Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ρωσική Ομοσπονδία: Ανατροπή στην Τσετσενία. Παραιτείται ο σύμμαχος του Πούτιν, Καντίροφ;

Ο Καντίροφ ανακοινώνει την παραίτησή του σαν μπαμπούλα κάθε φορά που πρέπει να εισπράξει πιστώσεις από τον Πούτιν

Του Γιώργου Παπαγαιννόπουλου

Γνωρίζουμε όλοι ότι ένας από τους ποιό ένθερμους συμμάχους του Πούτιν, που τον ακολουθεί πιστά και συμμετέχει στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ο αρχηγός των Τσετσένων Καντίροφ. Εύλογα ερωτηματικά σχηματίστηκαν λοιπόν, όταν ο Ραμζάν Καντίροφ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει ένα “μεγάλο” διάλειμμα “επ’ αόριστον” από τη θέση του. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, είπε ότι «συνειδητοποίησε ότι έχει καθίσει για μεγάλο διάστημα» στη θέση εξουσίας του και ότι «ήρθε η ώρα» να φύγει. Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Καντίροφ χαμογελά πονηρά με τη στολή του και στο μήνυμα -διαβασμένο ξεκάθαρα- μόλις 1,38 λεπτού, σχολιάζει: «Φίλοι, σήμερα κατάλαβα ότι προφανώς είμαι από τους μακροβιότερους εκ των σημερινών επικεφαλής των συστατικών οντοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο ίδιος παρατήρησα ότι κάθισα πάρα πολύ. Νομίζω ότι αξίζω πλήρεις και μακροχρόνιες διακοπές. Ελπίζω να με στηρίξετε και να καταλάβετε». Το βίντεο, συνοδευόμενο από μερικές γραμμές, αναμετάδοσε αμέσως το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Το μυστήριο για την «παύση» και οι υποθέσεις επί του πεδίου: Ο Καντίροφ κυβερνά τη Δημοκρατία της Τσετσενίας, μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τον Μάρτιο του 2007. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε το ελεύθερο στην Τσετσενία με αντάλλαγμα την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη του ίδιου στο διεθνές πεδίο: πρώτα στη Συρία, μετά στην Ουκρανία, από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπου έστειλε τουλάχιστον 10 χιλιάδες άνδρες στο μέτωπο: αυτά είναι τα προσωπικά του στρατεύματα, στρατιώτες αφοσιωμένοι σε αυτόν σώμα και ψυχή σε σημείο να κληρονομήσουν το παρατσούκλι του “Καντιρόφσκι”. Το ύφος, ο τόνος, το θέμα του τελευταίου μηνύματος δεν φαίνεται να ανήκουν καθόλου στον περιβόητο «χασάπη του Γκρόζνι».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ωστόσο, ο Καντίροφ είχε ήδη στο παρελθόν αναγγείλει μια πιθανή αποχώρηση ως ηγέτης της Τσετσενίας αλλά στη συνέχεια παρέμεινε στη θέση του. Συνήθως αυτές οι δηλώσεις έρχονται όταν θέλεις να πάρεις κάτι – στην προκειμένη περίπτωση από τον Πούτιν – ή τουλάχιστον μια δημόσια έκφραση συμπαράστασης, μια χειρονομία ευγνωμοσύνης. Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η χρονική στιγμή αυτής της δήλωσης είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη. Εάν αυτό που είπε ο Καντίροφ αποδειχτεί αληθινό και αποσυρθεί οικειοθελώς, θα ήταν μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Από τότε που κυκλοφόρησε το μήνυμα, το θέμα έχει πάρει φωτιά. Στο τέλος της δήλωσής του, μάλιστα, ο Καντίροφ πρόσθεσε μια κάπως κρυπτική φράση: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα μου πριν με διώξουν οι άλλοι». Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι άλλοι, είναι δύσκολο να πούμε: οι Τσετσένοι; Δύσκολο. Το Κρεμλίνο; ‘Ισως. Από τη Μόσχα, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τσετσένου ηγέτη ήρθε ένα είδος άρνησης ή, τουλάχιστον, μια θέση που πήρε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Δεν έχουμε λάβει ακόμη επίσημη επικοινωνία, συνεχίζει να ηγείται της Τσετσενίας.

