Του Γεράσιμου Χολέβα
Σήμερα και αύριο η χώρα θα ζήσει με μια «υποχρεωτική» ευφορία επειδή μας επισκέπτεται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φέρνοντας – υποτίθεται – πολλά «δώρα» για τον ελληνικό λαό. Θα ακούσουμε ξανά εκείνο το παλιό …σύνθημα:«Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία».
Χαρακτηριστικά είναι, άλλωστε, τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων στην Ελλάδα και η ενθουσιώδης τηλεοπτική κάλυψη που γίνεται. Η εφημερίδα «Τα Νέα» αφιερώνει το πρωτοσέλιδο της στον …αυτοκράτορα Μακρόν (δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο και θα καταλάβετε μόλις δείτε τη φωτογραφία που συνοδεύει τον τίτλο. «Εμανουέλ Μακρόν στα «Νέα»: «Εμπιστεύομαι τους Έλληνες»»). Η «Καθημερινή», στο ίδιο κλίμα, γράφει για την εφ’ όλης συνέντευξη του Γάλλου προέδρου στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Μακρόν: Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα στο νέο ξεκίνημα». Η «Αυγή» μας εξηγεί στο πρωτοσέλιδο της τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μακρόν, υποστηρίζοντας: «Συνεργασία για μια δημοκρατική οικονομική διακυβέρνηση». Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα: «Μπίζνες αλά γαλλικά – Μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου».
Σε όλα τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις – εδώ και μέρες – διαφημίζεται πως ο Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα με πολλούς ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας του. Το είπε από νωρίς άλλωστε, ο …δηλωμένος «κομμουνιστής» αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη του «Πρακτορείο 104,9 FM» (31-8-2017): «Μαζί με τον Πρόεδρο Μακρόν έρχεταιη αφρόκρεμα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου και θα συναντηθούν με τους αντίστοιχους δικούς μας επιχειρηματίες σε μια εκδήλωση που θα μιλήσουν και οι δύο αρχηγοί για τις προοπτικές που ανοίγονται για επενδύσεις και συνεργασία στην Ελλάδα».
Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας για την επίσκεψη Μακρόν, θέλοντας να μας πείσει πως το όφελος για τη χώρα είναι διπλό: Επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλες εταιρείες γαλλικών συμφερόντων και ένα μήνυμα συμβολικό – με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου – για την καλή πορεία της οικονομία της χώρας και την προοπτική της για έξοδο από την κρίση… Ο Κώστας Ζαχαριάδης, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μακρόν «σινιάλο εμπιστοσύνης που θα συμβολίσει και την αρχή της εξόδου από την πολύ δύσκολη φάση που έχει βρεθεί η χώρα». (ΣΚΑΪ 6-7-2017).
Πριν δούμε τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Μακρόν στην επίσκεψη του δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε πως τέτοια κοινή χαρά κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλών ΜΜΕ (που άλλα στηρίζουν περισσότερο την κυβέρνηση και άλλα περισσότερο την αξιωματική αντιπολίτευση) είχαμε να δούμε από τότε που ήρθε ο Ομπάμα στην Ελλάδα, λίγο πριν λήξει η προεδρική του θητεία.
Είναι το γνωστό παραμύθι: Πρέπει να …ενωθούμε για να πάρουμε τα «δώρα» των φίλων μας των Γάλλων. Το παραμύθι αυτό πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες το …διαβάζουν και ελάχιστοι το πιστεύουν. Δεν νομίζουμε είναι και πολλοί εκείνοι που έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι εκπρόσωποι του γαλλικού κεφαλαίου συνοδεύουν τον Μακρόν ως …φιλέλληνες.
