Ωστόσο, μόλις προ 5ετίας, το φθινόπωρο του 2017, οι Γερμανοί στο γειτονικό Άαχεν διαδήλωναν ενάντια στα πυρηνικά του Βελγίου και ο τοπικός Δήμος μοίραζε δωρεάν στους κατοίκους χάπια ιωδίνης, τα οποία υποτίθεται πως προστατεύουν από καρκίνο σε περίπτωση έκλυσης ραδιενέργειας.
Μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την απειλή πλήρους διακοπής της ροής Ρωσικού αερίου προς την ΕΕ αν οι "μη φιλικές" χώρες δεν πληρώσουν το αέριο σε ρούβλια και τον πλήρη ατλαντικό προσανατολισμό μιας κυβέρνησης που έχει ως Υπουργό Εξωτερικών μια απόφοιτη του Σχολείου Νέων Ηγετών του Νταβός, (τάξη του 2020), να δούμε αν θα ξαναδιαδηλώσει κανείς στο Άαχεν ενάντια στα Βελγικά πυρηνικά.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να δούμε να μπαίνουν ξανά σε λειτουργία τα 3 πυρηνικά που απέσυρε η Γερμανία στο τέλος 2021 και να παραπέμπεται στις καλένδες το προγραμματισμένο για το τέλος του 2022 κλείσιμο των τελευταίων 3 Γερμανικών πυρηνικών. Με ευχές δεν βάφονται αυγά και τα πάνω από 66.000MW χερσαίων και θαλάσσιων αιολικών στη Γερμανία έχουν διακριθεί για την πλήρη αναξιοπιστία τους να εγγυηθούν ηλεκτροδότηση.Το εργοστάσιο κατασκεύασε Γαλλογερμανική κοινοπραξία των AREVA, AREVA NP SAS, και Siemens. Η φόρτωση του καυσίμου ολοκληρώθηκε την 1/4/2021 και η πρώτη παραγωγή ατμού των απαιτούμενων χαρακτηριστικών έγινε στις 21/12/2021. Η εταιρεία Teollisuuden Voima, που έχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο νησί Olkiluoto, ανακοίνωσε πως στις 12/3/2022 ο πυρηνικός αντιδραστήρας, δυναμικότητας 1.600MW "καθαρής" ισχύος, συγχρονίστηκε με το σύστημα ηλεκτροδότησης και ξεκίνησε να παρέχει δοκιμαστικά ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο. Θα περάσει από μια δοκιμαστική περίοδο περίπου τεσσάρων μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο σε ένα κλάσμα της δυναμικότητας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο αντιδραστήρας θα φτάσει στη μέγιστη δυναμικότητα τον Ιούλιο, όταν εκτιμάται ότι θα καλύψει το 14% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη της χώρας να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Σουηδία. Η τελευταία φορά που τέθηκε σε λειτουργία ένας νέος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φινλανδία ήταν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Olkiluoto 3 είναι από τους πρώτους νέους αντιδραστήρες της Δυτικής Ευρώπης εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Ο Olkiluoto 3 είναι ένας αντιδραστήρας πεπιεσμένου νερού τρίτης γενιάς Ευρωπαϊκού (τύπου EPR, European Pressurized Water Reactor). Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το έργο πέρασε από 40 κύματα, η Φινλανδική εταιρεία ζήτησε αποζημίωση απ' τους κατασκευαστές και το θέμα οδηγήθηκε σε διαιτησία στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο Φινλανδικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός YLE είπε στα τέλη του περασμένου έτους ότι η τελική τιμή του αντιδραστήρα ήταν περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια) - σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί.
Η Φινλανδία διαθέτει τώρα πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που βρίσκονται στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Σε συνδυασμό, καλύπτουν περισσότερο από το 40% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας. Το 30% έρχεται απ' τους τρεις αντιδραστήρες στο νησί Olkiluoto.
Κι αν προσθέσετε και την πρόσφατη ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, για μεγάλη αύξηση της πυρηνικής ισχύος, απ’ τα σημερινά 7,84GW στα 24GW μέχρι το 2050, μπορείτε ν' αντιληφθείτε πως η τεράστια αποτυχία των αιολικών γεμίζει την Ευρώπη με νέα πυρηνικά. "Λαμπρή" πραγματικά η "επιτυχία" των χρυσοπληρωμένων αιολικών ...
Ανάρτηση από: https://greeklignite.blogspot.com/