Ο Πρόεδρος Πούτιν είδε τις αναφορές για την πιθανή παραίτηση του Καντίροφ, αλλά τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί με κανέναν τρόπο». Αυτό το ψυχρό μπρος-πίσω, που διαψεύδει μια σοβαρή έλλειψη επικοινωνίας (και ίσως αρμονίας) μεταξύ μακροχρόνιων πιστών φίλων, αφήνει τουλάχιστον τρεις υποθέσεις στο τραπέζι και, επομένως, τρία διαφορετικά σενάρια: ο Καντίροφ θα είχε «απογοητεύσει» τις προσδοκίες του Πούτιν στην Ουκρανία , μετά τις υποσχέσεις για μια ξεκάθαρη και οριστική δράση στο θέρτετρο του πολέμου στην Ουκρανία. μια ηγετική θέση στη Ρωσική Εθνοφρουρά (το αναφέρει η πύλη Meduza, επικαλούμενη δικές της πηγές εντός της προεδρικής διοίκησης)· βάσιμοι φόβοι για τη δική του ασφάλεια: τελικά, σε αρκετές φράσεις ο ηγέτης επικαλέστηκε την έννοια του «φύγετε πριν διωχθείτε από τους άλλους».

Τι προηγήθηκε: Στα τέλη Φεβρουαρίου 2016, ο Καντίροφ είχε ήδη υποσχεθεί να παραιτηθεί όταν έληγε η θητεία του τον Απρίλιο, μια απροσδόκητη και απίθανη κίνηση που οι αναλυτές απέρριψαν ως προσπάθεια να πείσουν τη ρωσική ηγεσία να τον επιβεβαιώσει εκ νέου. «Λέω ότι πέρασε ο καιρός μου», δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο NTV, καθώς περπατούσε στους κήπους του παλατιού του στην Τσετσενία. «Έχουμε πολλούς διαδόχους στην ομάδα. Υπάρχουν εξαιρετικοί ειδικοί. Αυτή είναι η κορύφωση για τον Καντίροφ». Η ανακοίνωση ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νέμτσοφ.

Εκείνη την εποχή, οι τελευταίες δηλώσεις του Καντίροφ φαινόταν ότι είχαν σκοπό να αντισταθμίσουν την πίεση των μέσων ενημέρωσης στο Κρεμλίνο να τον διορίσουν ως προσωρινό αρχηγό. Ο Καντίροφ, σε εκείνο το στάδιο, είχε εντείνει τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως το μαύρο σκυλί του Πούτιν, αποκαλώντας τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση «εχθρούς του λαού». Το 2016, ο Καντίροφ φοβόταν ότι η ροή ομοσπονδιακών χρημάτων προς την Τσετσενία θα μπορούσε να περιοριστεί. Η Μόσχα ήταν ανοιχτά δεσμευμένη στην ανάπτυξη της πρόσφατα προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας και έπρεπε επίσης να ξοδέψει κρυφά όχι μόνο για να πολεμήσει τον ακήρυχτο πόλεμο αντιπροσώπων της στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αλλά και για να στηρίξει την οικονομία

Αντιφατικά μηνύματα και διεθνείς κατηγορίες

Για να περιπλέξει την υπόθεση, ένα νέο μήνυμα από τον Καντίροφ, το οποίο εμφανίστηκε στο κανάλι του στο Telegram στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι το απόσπασμα των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας «Akhmat» και το δεύτερο σώμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έχουν ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