Οι άνθρωποι έρχονται για να κάνουν χοντρές μπίζνες, να βγάλουν κέρδος σε τιμές ευκαιρίας, σε μια χώρα ρημαγμένη, και φθηνό εργατικό κόστος. Θα κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνουν και οι δεκάδες θυγατρικές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα, ό,τι κάνουν και γαλλικές εταιρείες που έχουν κοινοπραξίες με ελληνικές επιχειρήσεις.
Με λίγα λόγια οι Γάλλοι επιχειρηματίες έρχονται να (μας) αγοράσουν και να επενδύσουν σε ένα μεγάλο εύρος παραγωγικής δραστηριότητας, από την Ενέργεια και τον ΟΛΘ μέχρι τομείς της ύδρευσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Ποιες «δουλειές» θα κλείσουν θα το δούμε μετά την επίσκεψη, αν και – προφανώς – κάποιες από αυτές έχουν κλείσει ήδη.
Διαβάστε ορισμένα από τα ονόματα που συνοδεύουν τον Μακρόν – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία – και θα καταλάβετε πόσο …φιλελληνική είναι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου:
Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Total (πετρελαϊκή εταιρεία) Πατρίκ Πουϊγιάν, ο γενικός διευθυντής της BPI (Αναπτυξιακή Τράπεζα της Γαλλίας) Νικολά Νταφούρκ,ο συνιδρυτής της εταιρείας Kiss Kiss Bank Bank (πλατφόρμα χρηματοδότησης media, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και μουσικής) Αντριέν Ομόν, ο πρόεδρος του ομίλου Roullier (λιπάσματα και ζωοτροφές) Ενί Μπουαγιέ, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Saur(εταιρεία υδάτων) Λουί-Ρος Μπουργκάρντ, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής των εργαστηρίων Ineldea(καλλυντικά, βιταμίνες κ.λπ.) Νικολά Καπελέρ, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Suez Environnement(εταιρεία νερού και περιβάλλοντος) Ζαν Λουίς Σοσό, ο γενικός διευθυντής της Cooperl (εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος) Εμανουέλ Κομόλ, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Biocodex(φαρμακευτική εταιρεία) Ζαν-Μαρί Λεφέβρ, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Sanofi (φαρμακευτική εταιρεία) Γκιγιόμ Λερουά, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Orchestra (εταιρεία παιδικού ενδύματος) Πιέρ Μεστρ, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Vinci (τεχνική εταιρεία) Νικολά Νοτεμπέρ,ο πρόεδρος της Aerospace Valley (αεροδιαστημική εταιρεία) Αγκνές Παϊγιάρ, ο πρόεδρος του ομίλου BPCE(χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) Φρανσουά Περόλ, ο γενικός διευθυντής της Alstom (τρένα, μέσα μαζικής μεταφοράς) Ανρί Πουπάρτ – Λαφάρζ.
Ο Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο που στη χώρα του θέλει να περάσει ένα από τα πιο αντιδραστικά «πακέτα» εργασιακών «μεταρρυθμίσεων» στην ιστορία της Γαλλίας. Οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα (ιδιαίτερα από την ισχυρή στη Γαλλία CGT) έχουν ήδη ξεκινήσει και στις 12 Σεπτεμβρίου αναμένονται δυναμικές κινητοποιήσεις.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες η πλειοψηφία των Γάλλων είναι αντίθετοι στα μέτρα που προωθεί ο Μακρόν για τον εργατικό κώδικα. Συγκεκριμένα 58% είναι κατά της «μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα», σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico. Μάλιστα, το 71% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως οι αλλαγές που επιδιώκονται «θα μειώσουν τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις» και το 54% πως θα «επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίας των μισθωτών».
