Με τις ομιλίες του Κώστα Λαπαβίτσα και του Όσκαρ Λαφοντέν ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου η ημερίδα με τίτλο «Ποιο το μέλλον της Ευρώπης». Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δομικές αδυναμίες του ευρώ, το έλλειμμα δημοκρατίας στην ΕΕ αλλά και τις ευθύνες κομμάτων της αριστεράς για τη σημερινή κατάσταση.
Η ομιλία του Όσκαρ Λαφοντέν
Η ομιλία του Κώστα Λαπαβίτσα
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση πατώντας εδώ
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές η εκδήλωση σηματοδοτεί τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής, μια νέας πρωτοβουλίας με βάση το Λονδίνο, γραφεία στη Θεσσαλονίκη και μέλη από ολόκληρη την Ευρώπη. Το EReNSEP έχει δύο στόχους. Πρώτον, να παράγει έργο υψηλού επιπέδου και άρτια τεκμηριωμένο, που θα έχει αντίκτυπο στην πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη. Δεύτερον, να διοργανώνει εκδηλώσεις και πολιτικές δράσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο παραγόμενο έργο.
Με δυο λόγια, επιχειρεί να συνδυάσει την επιστημονική ανάλυση με στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις αμφισβητώντας τις κυρίαρχες στρατηγικές στην Ευρώπη.
Υπάρχει ήδη μια αναζήτηση για εναλλακτικές στρατηγικές στην Ευρώπη, όπως έχει αποδειχθεί από τα δύο τελευταία συνέδρια – ένα στο Παρίσι και ένα στη Μαδρίτη – όσον αφορά το λεγόμενο Σχέδιο Β. Ανάμεσα στα μέλη του EReNSEP συγκαταλέγονται οικονομολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αναπτύξει εναλλακτικά επιχειρήματα για την Ευρώπη επί σειρά ετών.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστήμια της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και αλλού. Επίσης μέλη από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών οργανώσεων που επιδιώκουν ενεργά μια νέα στρατηγική, όπως το Candidatura de’Unidad Popular (CUP) στην Καταλονία, το Parti de Gauche στη Γαλλία, η Πρωτοβουλία για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό (IDS) στη Σλοβενία και το Die Linke στη Γερμανία.
Το EReNSEP σκοπεύει να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πραγματικής εναλλακτικής στρατηγικής για την Ευρώπη. Η λιτότητα έχει αποδειχθεί καταστροφική και απαιτούνται νέες πολιτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των εισοδημάτων. Η επιδεινούμενη ανισότητα έχει ενισχύσει το κοινωνικό αίτημα για αναδιανομή. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση έχει αποτύχει, καθιστώντας απαραίτητη την διαμόρφωση νέων νομισματικών διακανονισμών για τις επιμέρους χώρες της ευρωζώνης, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.
Ανάρτηση από: http://info-war.gr