Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται.
Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρεται.
Φοβούνται την ελεύθερη επιλογή και βούληση του λαού και της νεολαίας και
κάνουν τα πάντα να την αλλοιώσουν, για να
διατηρήσουν το σάπιο πολιτικό τους σύστημα και την παραμονή τους στην εξουσία.
Για την υλοποίηση μίας πάγιας θέσης της Αριστεράς και την εκπλήρωση ενός ιστορικού χρέους κάνει λόγο η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχετικά με την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο και δεν κοκκινίζει.
Ένα αναλογικότερο σύστημα, όχι όμως απλή ανόθευτη αναλογική που επιλέγεται και κατατίθεται αυτή την στιγμή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και όχι από θέση αρχής και προεκλογικής δέσμευσης. Βλέποντας ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στη μνημονιακή πολιτική του, προσπαθεί να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να έχει την πρωτοβουλία έτσι όταν και εάν χρειαστεί να καταφύγει στις κάλπες να υπάρχει ένα αναλογικότερο σύστημα που θα τον συγκρατήσει από την ενδεχόμενη εκλογική κατρακύλα, ώστε να διατηρηθούν στο πολιτικό σύστημα από θέσεις εξουσίας. Ενδεχομένως αυτό το εκλογικό σύστημα σταθεί εμπόδιο στον ερχομό του Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, τον οποίο τροφοδοτεί και βοηθά η πολιτική της συγκυβέρνησης.
Δεν είναι πρώτη φορά, είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής τους, να βαφτίζουν το ψάρι κρέας. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τις πολιτικές θέσεις και τις δεσμεύσεις τους. Την επιστροφή του βασικού μισθού στα 751 ευρώ; Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ; Το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα που το έκαναν ΝΑΙ, τις κόκκινες γραμμές για τις συντάξεις; και άλλα πολλά.
Το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως κυβέρνηση, δεν αναφέρει όσα έλεγε η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο κ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο 2012 στην τότε Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα στις 14/3/2012 είχαν καταθέσει από κοινού, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής, πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα. «Βασική θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή όλων των υπαρκτών πολιτικών τάσεων και δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. …Η απλή αναλογική μπορεί να αναδεικνύει Βουλή, που δεν θα βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ως θεμελιακής πολιτικής, νομικής και ηθικής αρχής», ανέφεραν στην πρότασή τους.
Σήμερα όμως που είναι κυβέρνηση, δεν λέει τα ίδια η πρότασή τους.
Με τη σημερινή πρόταση που καταθέτει καταργεί το μπόνους των 50 βουλευτών στο πρώτο κόμμα, κάνοντας το σύστημα αναλογικότερο γιατί αυτό τους βολεύει. ΔΕΝ καταργεί όμως το πλαφόν 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό μικρών κομμάτων παραχαράσσοντας τη λαϊκή εντολή. Διατηρεί με αυτό τον τρόπο την ανισότητα της ψήφου των πολιτών. Άρα η αναλογική τους δεν είναι τόσο «απλή», «ανόθευτη» και Αριστερή, όπως αρέσκονται να λένε.
Ο φόβος απώλειας της εξουσίας είναι που τους οδηγεί στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου που είναι αναλογικότερο. ΔΕΝ καταργούν το πλαφόν εισόδου, προσπαθώντας να αποκλείσουν ριζοσπαστικές, αντικαπιταλιστικές και άλλες φωνές που κινούνται έξω από τον έλεγχο του σημερινού πολίτικου και οικονομικού κατεστημένου. Επιδιώκουν να ανακυκλώνονται τα ίδια κόμματα στη βουλή, τρέμουν στην ελεύθερη έκφραση και επιλογή του λαού.
Η πολιτική τους σπέρνει άνεμους και θα θερίσει θύελλες.
Γνωρίζουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι δεδομένη στην πολιτική τους. Φοβούνται την ελεύθερη επιλογή και βούληση του λαού και κάνουν τα πάντα να την αλλοιώσουν. Μπορεί να έχουν υποχωρήσει οι κοινωνικοί και λαϊκοί αγώνες, να μην ξεχωρίζει ακόμη – εξ αιτίας των ανεπαρκειών και των ευθυνών και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς- μια εναλλακτική προς όφελος του λαού λύση. Όμως θα υψωθούν τείχη αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής της πολιτικής τους. Εξάλλου το BREXIT του αγγλικού λαού έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη και ας έκαναν τα πάντα οι πολιτικοί και οικονομικοί ελίτ για να μην εκφραστεί.