Το ιδεολογικό σκεπτικό των μεταρρυθμίσεων είναι γνωστό και δεν αφορά μόνο τη Γαλλία: Εργαζόμενοι – σκλάβοι χωρίς επί της ουσίας συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκπροσώπηση, εργαζόμενοι χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα και αδύναμοι μπροστά τον εργοδότη, ενίσχυση των ψευδαισθήσεων για τα …κοινά συμφέροντα εργαζομένων – εργοδοτών. Όλα αυτά ονομάζονται αλλιώς, βέβαια, στην προπαγάνδα για τέτοιου είδους μέτρα. Τα λένε «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», μέτρα για «νέες θέσεις εργασίας», «ανάπτυξη» κ.α
Αρκούν οι δηλώσεις του Πιερ Γκατάζ, προέδρου της Ένωσης Γάλλων Βιομηχάνων «Medef» για να αντιληφθούμε τι «δώρα» ετοιμάζουν για τους Γάλλους εργαζόμενους. Ο Γκατάζ, που έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα «μια πρώτη φάση στη διαμόρφωση ενός εργατικού δικαίου προσαρμοσμένου με την πραγματική καθημερινότητα των εταιρειών», δεν έκρυψε πως τις αλλαγές που φέρνει ο Μακρόν «τις περιμέναμε εδώ και δεκαετίες».
Ο Μακρόν, λοιπόν, εκτός από τα «δώρα» που θα φέρει θα έρθει να διαφημίσει κι ένα παράδειγμα επέκτασης της εργασιακής εκμετάλλευσης και έντασης των περιορισμών των εργατικών δικαιωμάτων, το οποίο ήδη θαυμάζουν πολλοί εγχώριοι πολιτικοί και – φυσικά – οικονομικοί παράγοντες της χώρας μας.
Μια δήλωση της υπουργού Εργασίας της Γαλλίας, Μιριέλ Πενικό, άλλωστε το είπε ανοιχτά πως πρέπει να αλλάξει «η συμπεριφορά του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας».
Το αντεργατικό «πακέτο» Μακρόν, το οποίο ανακοινώθηκε από την υπουργό Εργασίας Μιριέλ Πενικό, έχει στόχο να πετάξει τα συνδικάτα τελείως έξω από τις εργασιακές διαπραγματεύσεις (πρώτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη συνέχεια σε μεγαλύτερες) για τις συμβάσεις αλλά και κάθε δικαίωμα των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, επιδιώκεται οι διαπραγματεύσεις να μη γίνονται με εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων στα συνδικάτα , αλλά και με …ανεξάρτητους εργαζόμενους που δεν έχουν σχέση με το ανάλογο συνδικάτο.
Σε αυτή το σχέδιο θα βοηθήσει (τους εργοδότες) η ενίσχυση της επιλογής για διαπραγματεύσεις συμβάσεων και δικαιωμάτων σε επίπεδο επιχείρησης, έναντι των διεκδικήσεων για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό, με το πρόσχημα της …προσαρμογής των δυνατοτήτων και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε επιχείρησης θα μπορεί να διαμορφώσει και συνθήκες περισσότερων εργοδοτικών συνδικαλιστών στην κάθε εταιρεία, που θα έχουν τον πρώτο λόγο στα δικαιώματα των συναδέλφων τους, αφού θα έχει αποδυναμωθεί η δυνατότητα παρέμβασης και απόφασης των κλαδικών συνδικάτων ακόμα περισσότερο.
Στο αντεργατικό «πακέτο» Μακρόν προτείνεται, μεταξύ άλλων, να μπει όριο (πλαφόν) στις αποζημιώσειςτων εργαζομένων διευκολύνοντας τις απολύσεις από τους εργοδότες και την ανακύκλωση φθηνού εργατικού δυναμικού, επέκταση της δυνατότητας καθορισμού από τους εργοδότες των μισθών και των ωραρίων, επαναπροσδιορισμό τι σημαίνει άδικη απόλυση.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και της ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μέρ, ο οποίος προανήγγειλε, σε εκδήλωση της Ένωσης Γάλλων Βιομηχάνων «Medef» μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 33,3% στο 25% μέχρι το τέλος της θητείας του Μακρόν, το 2022.
Ανάρτηση από: http://www.imerodromos.gr