«Οι μαχητές μας – είπε ο Καντίροφ όπως αναφέρει το Ria Novosti – προελαύνουν ενεργά προς την κατεύθυνση των Soledar, Yakovlevka, Seversk. Η παύση που διατηρήθηκε για λόγους τακτικής τον τελευταίο καιρό δικαιώθηκε πλήρως. Δεν θα αποκαλύψω όλα τα μυστικά, αλλά χάρη στο σχέδιο που έχουμε αναπτύξει, ο εχθρός αποκάλυψε όλες τις θέσεις του», λέει στο βίντεο. Και προσθέτει: «Αγαπητέ μου ΑΔΕΛΦΕ, Ήρωα της Ρωσίας, διοικητή των ειδικών δυνάμεων ‘Akhmat”, Άπτυ Αλαουντίνοφ,αναφέρεις από το πεδίο ότι οι Ναζί υφίστανται ήδη τεράστιες απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό». Η φήμη του Καντίροφ ως διεθνούς εγκληματία προϋπήρχε της συνεχιζόμενης σύγκρουσης.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, η Υπηρεσία Ασφαλείας του Κιέβου ανακοίνωσε ότι είχε συλλέξει «αδιαμφισβήτητα στοιχεία εγκλημάτων πολέμου» για τον Τσετσένο αρχηγό και δύο από τους υφισταμένους του: τον Daniil Martynov, αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φρουράς της Τσετσενίας, και τον Khusein Mezhidov, διοικητή στο Ομοσπονδιακής Φρουράς. Σύμφωνα με την SBU, ο Καντίροφ οδήγησε προσωπικά την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό ορισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων ορισμένων τσετσενικών μονάδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο Καντίροφ προετοίμασε και εξαπέλυσε έναν επιθετικό πόλεμο, διέπραξε πράξεις για να αλλάξει τα σύνορα της Ουκρανίας, θεωρεί την Ρωσική στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας δικαιολογημένη. Ο Martynov και ο Mezhidov κατηγορούνται για παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου.

Το μαύρο σκυλί της Μόσχας

Ο Καντίροφ, αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, περιφρονείται από πολλούς μέσα στη ρωσική ελίτ, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του μεγαλύτερου μέρους του μηχανισμού ασφαλείας. Οι υπερβολές και η τραχύτητά του δημιουργούν αμηχανία και δυσαρέσκεια εδώ και χρόνια. Ο πρώην αντάρτης, ο οποίος άλλαξε πλευρά για να πολεμήσει για τη Ρωσία κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας το 1999-2009, απέκτησε de facto ανεξαρτησία πέρα ​​από τα όνειρα πολλών ανταρτών.

Οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας – οι λεγόμενοι «Καντιρόφτσι» – μπορεί να φορούν ρωσικές στολές, αλλά ορκίζονται πίστη στον ίδιο τον Καντίροφ, “άγιο” της Τσετσενίας. Επιλέγει και διαλέγει όλους τους τοπικούς αξιωματούχους. Στερεώστε την πίστη στο ριζοσπαστικό Ισλάμ του. Και, πάνω από όλα, κάνει τη Μόσχα να πληρώσει τους λογαριασμούς της: οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις, στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του προϋπολογισμού της Τσετσενίας. Ωστόσο, στη Μόσχα, η σκέψη ενός νέου πολέμου στην Τσετσενία είναι τρομακτική και ο Καντίροφ γίνεται ανεκτός.

Η κοινή πεποίθηση είναι ότι, δεδομένου του βαθμού στον οποίο όλες οι δομές εξουσίας της Τσετσενίας διοικούνται από άτομα που σχετίζονται ή συνδέονται με τον Καντίροφ, η αποχώρησή του θα αποσταθεροποιήσει την Τσετσενία. Αυτό που θα μπορούσε επίσης να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, όπου η διαφθορά, η κακοδιαχείριση και οι οικονομικές δυσκολίες δημιουργούν σοβαρή πρόκληση για τους τρομοκράτες και τους αντάρτες. Μια εμπιστευτική έκθεση της Εθνικής Φρουράς πρότεινε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να αναπτυχθούν περίπου 100.000 εθνοφρουροί και άλλοι 50.000 στρατιώτες του τακτικού στρατού. Ο Καντίροφ το ξέρει καλά αυτό και ανακοινώνει την παραίτησή του σαν μπαμπούλα κάθε φορά που πρέπει να εισπράξει πιστώσεις από τον Πούτιν.

Ανάρτηση από: https://www.timesnews.gr/