυτό, προτάσσει «συμμαχίες που συμβάλλουν στην επίτευξη του πλουραλισμού, της κατανόησης, του σεβασμού προς τους άλλους και του αγώνα για την ειρήνη», όπως η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Αμερικής (ALBA).
Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Κούβας κατήγγειλε την Ουάσινγκτον για διάδοση ρωσοφοβίας και παραπληροφόρησης, με στόχο να εμφανίσει τη Ρωσία ως ένοχο. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «ένοχος σε αυτή τη σύγκρουση είναι οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταφεύγουν σε πολέμους για να λύσουν τα προβλήματά τους και να ξεπεράσουν τις κρίσεις τους» και να εξυπηρετήσουν «τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος». Θύμισε πως οι ΗΠΑ πάντα προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Ρωσία επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ στα σύνορά της και κάλεσε σε διεθνείς πρωτοβουλίες επίτευξης διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου. Επανέλαβε την αποδοκιμασία της Κούβας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αναρωτώμενος πως η Ευρώπη δεν αντλεί τα ιστορικά μαθήματα από τους δύο παγκοσμίου πολέμους και τον φασισμό, για να αποφύγει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Πρόσθεσε ότι «δεν ήταν ο Πούτιν που προκάλεσε τη σύγκρουση με την Ουκρανία, επρόκειτο να επιβάλλουν καθεστώς πολιορκίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», επισημαίνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίζεται τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας και πρέπει να γίνει διάλογος μαζί του χωρίς προϋποθέσεις. Επεσήμανε το υψηλό επίπεδο πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αβάνας, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην Κούβα έως το 2030. Ο Ντίαζ-Κανέλ ανέφερε, επίσης, ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν επιδείξει τη βούληση να ενσαρκώσουν αληθινή φιλία με την Κούβα, εξάροντας παράλληλα το κινεζικό μοντέλο σοσιαλισμού και μεταρρύθμισης, που μετέτρεψε την Κίνα σε μια από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.
Ακόμη, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πολιτισμό και την Αντίσταση του Ιράν κατά της αμερικανικής επιθετικότητας, την προσωπικότητα του Αλί Χαμενεΐ ως ηγετική μορφή της Ισλαμικής Επανάστασης, καθώς και για την τεχνολογική ανάπτυξη που έχει επιτύχει το Ιράν παρά το εμπάργκο και τις κυρώσεις, η μελέτη της οποίας μπορεί να ωφελήσει την Αβάνα. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Συρία, για τη στάση της απέναντι σε μια επιθετική εκστρατεία με στόχο την καταστροφή της, σημειώνοντας ότι η Συρία, μετά από πολλά χρόνια άδικου πολέμου εναντίον της, παρέμεινε ένα ισχυρό και ενωμένο έθνος. «Ο Σύρος πρόεδρος υπήρξε ειλικρινής προς τον λαό του και παρέμεινε στην πρώτη γραμμή χωρίς να τα παρατήσει… Έβλεπα πάντα μεγάλη σταθερότητα και ψυχραιμία σε αυτόν» συμπεραίνει.
Τέλος, τόνισε τις άριστες σχέσεις της Κούβας με τη Βενεζουέλα, αναφερόμενος τόσο στον ρόλο κλειδί του Τσάβες, καθώς και πως «ο Μαδούρο, με τις προσπάθειες και την επιμονή του, μπόρεσε να επιτύχει την πολιτικοστρατιωτική ενότητα, να διατηρήσει τη Μπολιβαριανή Επανάσταση και να την προχωρήσει στο μονοπάτι της νίκης». «Ο Λούλα δεν εναρμονίζεται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, επομένως η κυβέρνηση τους εργάστηκε για να τον δυσφημήσει κατασκευάζοντας νομικές υποθέσεις εναντίον του» συμπλήρωσε, ενώ εκφράστηκε επίσης θετικά για τον Γκουστάβο Πέτρο της Κολομβίας και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Επανάσταση των Σαντινίστας.
Ανάρτηση από: https://thepressproject.gr/